Yleisimmät haasteet luoksetulossa

Miksi koiran tulisi osata tulla luokse kutsusta?

Luoksetulo on yksi tärkeimmistä asioista mitä koiran tulisi vähintäänkin osata. Vaikka koiralle ei olisi tarvetta opettaa monesti tottelevaisuusliikkeiksi miellettyjä toimintoja, kuten istu, maahan, sivulletulo, seuraaminen jne. on kuitenkin jo koiran turvallisuuden kannalta tärkeää, että se tulisi tilanteessa kuin tilanteessa kutsusta luokse.

Vaikka kyseessä olisi koira, joka ulkoilee pääsääntöisesti hihnassa ja vapaana-olot tapahtuvat vain aidatuilla alueilla, silti yllättäviäkin tilanteita voi sattua. Tällaisia tilanteita voi olla mm. hihna katkeaa lenkillä, koira pääsee pujahtamaan irti pannasta tai valjaista lenkillä, koira pääsee livahtamaan koirapuiston portista/auton ovesta, asunnon ovi on jäänyt vahingossa auki jne. Tilanteita on monia, joita emme aina pysty ennakoimaan ja tällöin vahva luoksetulo saattaa jopa pelastaa koirasi hengen.
 



Millainen on hyvä vihje?

Hyvä vihje luoksetuloon on sellainen, jonka pystyt sanomaan nopeasti ja iloisella äänensävyllä tilanteessa kuin tilanteessa. Hyviä esimerkkejä on mm. täällä, luokse, tule, tänne, tuu. Koiran on helpompi oppia lyhyitä vihjeitä kuin pitkiä, joten älä ota käyttöön kovin pitkää sanaa.
 




Äänensävyn merkitys

Luoksetulossa koiran mielikuvan tulisi aina olla positiivinen ja aitoa halua tulla kutsujansa luokse.

Jos omistaja huutaa koirallensa pää punaisena ”MUSTI TÄNNE, TÄNNE! MUSTI MUSTI, ALA TULLA TÄNNE!” tilanteen mielikuva muuttuu negatiiviseksi, niin omistajalle kuin koirallekin. Koira saattaa hämmentyä tästä, eikä ainakaan tule luokse.

Huolehdi siis siitä, että äänensävysi pysyy aina iloisena ja positiivisena – todennäköisyys että koirasi tulee luokse, on paljon varmempi.
 



Koira ei tule luokse – älä hoe vihjettä

luoksetulon harjoitteluvaiheessa tulisi pyrkiä siihen, että koira pyydetään luokse vain silloin kuin sen onnistuminen on lähes varmaa. Kaikkia tilanteita emme tietenkään pysty hallitsemaan, mutta oppimisen kannalta parhain vaihtoehto on käyttää tätä valitsemaasi vihjettä vain silloin kun tiedät, että koirasi tulee kutsusta luokse.

Jos koiraa toistuvasta pyydetään tuloksetta luokse, kun se on esim. kerennyt jo rynnätä pupun/toisen koiran perään, tai on aivan jonkun maassa olevan hajun valloissa, niin vihjesana joka epäonnistumisella vähentää merkitystänsä ja loppujen lopuksi vihje saattaa merkitä koiralle aivan jotain muuta tai ei yksinkertaisesti mitään.

Jos koira ei tule toisellakaan pyynnöllä luokse, tee jotain yllätyksellistä esim. hihkaise ”Heippa!” ja lähde juoksemaan toiseen suuntaan. Tällöin yllättävä toiminto monesti herättää koiran mielenkiinnon ja se lähtee näin tulemaan luoksesi. Jos vain on mahdollista, voi ihminen kokeilla mennä piiloon esim. ison kiven tai puun taakse ja sieltä kutsua koiraa, tällöin koira oppii myös seurailemaan ohjaajansa liikkeitä, eikä lähde niin kauas.

Tilanteissa, jossa koira ei suostu tulemaan luokse tai lähtee liian kauas ohjaajastaan reagoimatta luoksetulo vihjeeseen, voidaan käyttää myös jotain aivan uutta sanaa/lausetta herättääksemme koiran huomion.

Tällainen esimerkki voi olla esim. koira lähtee hajun perässä liian kauas ohjaajastaan, eikä reagoi vihjesanaan ”Täällä”, voidaan yllätyksellisesti hihkaista koiralle ”Musti tule kattomaan mitä täällä on” tai muuta vastaavaa. Tällöin opeteltava vihjesana ei kärsi siitä, että koira ei siihen reagoi.
 



Palkkion merkitys

Valitse harjoitteluun oikeasti koiralle mieluisia palkkioita, mieluiten sellaista herkkua mitä se ei normaalisti esim. harjoittelu-/koulutustilanteissa saa. Jos koirasi kiinnostuu leluista, voidaan palkkioksi käyttää myös lempilelua.

Palkkion tulisi olla aina jokin sellainen, minkä koira kokee palkkioksi ja mistä se oikeasti kiinnostuu. Jos palkkiona on jotain ei niin mielenkiintoista koiran mielestä, maassa olevat hajut, toiset koirat jne. saattavat olla koiralle paljon mielenkiintoisempia, eikä näin ollen tule luokse pyydettäessä.

Muista että oikeanlaisen palkkion määrittelee koira itse – ei se mitä me itse haluamme palkkiona käyttää. Joillekin koirille kelpaa namit, joillekin lelut, joillekin koirille leikki omistajansa kanssa on parhainta mitä se tietää! Joten määrittele palkkio aina sen mukaan, mistä koirasi oikeasti pitää.





Palkitse – älä rankaise

Muista, että jokainen luoksetulo on tässä vaiheessa palkattava, näin vahvistamme sitä, että luokse tuleminen on kannattavaa koiralle ja mielikuva pysyy iloisena.

Älä koskaan missään tilanteessa rankaise koiraasi siitä, ettei se ole tullut luokse. Tämä kertoo vain siitä, ettei luoksetulo vihjesana ole koiralle tarpeeksi vahva eikä toiminto ole koiran kannalta kannattavaa.

Mikäli rankaisemme koiraa fyysisesti siitä, että se on esim. karannut ja loppujen lopuksi kuitenkin tullut luokse, luomme luoksetulemiselle erittäin negatiivisen mielikuvan. Koira todennäköisesti yhdistää rangaistuksen nimenomaan siihen, että lopuksi tuli kuitenkin luokse (eikä jatkossa varmastikaan tule luokse). Koira ei kykene ajattelemaan että, rangaistus tuli jo aikaisemmasta karkaamisesta, vaan yhdistää sen edelliseen toimintoon, joka tässä tilanteessa nimenomaan oli se luoksetulo.
 



Koira ei tule enää luokse kutsusta – vaikka se on ennen tullut

Kutsutko koirasi aina luoksesi vasta vapaana-olon päätteeksi, leikin loputtua, koirapuistosta lähtiessä?

Tällöin koirasi mielikuva luoksetulosta voi olla ikävä – kaikki kiva loppuu. Ala kutsumaan koiraasi luokse useammin ulkoilun jne. vapaanaolon aikana (muista palkita!), jolloin luoksetulon mielikuva ei ole pelkästään kiinni kytkeminen.

Jos tämäkään ei toimi, eikä luoksetulo ala sujua, on kannattavampaa vaihtaa luoksetulon vihje johonkin uuteen ja aloittaa harjoittelu kokonaan alusta. Harjoittelu voidaan aloittaa alusta jo aiemmin käytetylläkin vihjeellä, mutta silloin tulee huomioda, että harjoittelussa saattaa mennä kauemman aikaa, koska itse sanan mielikuva täytyy koiran mielessä saada muutettua positiivisempaan suuntaan.
 


 
Koira tulee luokse – muttei anna koskea, laittaa pantaa/hihnaa

Jos koirasi tulee kyllä vihjeestä lähelle, muttei anna laittaa hihnaa kiinni pantaan tai anna edes laittaa koko pantaa vaan lähtee karkuun, tulee luoksetulo harjoittelu aloittaa niin, että koskeminen pantaan/kytkeminen hihnaan on osana luoksetuloa.

Aloita siis luoksetulon harjoittelu todella helpoilla harjoituksilla ja aina ennen kuin palkitset koirasi niin ota kiinni pannasta, laita panta kaulaan, kytke hihna pantaan jne. ja sen jälkeen päästä taas koirasi vapaaksi.

Vapaana ulkoilussa voidaan myös harjoitella niin, että koira saa mennä vapaana, se kutsutaan luokse ja kytketään hihnaan ja palkitaan tästä. Kävellään pieni matka hihnassa ja päästetään taas vapaaksi.

Tällöin kutsu luokse ei automaattisesti merkitse vapaana olon loppumista.
 
 


Koira tulee luokse – mutta juoksee ohi

Jos koirasi tulee luokse kutsusta, mutta juokseekin melkein aina ohi, eikä näin ollen anna ottaa kiinni, niin älä lähde koirasi perään. Tämä on koiralle hauska ota kiinni jos saat-leikki, joka saattaa kerta kerralta vahvistaa tätä toimintaa.

Jos koirasi juoksee ohitsesi, lähde itse juoksemaan toiseen suuntaan, jolloin koira lähteekin sinun perääsi ja palkitse, kun koirasi tulee luoksesi.
 


VINKKI: Palkitse omaehtoiset luoksetulot

Kun luoksetuloa aletaan harjoittelemaan tai sitä halutaan vahvistaa ja/tai harjoitella vahvemmaksi, kannattaa koira palkita jokaisesta luoksetulosta, kun se tulee täysin vapaasta omasta tahdostaan luoksesi.

Tällaisia tilanteita voi olla esim. lenkillä, kun koira on pitemmällä hihnalla pusikossa haistelemassa ja yhtäkkiä tuleekin luoksesi, palkitse tai vähintäänkin kehu! Toinen tilanne voi olla esim. koirapuistossa, koirasi tulee kesken leikin käymään luonasi, taas palkitse (varo ettei ympärilläsi ole muita koiria, ettei namipaloista tule kärhämää!) tai kehu.

Toiminta mitä koira tarjoaa itsenäisesti (ilman vihjettä) vahvistuu kaikkein parhaiten kun ne palkitaan, koska tämä on koiralle kannattavaa toimintaa, jota se hyvin todennäköisesti tulee jatkossakin tarjoamaan.