Liian usein koira saa palkinnon tekemättä mitään ja usein syyksi sanotaan, että kyllä se yritti, vaikka tosiasiassa koira vain istuisi ja katsoisi omistajaansa, vaikka sen pitäisi mennä maahan. Koiralle annetaan maahan vihjesana ja se menee kyllä maahan, mutta nousee istumaan ja saa siitä palkinnon. Tällöin koira olettaa, että pitää mennä ensin maahan ja sitten nousta istumaan, koska on yhdistänyt myös istumaan nousemisen kuuluvan maahanmeno vihjesanaan. Tärkeää on aina olla johdonmukainen koulutuksessa eli asiat kuten vihjesana halutulle liikkeelle ja oikea-aikainen palkitseminen ovat kultaakin kalliimmat. Mikäli koiraa välillä palkitaan ”istu” vihjesanalla maahan menosta – koira hyvin nopeasti sekoittaa vihjesanat ja tarjoaa jatkossa ”istu” vihjesanalla maahan menoa. Mikäli koira tarjoaa väärää asentoa, on tärkeää tehdä harjoitus uudelleen ja tarvittaessa harjoitusta helpotetaan mikäli siihen on tarvetta, jotta koira onnistuu ja saa palkan oikeasta suorituksesta.
Mikäli koira osaa ja se ei tee, on syy yleensä ympäristössä, epäjohdonmukaisuudessa, harjoituksen rakenteessa, ohjaajan käytöksessä, koira on sairas, murrosikä tai juoksut tai huonossa/toistuvasti samassa palkinnossa. Koira palkitaan aina vain siitä asiasta mitä sen halutaan tekevän.
KRITEERIN NOSTAMINEN/LASKEMINEN
Koulutuksessa tärkeää on huolehtia siitä, että harjoitus on riittävän helppo, jotta koira sen kykenee suorittamaan, mutta kriteeriä (vaikeustasoa) harjoituksessa nostetaan koiran edistyessä.
Esimerkiksi harjoitellaan paikallamakuuta missä lopullinen tavoite on ohjaajaansa täysin keskittynyt, mutta rauhassa makaava koira. Koulutusvaiheissa jos kriteeriä nostetaan liian nopeasti ja koira nousee pois paikallamakuusta, on äärettömän tärkeää mennä opetuksessa taaksepäin ja helpottaa suoritusta sekä seurata koiran edistymistä ja edistymisen mukaan joko helpottaa tai vaikeuttaa harjoitusta (kriteerin laskeminen ja nostaminen).
Hyvin helposti koira alkaa myös tekemään ”virheitä” jos koira palkitaan silloin, kun se tekee jotakin muuta mikä ei sovi lopulliseen liikkeeseen. Niin sanottu ”virhe” on seurausta siitä, että koiraa on epähuomiossa palkittu siitä, kun se esimerkiksi katselee ympärilleen ohjaajansa sijasta, tekee halutun liikkeen hitaasti, vihjesanaa joudutaan toistamaan useita kertoja, ei pysy halutussa liikkeessä vaan ennakoi seuraavaa tai koira alkaa enemmissä määrin äännellä liikettä tehdessään. Nämä koiran tekemät ”virheet” ovat seurausta usein epäjohdonmukaisesta tai virheellisestä palkitsemisesta, liian vaikeasta, liian pitkään kestäneestä tai uusien häiriöiden sisältämästä treenitilanteesta. Muistetaan kuitenkin, että koira tekee aina sen mikä sille itselleen on tilanteessa kannattavaa.
Onnistunut suoritus ja etenevä koulutus kuitenkin ovat kaiken tavoite! Mikäli koira joka osaa tehdä kyseisen liikkeen alkaa tekemään liikkeessä ”virheitä”, ohjaajan tehtävä on purkaa koko liike, löytää se osa missä ja miksi virhe tapahtuu sekä muuttaa treeniä siten, että koira pystyy tekemään liikkeen ilman kyseistä virhettä. Tässä usein paras apu on kuvata treeniä ja katsoa treeni jopa hidastetusti moneen kertaan, paikantaa virhe ja muuttaa treeniä siten, että koira pystyy liikkeen tekemään ilman kyseistä tapahtunutta virhettä.
PALKINNON MONIPUOLISUUS
- Koira saadaan innokkaasti tekemään töitä ja mielenkiinto säilymään, kun palkinto on vaihteleva.
- Monipuolisella palkinnolla koira ei tiedä mitä saa ja palkinnon arvo sen silmissä säilyy tavoittelemisen arvoisena!
PALKITSEMISEN AJOITUS
- Ajoitus on koulutuksen kultainen lanka
- Oikea-aikainen palkitsemishetki
- Koira yhdistää palkinnon siihen hetkeen mitä se on juuri sillä hetkellä tekemässä.
- Mikäli koira palkitaan, kun se nousee istumaan maahan menossa, ajoitus on myöhässä ja palkitaan koiraa väärästä asiasta. Koira jatkossa tarjoaa väärän liikkeen kyseisellä vihjesanalla.
- Koira oppii harjoituksen väärin väärällä vihjesanalla.
PALKITSEMISTIHEYDEN HARVENNUS/LISÄYS
- Vahvistetiheys tarkoittaa: Kuinka usein palkitset koirasi
- Uusissa harjoituksissa palkintoa ei kannata säästellä, muuten työmotivaatio koiralla laskee.
- Kun koira alkaa oppimaan, lähdetään palkitsemisen tiheyttä harventamaan.
- Kun koira oppii esimerkiksi maahanmenon ja siitä lähdetään harjoittelemaan paikalla makuuta, tulee usein seuraava ongelma:
- Koiraa ei palkita maahan menosta enää ollenkaan vaan vasta koko paikalla makuu harjoituksen päätteeksi.
- Ongelma: Koira nousee istumaan tai lähtee tulemaan omistajaansa kohti.
- Ratkaisu: palkitse myös maahan menosta aina silloin tällöin niin vältyt ongelmalta.
- Kriteerin eli vaikeustason nostaminen:
- paikalla makuussa koiralta vaaditaan pikkuhiljaa yhä pidempää makuuta ja yhä kauempana omistajasta
- Yleinen virhe on nostaa kriteeriä liian nopeasti, ja silloin koira ei halua tehdä enää mitään, kun ei ymmärrä ja usein kriteerin noston kanssa palkitsemista vähennetään myös liian nopeasti
- Kriteerin nostaminen ja vahvistetiheyden harventaminen tapahtuvat koiralle soveltuvassa ajassa.
- Työmotivaatio säilyy ja koira ymmärtää mitä sen halutaan tekevän
- Kriteeriä kannattaa hieman laskea, mikäli jokin ympäristötekijä vaihtuu/ muuttuu
- Näin koira kykenee suorittamaan tehtävän
- Tarvittaessa myös vahvistetiheyttä lisätään, mikäli ympäristö kriteeri lisääntyy huomattavasti ja koiralle harjoitus alkaa olla vaikea
- Kriteeriä lasketaan tai nostetaan koiran edistymisen mukaan, koska onnistuminen on kuitenkin tavoitteena!
TAUKOJEN TÄRKEYS
- Koira keskittyy täysillä vain pieniä hetkiä.
- Ilman taukoja koira ehtii väsyä tauotta toistamiseen.
- Pitämällä taukoja riittävästi, saat koiran mielenkiinnon säilymään hommassa.
- Tauon aikana koiran tulisi saada olla omissa oloissaan.
- Mikäli opeteltava asia on vaikea, runsaalla tauotuksella saadaan koiran yrittämishalu säilymään.
- Tauon aikana koira prosessoi tehtyä harjoitusta.
- Ei se määrä vaan laatu edellä. Mieluummin 2 hyvää kuin 10 toistoa sinnepäin.
SUUNNITELMA TREENILLE
Todella tärkeää on etukäteen suunnitella ja ihan vaikka kirjoittaa paperille ylös suunnitelma treenille. Suunnitelmaan pystyt helposti myös kirjaamaan ylös mitkä asiat olivat vaikeita, miten niitä muutit ja miten treeni eteni tehtyjen muutoksien jälkeen. Seuraava treeni on helppo suunnitella edellisen treenin mukaan.
- Mitä liikkeitä treenissä harjoitellaan ja miksi
- Mitä koulutusvaiheita on tarkoitus harjoitella treenin aikana
- Miten ja missä kohtaa toteutat koirasi tauot
- Suunnitelmaan kannattaa myös etukäteen jo miettiä miten muutat koulutusvaiheen kriteeriä, jos jostakin syystä tilanteessa kriteeri on koiralle liian vaikea ja siksi harjoitus ei onnistu niin kuin pitäisi
- Mikäli tiedät jo etukäteen, että olet huono tauottamaan koiraasi tai jäät helposti liian pitkäksi aikaa tekemään yhtä ja samaa liikettä, niin tällöin kannattaa tehdä herkkukasat missä on X määrä herkkuja sitä kyseistä vaihetta varten ja kasan loputtua tiedät pitää tauon tai vaihtaa harjoitusta
- Mitä tarjoat koirallesi palkinnoksi tehtävistä, on myös valtava merkitys. Suunnittele etukäteen siis myös koirasi palkat.