Osaako koirasi oikeasti?

Motivaatiota metsästämässä.. vai osaako se sittenkään?

Jossain vaiheessa jokaiselle koiranomistajalle tulee varmasti eteen tilanne, jossa treeni ei oikein etene mihinkään. Koira tekee mitä sattuu tai ei välttämättä mitään sinne päinkään mitä olisi tarkoitus tehdä. Koira turhautuu, ohjaaja turhautuu ja soppa on valmis.
Tässä kohtaa on hyvä miettiä, osaako koira varmasti kyseisen harjoituksen? Onko kyseistä asiaa harjoiteltu riittävästi? Missä mättää?
Lähdemme helposti olettamaan että ”kyllä se nyt osaa” – vaikka huomiotta on jäänyt monta pikkuseikkaa. Molempien motivaation ja oppimisen kannalta on tärkeä puuttua tähän jo ajoissa, että treenit jatkuvat myös tulevaisuudessa. Alle on listattuna muutamia huomioon otettavia asioita, joista voi olla apua treenin sujuvuuteen ja onnistumisien takaamiseksi.


 
Mikä on kriteeri?

Kriteeri määrittelee, mitä osia halutussa tehtävässä on. Jos mietitään vaikka seuraamista, mistä kaikesta se koostuu, mitä koiran tulee osata että se voi kyseisen liikkeen suorittaa? Koiran täytyy pystyä pitämään kontaktia ohjaajaan, pysyä jalan vieressä oikeassa kohtaa, myötäillä ohjaajan liikettä… Liike koostuu siis useammasta pienemmästä toiminnosta, joiden kaikkien osien täytyy olla yhtä varmoja, jotta liike voi kokonaisuudessaan onnistua. Eli harjoittele myös erikseen niitä pienimpiäkin juttuja!
 


Mikä ihmeen ärsykekontrolli?

Ärsykekontrolli kertoo, kuinka vahvaksi ja toimivaksi toiminnon vihje on koulutettu. Ärsykekontrollilla saadaan siis vihjeelle lisää hallintaa. Jotta toiminta on täysin ärsykekontrollissa, täyttää se 4 vaihetta:

  • Koira toimii vihjeen mukaisesti vihjeen saadessaan (koira istuu kuullessaan sanan “istu”)
  • Toimintaa ei tapahdu, jos vihjettä ei anneta (koira ei istu, jos se ei kuule sanaa “istu”)
  • Toimintaa ei tapahdu, jos esitetään aiemmin opittu vihje (jos koira kuulee sanan “maahan”, se ei istu, vaan menee maahan)
  • Toimintaa ei tapahdu, jos esitetään tuntematon vihje (kun koira kuulee sanan “kukkuu”, se ei istu, vaan on tekemättä mitään)
Kuinka vahvoja teillä on vihjeet? Tarvitseeko kaikkien toimintojen olla edes täydessä ärsykekontrollissa? Mieti mitä eroa on, jos käytökset (kaikki varta vasten opetettuja) istuminen, ohjaajaa vasten hyppääminen, luoksetulo ovat kaikki täydessä ärsykekontrollissa, voiko niistä olla haittaa?
 


Älä tee kaavaa!

Välillä on kannattavaa helpottaa ja tai pilkkoa harjoitteluita ja keskittyä vain siihen yhteen juttuun. Koiran kanssa, joka osaa pitkäkestoisemman liikkeen (esimerkkinä vaikka tokon pitkät liikesarjat), ei pidemmän päälle ole kannattavaa joka kerta tehdä koko liikettä ketjuna, vaan pilkkoa sitä pienempiin palasiin ja vahvistaa niitä.

Varsinkin niiden koirien, joiden kanssa kisataan jossakin lajissa esim. Toko tai Rally-toko, on yksittäisten liikkeiden vahvistaminen ja hiominen erittäin tärkeää kokonaisuuden kannalta. Kokonaisuus on aina yhtä vahva kuin sen heikoin osa! Toki kisaavilla koirilla täytyy olla sitä kisamaistakin, pitkän suorituksen treeniä, mutta sen ei tulisi olla se mitä tehdään aina ja joka kerta.

Myös ihan kotona harjoittelussa tämä tulisi huomioida. Alkaako harjoittelu aina samoille toiminnoilla; istu, maahan, paikka, tänne. Pyöri, anna tassu, hyvä poika! Samaan kaavaan kyllästyy nopeasti molemmat, joten pyri siihen että joka pienellä treenikerralla olisi jotakin vaihtelua ja mitä enemmän on opiskeltavana uusia juttuja, sitä monipuolisempia treenejä saadaan myös kotiin!
 


Yllätä!

Tärkeä huomio tulisi olla myös kuinka usein ja milloin käytöksestä palkataan. Jos koira saa palkan aina tietyssä kohtaa, voi se helposti alkaa ennakoimaan palkkausta (oli se sitten nami, lelu, leikki tmv) ja tekemään huolimattomasti loppua kohden. Tämän takia palkkauksenkin tulisi olla epäsäännöllistä, toisin sanoen koirasi ei koskaan tiedä milloin palkka tulee.

Kokeile seuraavalla kerralla, kun menette koirasi kanssa treenaamaan (oli se sitten varsinainen koulutus tai ulkoilun yhteydessä tapahtuva) palkata jossakin täysin yllättävässä kohtaa ja seuraile koirasi reaktiota. Esim. seuraamisessa monet koirat on tottuneet saamaan palkan vasta monen askeleen jälkeen, ehkä liikkeen jo loputtuakin. Palkkaa seuraavalla kerralla jo muutaman askeleen jälkeen ja katso miten se vaikuttaa seuraavaan toistoon!
 


Millaiset palkat?

Myös erilaisten palkkioiden monipuoliseen käyttöön kannattaa kiinnittää huomiota. Saako koirasi aina samoja nameja tai saman lelun? Palkkiota välillä vaihtamalla voi saada yllättäviä vaikutuksia.

Myöskin palkkaustapaa voi ja kannattaakin vaihdella, kädestä syötävä nami, heitetty nami, repimisleikki lelulla, pallon hakeminen, lelu josta saa namit sisältä…? Vaihtoehtoja on paljon ja loppujenlopuksi se on aina koirasi joka määrittelee mikä on sille sopiva palkkio!
 


Liian vaikea häiriö?

Häiriöharjoitteluun on syytä kiinnittää huomioita. Millaisissa ympäristöissä olette harjoitelleet? Se että koirasi osaa olla paikoillaan kotona, ei tarkoita sitä että se välttämättä pystyisi siihen ulkona lenkin yhteydessä tai uudessa treenihallissa.

Näihin on syytä kiinnittää huomioita ja harjoittelemalla erilaisissa ja uusissa ympäristöissä monipuolisesti, selviää myös mikä on juuri omalle koirallesi se vaikein häiriö. Uusissa paikoissa ja uusilla häiriöillä harjoiteltaessa on aina kannattavaa ensimmäisillä kerroilla hieman helpottaa harjoitusta, jolloin taataan onnistuminen eikä harjoituksesta tule koiralle yhtäkkiä liian haastava!
 


Suunnittele!

Suunnittelemalla treenejä etukäteen, saat pidemmältä aikaväliltä raporttia edistymisestäsi. Kun päätät ja suunnittelet jo etukäteen mitä olette tekemässä, on myös harjoittelu silloin entistä tehokkaampaa. Harjoituksista voi myös ihan pitää kirjaa ja suunnitella mitä tehdään milloinkin.
Niin sanottuun koulutussuunnitelmaan voi kirjata esimerkiksi seuraavat asiat ja täyttää niitä treenien yhteydessä: tavoitekäytös, suunnitellut kriteerit, miten harjoitellaan, missä harjoitellaan, mitä tulee ottaa huomioon, palkkaukset, miten treenit sujuivat jne. Näin tekemällä huomaat myös ne muutokset!
 



On se ennen osannut

Mikäli kyseessä on tilanne, että voidaan varmasti sanoa että koira osaa, tulisi harjoituksissa keskittyä motivaatioon, harjoituksien monipuolistamiseen, kokeilemalla jotain aivan muuta yms. Koirasi voi olla ihan hyvin vain kyllästynyt ja kaipaa uusia juttuja. Jätä harjoittelu hetkeksi pois ja kokeilkaa jotakin aivan muuta! Osaavankin koiran kanssa tuttuja harjoituksia voi pilkkoa pienemmiksi ja vahvistaa sieltä pieniä osia. Näin saadaan taas pieniä erillisiä treenejä, eikä kokoajan isoja kokonaisuuksia.

Joskus koirallekin pieni loma voi tehdä hyvää, jolloin keskitytään vain ja ainoastaan kivoihin yhteisiin tekemisiin. Pienen tauon jälkeen ei ne tylsätkään harjoitukset välttämättä ole enää niin tylsiä!