OMISTAJAN MIELENTILA ON KAIKISTA TÄRKEIN
Olet varmaan huomannut, että negatiiviset ajatukset usein syövät sen pienen toivon ja innon päässä – alat uskomaan negatiivisia ajatuksia. Mieli on hyvin herkkä ja mieli on koko aika alttiina eri tunnetiloille eli toisin sanoen ajatuksille mistä muodostuu tunnetila ja tunnetiloista muodostuu mielentila.
Tilanne kun näet koiran tulevan vastaan. Alat hengittämään eri tavalla tai huokaat syvään. Nopeutat liikettäsi, lyhennät hihnaa. Koko olemuksesi on kireä kuin viulun kieli. Mielesi on täydessä valmiudessa reagoimaan kohta vastaantulijaan reagoivaan koiraasi. Toisin sanoen koko olemuksesi huokuu kohta epäonnistuvaa ohitustilannetta.
Pääsi läpi käy tunne skaala. Tämä ei tule onnistumaan / äkkiä nyt vaan ohi / toivottavasti tuo koira ei reagoi niin pääsen hiukan helpommalla / Pitikin lähteä lenkille tähän kellonaikaan / miksi valitsin juuri tämän reitin / mitä toikin ajattelee minusta, kun en saa koiraani ohittamaan hiljaa ja tempomatta? Hävettää… ahdistaa… olet pettynyt itseesi, koiraasi ja tilanteeseen. Yleisin tunnetila on pettymys, itsensä syyllistäminen ja moittiminen.
ASENNE ON ISO OSA MIELENTILAA
Miten asennoidut koulutusprosessiin on suurin osa tätä koulutusprosessia niin ohituksissa kuin kaikessa mitä teemme koiran kanssa. Onko prosessi sinulle suorastaan kidutusta ja välttämätön paha mikä nyt vain pitää hoitaa, jotta ehkä tulevaisuudessa tilanteet olisivat helpompia vai onko prosessi mahdollisuus luoda koiraasi syvempi yhteys aktiivisien harjoituksien kautta sen lisäksi, että ohitukset tulevat helpottumaan? Koulutusprosessi on henkisesti todella raskas erityisesti ensimmäisillä viikoilla. Tulevat epäonnistumiset koettelevat asennettasi koko prosessiin, koska päämäärään pääsy ei ole pelkkää nousukiitoa, vaan kuoppia tulee matkalla vastaan.
Koetuksen hetkellä:
• 2vk päästä jos ei tule huomattavia tuloksia, lannistut ja mietit vain epäonnistumisia -> et voi koskaan saavuttaa tulosta ainakaan siinä määrin mitä tavoittelet
• Otat opiksi haasteista, muutat suunnitelmaa, pidät asenteen ja sitä kautta mielentilan oikeana -> etenet kohti tulosta
Tärkein! Otat voimaa onnistumisista ja sitä kautta etenet kohti haluamaasi tulosta.
MIELENTILA MUODOSTUU TUNNETILOISTA
Tunnetilojen tunnistaminen tarkoittaa sitä, että kun mieleesi tulee ajatuksia, niin tiedostat niiden merkityksen – muutat ajatuksien suuntaa ja sitä kautta vaikutat omaan mielentilaasi.
Meidän oma mieli syyllistää meitä jatkuvasti eri tilanteissa. Kun tämä toistuu tarpeeksi usein, niin alamme uskomaan vahvasti näitä mielen meille tuottamia ajatuksia. Tämä taas vaikuttaa kaikkeen mitä puhumme ja teemme, mitä asioista ja tilanteista ajattelemme.
Pyrimme automaattisesti välttämään asioita mitkä ovat epämiellyttäviä.
Emme koe myöskään miellyttävänä tilannetta, minkä lopputuloksena voi olla onnistuminen tai epäonnistuminen. Syy tähän on se, että jos epäonnistumme niin lopputulosta seuraavat tunnetilat pettymys, ahdistus, itseluottamus romahtaa ja itsesyyllistäminen. Pelko epäonnistumisesta ohjaa meitä kaikessa toiminnassamme.
Meidän täytyy miettiä itsellemme palkinto, minkä saamme, jos onnistumme. Palkinto on sellainen, jota oikeasti haluamme tavoitella eli tässä yhteydessä palkinto on onnistuneet ohitukset. Suunnittele tarkasti reittisi kohti päämäärää, jotta onnistut. Tie sinne ei koskaan ole se helpoin ja nopein, joten mieti etukäteen miten toimit, kun tulee haasteita vastaan, jotta pääset niistä helpommin yli.
Kun muutat tapaasi ajatella eri tilanteissa ja bloggaat negatiivisien ajatuksien armeijan ja itsesi moittimisen, pääset levelille missä mahdollistuu täysin uudenlaiset ajatukset ja tunnetilat. Tunnetiloista koostuu koko mielentila.
EPÄONNISTU NIIN ONNISTUT
Kun lähdet koirasi kanssa lenkille ja tiedät jo etukäteen, että vastaantulijat aiheuttavat koirassasi kiihtymystä, niin mikä on sinun tunnetilasi? Mitä ajatuksia ovesta lähtiessä mielesi käy läpi? Oletko huomannut, että onko ajatuksilla selkeää kaavaa eli samantyyppiset ajatukset tulevat samoissa tilanteissa?
Ihmisen mieli on hyvin herkkä ja jatkuvasti alttiina onnistumisille ja epäonnistumisille. Miten suhtaudut epäonnistumisiin on avain ja lopulta pääsylippu niihin onnistumisiin. Eli siis pitääkö minun ensin epäonnistua ja kestää se, jotta voin lopulta onnistua? Kyllä, tärkein on se, miten suhtaudut matkan varrella tuleviin haasteisiin. Miten haasteet vaikuttavat sinun tunnetilaasi ja sitä kautta mielentilaasi. Miten toimit epäonnistumisen hetkellä ja sen jälkeen.
Jäätkö maahan makaamaan – en pysty tähän – en kestä epäonnistumisen aiheuttamia tunnetiloja – tuntuu liian pahalta ja vaikealta.
Vai pysähdytkö miettimään, mikä aiheutti epäonnistumisen, mitä täytyy muuttaa ja miten, jotta voit onnistua. Ja se tärkein, miten annat epäonnistumisen seurauksena tulevien tunnetilojen vaikuttaa mielentilaasi ja asenteeseesi jatkoa ajatellen.
Lähdetkö lenkille ajatuksella – tuskin tästä taaskaan tulee mitään vai ajatuksella – nyt on hyvä suunnitelma, koirani lempiherkkuja runsaasti mukana ja nyt lähdetään treenaamaan ja hakemaan onnistumisia!
Onnistuneiden ohituksien rakentaminen ei ole helppoa eikä nopeaa. Se on prosessi mikä vaatii paljon asioita ympärilleen onnistuakseen. Kaikista tärkein avain tässä kokonaisuudessa olet sinä itse. Sinun mielentilasi vaikuttaa aivan kaikkeen mitä teet tai jätät tekemättä. Teetkö treenin tänään niin kuin suunnittelit vai siirrätkö sen huomiselle kun nyt ei vain huvita käyttää aikaa ja energiaa edes lyhyeen treeniin. Sitoudutko oikeasti siihen mitä teet? Tässä yhteydessä onnistuneiden ohituksien koulutusprosessiin.
Kun saat itsesi pidettyä hallinnassa ja mielesi positiivisena sekä motivoituneena - etenet kohti haluamaasi lopputulosta. Matkalla on paljon kuoppia, mutta älä jää kuoppiin makaamaan vaan sitkeästi jatka matkaasi prosessissa. Reitti ei aina ole suorin eikä mutkattomin ja välillä treeni saattaa polkea paikallaan tai ottaa takapakkia. Muista näissä tilanteissa pysähtyä miettimään miltä nyt tuntuu ja miksi, nähdä tilanne laajemmin, nähdä aiemmat onnistumiset ja ottaa niistä voimaa jatkaa prosessia eteenpäin.
KOIRASI PEILAA SINUN TUNNETILOJASI
Seuraavaksi yhdistetään koirasi sinun ajatuksiin ja niitä seuraaviin tunnetiloihin. Koirasi reagoi vastaantuleviin koiriin ja kaukana näet koiran olevan tulossa vastaan. Saatat tässä vaiheessa vielä rauhallisesti silmäillä mihin pääset koirasi kanssa väistämään ja samalla antamaan omalle koirallesi riittävästi tilaa tilanteeseen. Mitä lähemmäs toinen koira tulee sitä enemmän alat hermostumaan ja ahdistumaan. Tiedät ettette selviä tilanteesta ilman vastaantulijalle reagoimista ja ahdistut jo valmiiksi ennen koirasi reaktiota. Stressitasosi nousee minkä koirasi haistaa ja lisäksi olet hermostunut, jännittynyt sekä koko olemuksesi oikein odottaa milloin koirasi väärä reaktio käynnistyy. Tässä kohtaa kannattaa pysähtyä miettimään ajatus kerrallaan miten oma käytöksesi, olemuksesi ja nimenomaan ne ajatukset muuttuvat tuona lyhyenä ajanjaksona. Hetkestä kun kaukana näet teitä lähestyvän koiran hetkeen kun koirasi reagoi vetämällä ja haukkumalla kohti koiraa, vaikka olette menneet sivummalle helpottaaksenne tilannetta.
Tuona hyvin lyhyenä hetkenä mielesi läpi käy kymmeniä ajatuksia. Ensimmäiset ajatukset ovat rauhallisia ja positiivisia, kun silmäilet mihin pääsette ottamaan enemmän tilaa ohitukseen. Mitä lähemmäs koira tulee – sitä enemmän ajatukset kääntyvät negatiiviseksi.
Kuten esimerkiksi: ”Vähän vielä lyhennän hihnaa että saat pidettyä hyvin kiinni, kohta alkaa reagoimaan. Menisi jo ohi, ei olisi koko päivää aikaa odotella. Mitä se jäi tohon seisoskelemaan, eikö se näe että siirryttiin sivummalle odottelemaan. ”
Tilanteen ollessa ohi olet helpottunut ja hetken saatat kokea jopa väsymystä. Tämä johtuu siitä, että niin kehosi kuin koko mielesi rentoutuvat. Olit koko tuon minuutin tai kaksi jännittynyt ja hermostunut.
Ohitustilanteissa me itse vahvistamme koiran väärää käytöstä tuon esimerkin mukaisesti omilla tunnetiloillamme mitkä ovat seurausta ajatuksistamme. Tämä tapahtuu joka ikinen kerta, kun koira on näköpiirissä. Näissä tilanteissa toivomme, että meidän koira pystyisi ohittamaan rauhallisesti ja välittämättä vastaantulijasta, mutta entä me itse? Koiran kouluttaminen tilanteisiin ei juuri auta jos itse ylläpidämme omalla olemuksellamme vääriä tunnetiloja tilanteessa. Kuten esimerkistä huomasit, niin etäisyyden ollessa riittävä on myös meidän hyvä olla ja etäisyyden vähentyessä alamme jännittymään. Meidän tulee saada oma hermostuneisuus ensin hallintaan ennen kuin koiran kanssa harjoituksia voi tehdä lyhyemmällä etäisyydellä. Tällöin emme ainakaan vahvista väärää tunnetilaa tilanteessa omalla käytöksellämme. Lähtiessäsi lenkille kiinnitä näihin asioihin tarkasti huomiota. Pystyt muuttamaan tilannetta vasta silloin kun tiedostat millä etäisyydellä alat jännittymään.
Ensin sinun pitää ymmärtää itseäsi ja omaa toimintaasi, jotta voit ymmärtää ja ohjata koirasi toimintaa.
Järjestän 2 viikon haasteen missä pääset matkalle kohti tunnetilojen hallintaa ja sitä kautta rennompia ulkoiluja koirasi kanssa. Kun tunnistat, tiedostat ja reagoit oikein omiin tunnetiloihisi ohituksien eri vaiheissa, niin koirasi varsinaisen kouluttamisen aloittaminen on paitsi helpompaa myös reilua itsellesi ja koirallesi, kun omat tunnetilasi mitä koirasi peilaa omaan käytökseensä eivät ole esteenä onnistumisille. Rohkeasti mukaan:
https://www.taitoatassuihin.fi/fi/koulutus/viikko-haasteet