Agility

Agility

Agility on koirien, sekä ohjaajien vauhdikas harrastus, sekä kilpailulaji, jossa koiran tulee suorittaa tuomarin suunnittelema esterata ohjaajan kanssa mahdollisimman virheettömästi ja nopeasti. Agilityssa radalla on yleensä 12-20 estettä ja ratatyyppejä on kaksi erilaista. Hyppyrata ja agilityrata. Agility sisältää hyppyjen ja putkien lisäksi, pussi, rengas, pituus ja muuri esteen, sekä pujottelukepit. Kontaktiesteitä ovat puomi, keinu, sekä A-este. Agilityssa voi tähdätä kilpailemaan, tai harrastaa lajia omaksi ja koiran iloksi.

Kenelle agility sopii?
Agilitya voi harrastaa kuka tahansa iästä riippumatta. Laji sopii kaiken rotuisille, sekä sekarotuisille terveille koirille. Harjoittelun voi aloittaa jo pennun kanssa, tällöin tehtävät, mukautetaan pennun iän ja valmiuden mukaan. Agility on hauskaa ja vauhdikasta yhdessä tekemistä, josta niin ohjaaja, kuin koira nauttivat. Lajia voi harrastaa millä tasolla tahansa.

Lajin tarkoitus
Agility on niin koiran, kuin omistajan urheilulaji. Parhaimmillaan agility on koirakon saumatonta yhteistyötä. Vaikka agility on vauhdikas laji, se vaatii koiralta hyvää perustottelevaisuutta, sekä itsehillintää, jota koira myös oppii lajin parissa.

Kilpailemaan
Lajissa voi kilpailla minkä tahansa rotuisen, tai sekarotuisen koiran kanssa, kunhan koira on tunnistusmerkitty ja rokotettu kennelliiton sääntöjen mukaisesti. Kilpailuluokkia on kolme. Kilpailut aloitetaan 1-luokasta ja ylin kilpailuluokka on 3-luokka. Kokoluokkia agilityssa on 5. Virallisissa kilpailuissa koiran tulee olla vähintään 18kk. Epäviralliset kilpailut ovat hyvä paikka aloittaa kilpailuihin tutustuminen. Koirakko saa nousta, seuraavaan luokkaan kun on saanut vähintään kolme nolla tulosta, joista 2 tulee olla agilityradoilta.