Pentu tuli taloon

Pentu tuli taloon

Koiranpennun tulo kotiin on jännittävää, ehkä myös jopa pelottavaakin varsinkin jos kyseessä on ensimmäinen pentu, mutta myös todella ihanaa ja opettavaista aikaa. Uusi perheenjäsen on saapunut ja alkaa yhteisen arjen rakentaminen. Saamme paljon kyselyitä miten tähän voi valmistautua, joten listasimme muutamia perusasioita mitä tulisi huomioida, jotta yhteiselämä lähtisi mahdollisimman hyvin alkuun.
 

Mitä hankin pennulle?

Koira tarvitsee paljon tarvikkeita, mutta kaikkea ei välttämättä kannata ostaa heti, vaan sitä mukaan kun niitä tarvitsee. Tärkeimmät ensimmäiset tarvikkeet ovat ainakin ruoka- ja juomakupit, sopiva panta ja hihna ulkoiluun, muutama lelu, ruokaa (selvitä kasvattajalta mitä ruokaa pentu on tottunut syömään) ja sallittua pureskeltavaa esim. pennulle sopivia puruluita, harja turkinhoitoon sekä kynsisakset. Pennulle kannattaa myös hankkia oma peti missä nukkua, tosin jotkut nukkuvat mieluiten ihan vain lattialla tai jonkin viltin päällä.
Kasvattajan kanssa kannattaa keskustella saako häneltä mukaansa esim. jonkinlaisen pentupakkauksen ja hankkia kotiin tarvikkeita myös tätä silmällä pitäen, ettei sitten olisi turhaan useampaa samaa tavaraa.

Valmistele koti ennen pennun saapumista

Jo ennen pennun kotiutumista kannattaa hieman miettiä kodin sisustusta, onko siellä jotakin mille ei ehdottomasti saa käydä vahinkoa esim. kallis matto tai huonekalut? Kaikki sellainen kannattaa siirtää vahinkojen ehkäisemiseksi pois pennun ulottumattomiin. Myös kaikki sähköjohdot yms. mitkä voivat olla pennulle vaarallisia tulisi piilottaa. Mikäli asunnossa on jokin sellainen paikka minne pennun ei haluta tulevan/menevän, on silloin kannattavaa rajaa tilaa esimerkiksi koiraporteilla tai muulla turvallisella vastaavalla. Näin toimimalla ennaltaehkäistään mahdollisia ikäviä tilanteita, pentu kun on vasta pieni eikä ymmärrä miksei sitä kallista pöydänjalkaa saa pureskella.
Kannattaa huomioida myös ne pienet irtotavarat mitä pentu ei saisi ottaa (vinkki: eteisessä kengät). Paremmat matot kannattaa kerätä pois ja laittaa tilalle huonompia mattoja mitkä voi surutta sitten heittää pois. Lattioita ei kannata täysin ilman mattoja jättää, koska liukkaalla lattialla pentu voi liukastellessaan satuttaa itsensä.

Anna pennulle aluksi aikaa vain uuden perheen kanssa

Uusi perheenjäsen kiinnostaa varmasti myös kavereita, sukulaisia jne. mutta koska pennulle muutto uuteen kotiin pois tutusta ympäristöstä on jo tarpeeksi stressaava tilanne, järjestä tilanne sellaiseksi, että voitte aluksi olla vain keskenänne ja tutustua toisiinne (ja muihin taloudessa asuviin ihmisiin ja eläimiin) – ensimmäiset päivät ovat tärkeimpiä teidän välisen suhteen luomiselle. Pennun täytyy tutustua teihin ja teidän uuteen perheenjäseneen ensimmäisen viikon aikana. Varmista, että pennulla on kotona peti tai paikka mihin pentu voi halutessaan vetäytyä eikä silloin kukaan mene pennun luokse, vaan pentu saa olla täysin rauhassa.

Ulkoillessa muista, että pentua jännittää moni uusi asia ja monesti osa lenkistä menee ihan vain ympäristön ihmettelyyn. Anna pennulle aikaa ihmetellä maailmaa rauhassa. Varaa ulkoiluihin siis reilusti aikaa. Kehu rauhallisesti kaikesta uteliaisuudesta ja ole itse tilanteissa rauhallinen.
Missään nimessä ei kannata kuitenkaan viikkoja putkeen olla vaan kotona, vaan heti kun pentu alkaa olla rentoutunut ja ”sinut ympäristönsä kanssa”, voi sitten sosiaalistaminen muihin asioihin alkaa. Tästä aiheesta tulee oma kirjoituksensa.

Aloita nämä tärkeät asiat heti pennun saavuttua

Monet ajoittavat pennun tulon lomien aikaan, mikä on sikäli hyvin ajateltu, mutta kun töihin/opiskeluihin/tmv tulisi palata, herätäänkin todellisuuteen, että pennun kanssa ollaan oltu tiiviisti yhdessä (mikä on hyvä!), mutta unohdettu yksinolon harjoittelu. Toinen yleinen vaihtoehto on, että pennun kanssa ollaan oltu koko loma mökillä ja kotiin tullessa huomataankin että pentu ei osaakaan tehdä tarpeitansa ulos. Tämän takia arjen asioiden harjoittelun tulisi alkaa niin pian kuin mahdollista pennun kotiutuessa, joten älä siis arkaile aloittaa esim. yksinolon harjoittelua, vaan aloita se niin pian kuin mahdollista lyhyistä pätkistä esim. poistumalla vain toiseen huoneeseen muutamaksi sekunniksi. Kun pentu alkaa tottua tähän jo heti alkuun, on sen helpompi oppia olemaan myös pidempiä aikoja yksin. Sisäsiisteyden opettelu voi alkaa (ja kannattaakin!) jo heti samana päivänä kun pentu kotiutuu.