Epäonnistumiset vs. onnistumiset ohituksissa

Koira oppii kaikesta

Oppimishistorialla on valtava merkitys siihen, miten koira kokee tilanteen ja miksi koira käyttäytyy niin kuin käyttäytyy. Mitä pidempään koira toimii tietyllä tavalla tilanteissa ja usein juuri siten, miten emme halua sen toimivan, sitä isompi prosessi on muuttaa koiran käytöstä toisenlaiseksi. Koiran käyttäytymisen taustalla on aina motivaatio saavuttaa jokin asia.


Halusimme tai emme, koira oppii myös silloin kun epäonnistuu, tämä ei kuitenkaan välttämättä aina ole se mitä me halusimme koiran oppivan. Aina kun koira epäonnistuu harjoituksessa esimerkiksi reagoi ohitettavaan, tämä käytös eli vastaantulijaan reagointi vahvistuu entisestään. Mitä enemmän koira epäonnistuu sitä enemmän vahvistuu juuri se käytös mitä emme halua eli vastaantulijaan reagoiminen.
 


Ohitukset numeroiden kautta

Tutkitaan seuraavaksi numeroiden kautta onnistumiset ja epäonnistumiset lenkeillä.
Tässä esimerkissä on laskettu, että koira käy lenkillä 3 kertaa päivässä, jokaisella lenkillä tulee 3 vastaantulijaa eli vastaantulijoita kohdataan joka päivä 9.


Mikäli onnistumisia tuosta yhdeksästä päivässä on kaksi, tämä tarkoittaa viikossa onnistumisia 14 ja viikossa ohituksia on ollut 63.
Kahdessa viikossa tämä tarkoittaa onnistumisia 28 ja ohituksia ollut yhteensä 126.


Kuukaudessa tämä tarkoittaa onnistumisia 56 ja ohituksia ollut yhteensä 252. Mikäli onnistumisien ja epäonnistumisien balanssi on näin kallellaan, on koiran täysin mahdotonta edes kyetä oppimaan tilanteisiin uutta meidän haluamaamme käytöstä.
Sitten taas jos onnistumisissa vähän päästään eteenpäin eli päivässä 9:sästä onnistuu 4, tarkoittaa viikossa onnistumisia 28 ja ohituksia yhteensä ollut 63, kahdessa viikossa onnistumisia 56 ja ohituksia yhteensä 126, kuukaudessa onnistumisia 112 ja ohituksia yhteensä 252. Numerot alkavat aavistuksen näyttämään paremmilta, mutta näillä luvuilla epäonnistuneiden määrä kaataa alleen onnistumisien määrät, eli tämä ei vielä riitä.


Sitten jos taas mennään suurempiin onnistumismääriin niin päivässä 9 onnistuu 6, tarkoittaa viikossa onnistumisia 42 ja ohituksia ollut 63. Kahdessa viikossa onnistumisia 84 ja ohituksia ollut 126. Kuukaudessa onnistumisia 168 ja ohituksia ollut 252. Onnistumisien määrä jo kääntää balanssia melko vaakatasoon, mutta vieläkin on aika paljon epäonnistumisia mitkä hidastavat paljon koiran oppimista meidän haluamaamme asiaan ohituksissa.


Sitten jälleen lisätään onnistumisien määrää eli päivässä 9 onnistuu 7 eli vain muutama ohitus epäonnistuu. Viikossa tarkoittaa onnistumisia 49 ja ohituksia ollut 63. Kahdessa viikossa onnistumisia 98 ja ohituksia ollut 126. Kuukaudessa onnistumisia 196 ja ohituksia ollut 252. Tässä alkaa vaakakuppi olla jo enemmän onnistumisien puolella ja koira pystyy toistojen kanssa onnistumisista oppimaan.
Todella hyvä tilanne ja tehokas numeroiden kautta oppimisen kannalta on, jos päästään 9 kohdatusta 8 onnistumiseen, tämä tarkoittaa viikossa 56 onnistumista 63 ohituksesta, kahdessa viikossa 112 onnistumista 126 ohituksesta, kuukaudessa 224 onnistumista 252 ohituksesta.


Koiran oppimista ei kuitenkaan voi mitata, laskea ja/tai ennustaa numeroissa, mutta yllä oleva laskentakaava voi toimia havaillistavana esimerkkinä prosessista sekä auttaa seuraamaan edistymistä.







Peilaatte toisianne tilanteissa

Kun opit tunnistamaan ensin omat tunnetilasi ja miksi siinä tilanteessa tuntuu juuri siltä miltä sillä hetkellä tuntuu, niin sen kautta pystyt vaikuttamaan koirasi tunnetiloihin mitä mahdollisesti koirasi heijastaa sinun tunnetiloista omaan käytökseensä.


Sinä ja sinun koirasi olette toistenne tunnetilojen peili. Tunnetilat ovat haastavia kokonaisuuksia ja niiden taustalla on joko oppimishistoria kyseisessä tilanteessa sekä tilanteeseen reagoiminen sen hetkisen tunnetilan kautta.


Se miten suhtaudut itse tilanteessa vaikuttaa paljon eli millä asenteella lähestyt tilannetta. Oppimishistoria vaikuttaa todella paljon eli jos näet vastaantulijan ja tiedät koirasi reagoivan, alat itse olemaan ehkäpä jännittynyt ja jopa kiihtynyt tilanteessa, heijastat nämä tunnetilat suoraan koiraasi.



 





Tunnetilat ohjaavat toimintaa

Eli mikäli esimerkiksi vastaantulijan lähestyessä alat jännittymään ja ehkä kiihtymään, koirasi kokee, että vastaantulijassa on jotakin mikä saa sinut kokemaan olosi epämukavaksi ja jännittyneeksi. Koirasi peilaa sinun tunnetiloja ja kokee itsekin vastaantulijan epäilyttäväksi. Olette molemmat tilanteessa jännittyneitä, varautuneita ja kiihtyneitä. Tilanteen ollessa ohi koet helpotuksen tunteen ja puristava olo hellittää. Mitä mahtaa koira tuntea, jos koira peilaa ihmisen tunnetiloja?


Meitä niin kuin koiriakin ohjaa vahvasti tilanteissa tunnetilat ja niihin liittyvä oppimishistoria tilanteesta. Mitä kauemmin tämä on kestänyt, sitä kauemmin kestää saada tunnetila tilanteissa muutettua, saada onnistumisia tilanteissa ja sitä kautta uudenlaista käytöstä sekä ajatusta eli tunnetilaa näihin tilanteisiin.


Mitä tahansa kun opetat koirallesi, niin pysähdy miettimään ennen koirasi kouluttamisen aloittamista sitä, että missä tunnetilassa haluat koirasi olevan valmiissa käytöksessä. Mitä tunnetilaa tavoittelet koirallesi.


Haluatko että koirasi on innokas ja nopea vai rauhallinen ja tyyni. Esimerkiksi paikallamakuuseen ei sovi millään tavalla kiihkeys vaan siihen luodaan rauhallista mutta keskittynyttä tunnetilaa tai kun kutsut koiraasi luokse haluat sen olevan innokas ja nopea etkä halua sen tulevan hitaasti kaikessa rauhassa luoksesi. Sitten taas ohituksissa et halua, että koira kiihkeänä sinkoilee joka suuntaan ja vinkuu tai haukkuu vastaantulijalle vaan haluat koirasi ohittavan hiljaa ja rauhallisessa tunnetilassa. Sellaisessa tunnetilassa missä vastaantulija ei aiheuta mitään kiihtymiseen liittyviä tunnetiloja vaan päinvastoin rauhallisuutta ja tyyneyttä.
 





Epäonnistumisen hetkellä

Epäonnistumisen hetkellä muista, että tulet epäonnistumaan useita kertoja, mutta myös onnistumaan. Epäonnistumista ei voi estää, eli ajattele asia enemmänkin niin, että ensin pitää epäonnistua, jotta voi onnistua. Kun asennoidut oikein tuleviin epäonnistumisiin, niissä hetkissä asenteesi ja tunnetilasi pysyy paremmin halutulla tasolla, jotta nämä eivät heijastu oman koirasi käytökseen.


Se hetki, kun tuntuu että treenit eivät etene vaan epäonnistumisia tulee paljon – nämä väkisinkin vaikuttavat omaan tunnetilaasi ja sitä kautta mielentilaasi. Ajatuksesi täyttyvät kaikesta negatiivisesta ja nämä ajatukset toimivat esteenä onnistumisille. Olet jo valmiiksi asenteella, ettei tästä mitään tule, kun epäonnistumisia on ehkä jo useampia pohjalla.


Näissä hetkissä muista miksi olet treenejä tehnyt koirasi kanssa? Mitä oikein treeneillä tavoittelet?


Haluat saada onnistuneita ohituksia nyt ja jatkossa. Palaa koulutussuunnitelmasi pariin tutkimaan miten voit suunnitelmaa muuttaa, jotta pääsette onnistumaan. Etsi kohta suunnitelmassa missä epäonnistuminen tapahtui, mieti elementit mitkä vaikuttavat tai aiheuttivat epäonnistumisen. Miten voit poistaa kyseisen elementin, jotta onnistutte tai muulla tavalla muuttaa suunnitelman sitä kohtaa mikä ei ole onnistunut.


Epäonnistumisen hetkellä ja sen jälkeen nosta mieleesi ne hetket, kun olette tilanteissa onnistuneet. Sillä onnistuneiden hetkien voimalla pääset epäonnistuneista tilanteista helpommin yli ja jaksat jatkaa taas kohti seuraavaa tilannetta.
 
Ensin sinun pitää ymmärtää itseäsi ja omaa toimintaasi, jotta voit ymmärtää ja ohjata koirasi toimintaa.