Vauhdikasta hallintaa agilityssä

0
594

Vauhdikasta hallintaa agilityssä

 

Mitä koiran tulee osata

rottweiler-823732_1920Agility on vauhdikas liikunnallinen laji koiralle ja omistajalle. Agilityn aloittaakseen koiran olisi hyvä osata olla paikoillaan sekä tulla luokse kutsuttaessa. Laji näyttää helpolta, mutta onnistuneen pitkän ratasuorituksen takana on vuosien työ koiran kanssa. Koiralle opetetaan esteet aluksi yksittäin ja hiljalleen aletaan yhdistelemään esteitä toisiinsa.

 

 

 

 

Miten koira saadaan hallintaan?

Koiran hallinta näyttää helpolta, mutta tosiasiassa hallinnan takana on tiukka treeni. Koira pysyy hallinnassa, koska palkkautuu jokaisella esteellä eli sille lupa mennä seuraavalle esteelle toimii osittain jo palkkiona lajissa. Yli-innokkuus on lajissa yleistä koirilla ja niiden hallintaa harjoitellaan lyhyillä estesarjoilla, paikallaoloilla jne. Yli-innokas koira räjähtää käsiin heti saatuaan luvan aloittaa suorituksen ja tässä tilanteessa menee hermo niin omistajalla kuin koirallakin. Koira ei kuuntele ohjeita ja sählää, suorittaa väärät esteet, haukkuu, pomppii tai puree radan aikana omistajaa. Nämä tulee saada opetettua pois, mutta miten?

 

Miten vahvistan vauhdissa tottelemista?

running-dog-672641_1920Agilityssä tärkeintä on koiran täysi hallinta ja suorituksien tekeminen vain annettujen käskyjen mukaisesti. Säheltävällä, haukkuvalla, näykkivällä tai omia ratoja suorittavalla koiralla palataan koiran hallinnan parantamiseen. Koiran kanssa tehdään agilitykentällä paljon lähdössä odottamisharjoituksia ilman lupaa suorittaa, koiran kuljettamista vasemmalla ja oikealla puolella esteiden seassa, haukkuvalla koiralla hiljaa olemisesta annetaan palkka ja jatkossa myös lupa suorittaa yksittäisiä esteitä, näykkivällä koiralla näykkimisestä joutuu jäähylle kentän reunaan eli suoritus loppuu siihen jos koira alkaa näykkimään ohjaajaansa. Mitä parempi hallinta on taustalla niin sitä paremmin koira suorittaa ja pysyy hallinnassa myös kovassakin vauhdissa. Hallintaharjoituksia kannattaa tehdä säännöllisesti ja sillä tavalla ylläpitää koiran täyttä hallintaa, jotta suoritukset sujuisivat mahdollisimman mutkattomasti.

 

Ohjaa oikein ja oikeaan aikaan

agility-747770_1920Koira on tarkka saamistaan ohjeista eli mikäli näytät kädellä vasemmalle, mutta vartalosi on kääntyneenä oikealle – ei koira voi ymmärtää ohjausta. Tässä tilanteessa usein koira ottaa voimakkaamman ohjeen eli vartalon suunnan merkiksi mihin pitää mennä. Edellisellä esteellä koiran tulisi jo tietää viimeistään tullessaan alas esteeltä mihin pitää mennä seuraavaksi.  Ennakointi on tärkeä apuväline käskytyksissä eli käske ja ohjaa koiraa ajoissa, jotta se ehtii ottamaan käskyn vastaan ja toteuttamaan sen haluamallasi tavalla.

 

 

 

 

 

 

Miten valmistaudun agilitytunnille vouhottajan kanssa?

agility-748271_1920Vouhottavan koiran kanssa kannattaa tehdä esimerkiksi jokin lyhyehkö jälki muutama päivä  ennen agilitytuntia, pelata yhdessä älypelejä, harjoitella jotakin temppua naksutin shaiping tekniikalla missä koira joutuu itse ajattelemaan ja myös ennen treeniä käydä rauhallisella pitkällä lenkillä. Yllä olevat esimerkit nimenomaan rauhoittavat koiraa ja purkavat sen liian energian järkevään tekemiseen. Yllä olevien seurauksena koira on hieman rauhallisempi ja usein myös kuuntelee paremmin ohjaajaansa kentällä. Kuitenkin täytyy muistaa, että yli-innokkuus tarkoittaa kentällä sitä, ettei koira kykene hillitsemään itseään ja siksi käyttäytyy radan suoritusta vaikeuttavalla tavalla. Joidenkin koirien kanssa paras ratkaisu on aloittaa koulutus ilman häiriötä yksin kentällä hallintaharjoituksilla kuten paikallaolo, kuljettaminen vasemmalla ja oikealla puolella, luoksetulo ja kun nämä sujuvat hyvin niin varovasti tekee esteitä yksitellen ja varmistaa kuuliaisuuden säilymisen ja siitä varovasti sitten yhdistelee yksitellen lisä esteitä toisiinsa. Muista kuitenkin se, että jos koira lähtee kentällä käsistä, on harjoitusta helpotettava huomattavasti, koska koira ei kentällä saa lähteä tekemään omia juttujaan. Tällöin hallinta on hävinnyt ja se tulee palauttaa ennen kuin suoritusta voi jatkaa loppuun. Väärällä tavalla käyttäytyvä koira jos sitä käsketään seuraavalle esteelle, usein seuraava este toimii koiralle jopa palkkiona väärästä käytöksestä esim. omistajan puremisesta.

Omistajansa suorituksessa täysin unohtavan koiran kanssa olisi hyvä esteitä tehdessä heti käskeä koira luokse kun se on tulossa alas esteeltä. Koira saa palkan aina tehdessään näin ja alkaa myös jokaisen esteen jälkeen katsomaan omistajaansa eikä lähde omille radoille ja muuten juoksemaan ympyröitä pitkin kenttää. Tämä kuulostaa helpolta, mutta voi vaatia useita kuukausia töitä koiran kanssa ennen kuin sen kanssa voidaan tehdä pidempiä ratoja.  Radalla hyvin toimivan koiran kanssa tätä ei tule tehdä, koska tämä heikentää koiran irtaantumista omistajastaan.  Tämä harjoitus on siis tarkoitettu vain koirille jotka vähät välittävät omistajansa käskyistä radalle päästessään.

 

 

Miksi koira näpsii käsiä suorituksessa?

Kiihtyvät koirat usein näpsivät omistajaa käsistä tai haukkuvat jatkuvasti ja tämä vaikeuttaa todella paljon puhtaan virheettömän radan suoritusta. Näpsivällä ja haukkuvalla koiralla tilanteessa on liikaa kiihkeyttä eivätkä ne kykene hallitsemaan itseään tilanteessa ja purkavat sen jommallakummalla tavalla. Saattaa olla jopa niin, että omistaja on käskenyt ja liikkunut nopeammin koiran toimiessa näin ja koira luulee, että näin tulee toimia. Lisäksi tämmöisten koirien kanssa usein käskyt tulevat myöhässä tai ovat myös koiralle epäselviä, joten koira yrittää saada näpsimällä ja haukkumalla käskyjä aikaisemmin, koska turhautuu kun ei tiedä mihin pitäisi mennä.  Kiihkeälle koiralle kauheasti heiluvat kädet lisäävät koiran käytöstä eli käsien liikkumista tulisi hidastaa, selkeyttää ja olkapää linjaa menossa olevaan suuntaan nähden parantaa. Mitä selkeämmät ohjeet sen paremmin koira kykenee toimimaan.