MITÄ TARKALLEEN ODOTAT KOIRALTASI
Hihnakäytös on asia, joka aiheuttaa monelle koiranomistajalle harmaita hiuksia. Jotta voit lähteä “korjaamaan” tilannetta, mieti millaisen haluaisit hihnakäytöksen olevan? Haluatko että koirasi kulkee jossakin tietyssä kohtaa (esim. sivulla/vieressä/takana), vai saako se kulkea valitsemassaan paikassa kunhan hihna pysyy rentona? Ei ole olemassa oikeaa vaihtoehtoa, tämän jokainen koiranomistaja joutuu itse miettimään. Koiralle on kuitenkin erittäin epäloogista, että toisena päivänä se saa puksuttaa menemään ja toisena päivänä hihnan toinen pää nykii ja tiuskii “ei vedä!!”.
Internet on täynnä kirjoituksia ja ohjeita millä keinoilla hihnassa vetämisen saa pois. On pysähtymistä, peruuttamista, suunnan vaihtoa jne. Kaikki keinot, jotka EIVÄT perustu koiran satuttamiseen (minkään eläimen koulutuksen ei tulisi koskaan perustua tähän!), ovat varmasti toimivia, toki se mikä toimii toisella, ei välttämättä toimi toisella. Käytä siis aikaa valitsemasi metodin harjoitteluun ja vaihda se toiseen vasta jos useamman viikon päästä ei ole merkkejä edistymisestä.
Tämän kirjoituksen ideana on keskittyä niihin kaikkiin muihin asioihin mitkä tulisi ottaa huomioon. Koirasi ei opi kulkemaan nätisti hihnassa, vaikka pysähtyisit joka ikinen kerta kun hihna kiristyy, jos se ei ole tippaakaan kiinnostunut mitä siellä hihnan toisessa päässä tapahtuu ja kenen kanssa se ulkoilee.
Alle on listattuna muutamia asioita joita kannattaa ottaa huomioon ja miettiä, miten ne omassa arjessanne toteutuvat.
VAHVISTA KONTAKTIA JA VIERESSÄ KULKEMISESTA
Kontaktia tulisi harjoitella niin paljon erilaisissa paikoissa ja tilanteissa kuin mahdollista. Mitä enemmän vahvistat, sitä enemmän koirasi tulee sitä tarjoamaan. Kun koirasi on kiinnostunut enemmän sinun liikkeistäsi kuin mitä tapahtuu kadun toisella puolella, on ulkoilukin mielekkäämpää.
Kokeileppas seuraavalla lenkillä pysähtyä istumaan esimerkiksi puiston penkille ja laske (palkitse myös!) kuinka monta kertaa koirasi vilkaisee sinua oma-aloitteisesti vaikka 5min sisällä? Vahvista viikko joka päivä kontaktia joka ulkoilulla ja tee sama uudelleen, muuttuiko määrä?
Tehostaaksesi löysällä hihnalla liikkumista, varsinkin alussa on erittäin kannattavaa kehua ja palkita jokainen kerta, kun koirasi tulee oma-aloitteisesti vierellesi kävelemään. Älä houkuttele kädessä olevalla namilla, vaan palkitse yllätyksenä taskusta. Mikäli koirasi pitää leluista, voi sille antaa myös jotakin kannettavaksi mutta muista että tavoitteena on rauhallinen käytös! Mikäli siis koirasi “vetää kierrokset kaakkoon” pallosta, ei se ole oikea vaihtoehto tähän.
Kun koirasi tietää mitä siltä odotetaan (vierellä/lähellä kulkeminen) on sen helpompi tarjota oma-aloitteisesti sitä kuin verrattuna jos sille huudetaan kun hihna kiristyy.
ULKOILU EI SAA OLLA PÄIVÄN AINOA AKTIVITEETTI
Kaikki koirat tarvitsevat liikuntaa, sen tulisi olla jokaiselle päivänselvä asia. Koiran päivään tulisi kuitenkin kuulua muutakin kuin pakolliset pissatukset (niiden määrä riippuu täysin yksilöstä). Aina sen ei tarvitse olla varsinaisia koulutuksia, vaan huomiohetki kotona, kyläily tuttavien luona, älypelien pelaamista tai muuta vastaavaa tuo huomattavasti mielekkyyttä koiran päivään. Jos päivän ainoa aktiviteetti on ulkoilu, ymmärrettävästi kaikki siellä kiinnostaa ja siitä otetaan kaikki saatava ilo irti.
VAPAANAOLON TÄRKEYS
Hihnassa kulkeminen ei koskaan vastaa liikuntaa joka tapahtuisi vapaana. Vapaana ollessaan koirallasi on mahdollisuus liikkua täysin rennosti ja omassa tahdissaan sekä sillä on mahdollisuus ottaa myös nopeampia spurtteja juosten/laukaten. Koiralla tulisi olla ainakin viikoittain mahdollisuus liikkua vapaana ja mahdollisuuksien mukaan myös muiden koirien kanssa (jos tulee niiden kanssa toimeen, koirapuistoilu vieraiden koirien kanssa ei ole mitenkään pakollista!), mitä useammin sen parempi. Mikäli et pysty tätä järjestämään, on liikkuminen pitkässä liinassa hyvä vaihtoehto. Tällöin koirasi saa liikkua vapaammin, mutta on silti hallinnassa esim. jos pelkäät koirasi karkaavan. Muista kuitenkin huomioida vapaana ulkoilussa lain määräämä koirien kiinnipitoaika!
PALLONHEITTO KIIHDYTTÄÄ, NENÄNKÄYTTÖ RAUHOITTAA
Pallonheitto (tai muun vastaavan esim kepin) on koirille stressaavampaa kuin moni osaisi kuvitellakaan. Toki joillekin koirille se on mukavaa vaihtelua ja ne palautuvat siitä hyvin, mutta niin kutsutut “pallohullut” koirat eivät väsy tästä, vaan todellisuudessa toiminto on niille pakkomielle ja erittäin stressaavaa, eikä se aja asiaansa väsyttää koira.
Jotta liikunta ja tekeminen olisi väsyttävää, ei sen tarvitse olla välttämättä kovin nopeatempoista ja riehumiseen verrattavaa toimintaa. Esimerkiksi erilaiset nenänkäyttö- ja etsimisharjoitukset ovat huomattavasti väsyttävämpää toimintaa, koska koira joutuu ajattelemaan ja käyttämään ajattelukykyään toimiessaan. Kokeile siis pallonheiton sijasta vaikka jotakin hajutyöskentelyä (esim. Nose Work), tai vaikka ripottele koirasi ruoka-annos pihalle ja anna sen etsiä ruokansa!
SOPIVAT VÄLINEET
Varmista että koirallasi on oikeankokoiset ja sopivat välineet ulkoilussa. Joillakin koirilla jo pelkästään epäsopiva panta voi aiheuttaa hihnassa vetämistä. Jotkut koirat taas vetävät pannan kanssa, mutta eivät valjaissa. Käytä siis aikaa sopivien välineiden löytämiseen, tarvittaessa kysy apua esim. tarvike myyjältä. Mitä leveämpi panta on, sen mukavampi ja turvallisempi se on koiralle. Huomio myös hihna, että se on sellainen mikä on sopiva sinun käteesi hihnan toisessa päässä.
Erilaisia apuvälineitä on myös saatavilla mm. reaktiovaljaita, kuonopantaa yms. Mutta ennen näiden käyttöä perehdy niiden käyttöön! Esimerkiksi kuonopantaa ei koskaan saa käyttää sellaisenaan, vaan hihnan tulisi olla sellainen jonka toisen pään saa myös kiinnitettyä esim. pantaan.
Apuvälineet eivät myöskään tuo oikotietä onneen, vaan ovat vain tukemassa oppimista.
KESKITY KOIRAASI
Kun ulkoilette, ole tilanteessa läsnä. Mitä enemmän havainnoit ympäristöänne missä liikutte, sitä aikaisemmin olet valmis ennakoimaan esimerkiksi ohitustilanteita. Mikäli toisten koirien ohittaminen on vaikeaa, tulisi ensisijaisesti pysyä sellaisilla etäisyyksillä, että koirasi mielenkiinto on vielä sinussa. Mikäli koirasi mielenkiinto on jo kiinnittynyt toiseen koiraan, voi kontaktin saaminen olla jo myöhäistä. Jos vain mahdollista (aina se ei ole), älä vie koiraasi sellaiseen tilanteeseen mistä tiedät, että se ei pysty ”selviytymään”.
Jokainen koira on oma yksilönsä ja jokaisen kanssa voi joutua tekemään erilaisia koulutussuunnitelmia ja ratkaisuja. Useiden kanssa auttaa myös seuraamisen harjoittelu, opettelu luopumaan/jättämään mielenkiintoiset asiat rauhaan, ohitustilanteisiin esimerkiksi jonkun kohdetyökalun mukaanotto (kosketuskeppi/käsikosketus/kosketusalusta) jne. Mikäli koet että tarvitsette yksilöllistä ohjausta, järjestämme myös yksityiskoulutusta. Koulutukset räätälöidään aina yksilön tarpeiden mukaan ja koulutukset sisältävät kirjallisen koulutussuunnitelman. Mikäli kiinnostuit, ota yhteyttä jenni@taitoatassuihin.fi