Toimivan luoksetulon opettaminen

0
2698

Toimivan luoksetulon opettaminen

 

Miksi koiran tulisi osata tulla luokse kutsusta?

Luoksetulo on yksi tärkeimmistä asioista mitä koiran tulisi vähintäänkin osata. Vaikka koiralle ei olisi tarvetta opettaa monesti tottelevaisuusliikkeiksi miellettyjä toimintoja, kuten istu, maahan, sivulletulo, seuraaminen jne. on kuitenkin jo koiran turvallisuuden kannalta tärkeää, että se tulisi tilanteessa kuin tilanteessa kutsusta luokse.

Vaikka kyseessä olisi koira, joka ulkoilee pääsääntöisesti hihnassa ja vapaana-olot tapahtuvat vain aidatuilla alueilla, silti yllättäviäkin tilanteita voi sattua. Tällaisia tilanteita voi olla mm. hihna katkeaa lenkillä, koira pääsee pujahtamaan irti pannasta tai valjaista lenkillä, koira pääsee livahtamaan koirapuiston portista/auton ovesta, asunnon ovi on jäänyt vahingossa auki jne. Tilanteita on monia, joita emme aina pysty ennakoimaan ja tällöin vahva luoksetulo saattaa jopa pelastaa koirasi hengen.

 luoksetulo3

Millainen on hyvä vihje?

Hyvä vihje luoksetuloon on sellainen, jonka pystyt sanomaan nopeasti ja iloisella äänensävyllä tilanteessa kuin tilanteessa. Hyviä esimerkkejä on mm. täällä, luokse, tule, tänne, tuu. Koiran on helpompi oppia lyhyitä vihjeitä kuin pitkiä, joten älä ota käyttöön kovin pitkää sanaa.

 

 

 

Äänensävyn merkitys

Luoksetulossa koiran mielikuvan tulisi aina olla positiivinen ja aitoa halua tulla kutsujansa luokse.

Jos omistaja huutaa koirallensa pää punaisena ”MUSTI TÄNNE, TÄNNE! MUSTI MUSTI, ALA TULLA TÄNNE!” tilanteen mielikuva muuttuu negatiiviseksi, niin omistajalle kuin koirallekin. Koira saattaa hämmentyä tästä, eikä ainakaan tule luokse.

Huolehdi siis siitä, että äänensävysi pysyy aina iloisena ja positiivisena – todennäköisyys että koirasi tulee luokse, on paljon varmempi.

 

 

Koira ei tule luokse – älä hoe vihjettä

luoksetulo2Harjoitteluvaiheessa tulisi pyrkiä siihen, että koira pyydetään luokse vain silloin kuin sen onnistuminen on lähes varmaa. Kaikkia tilanteita emme tietenkään pysty hallitsemaan, mutta oppimisen kannalta parhain vaihtoehto on käyttää tätä valitsemaasi vihjettä vain silloin kun tiedät, että koirasi tulee kutsusta luokse.

Jos koiraa toistuvasta pyydetään tuloksetta luokse, kun se on esim. kerinnyt jo rynnätä pupun/toisen koiran perään, tai on aivan jonkun maassa olevan hajun valloissa, niin vihjesana joka epäonnistumisella vähentää merkitystänsä ja loppujen lopuksi vihje saattaa merkitä koiralle aivan jotain muuta tai ei yksinkertaisesti mitään.

Jos koira ei tule toisellakaan pyynnöllä luokse, tee jotain yllätyksellistä esim. hihkaise ”Heippa!” ja lähde juoksemaan toiseen suuntaan. Tällöin yllättävä toiminto monesti herättää koiran mielenkiinnon ja se lähtee näin tulemaan luoksesi. Jos vain on mahdollista, voi ihminen kokeilla mennä piiloon esim. ison kiven tai puun taakse ja sieltä kutsua koiraa, tällöin koira oppii myös seurailemaan ohjaajansa liikkeitä, eikä erkane niin kauas.

Tilanteissa, jossa koira ei suostu tulemaan luokse tai lähtee liian kauan ohjaajastaan reagoimatta luoksetulo vihjeeseen, voidaan käyttää myös jotain aivan uutta sanaa/lausetta herättääksemme koiran huomion.

Tällainen esimerkki voi olla esim. koira lähtee hajun perässä liian kauan ohjaajastaan, eikä reagoi vihjesanaan ”Täällä”, voidaan yllätyksellisesti hihkaista koiralle ”Musti tule kattomaan mitä täällä on” tai muuta vastaavaa. Tällöin opeteltava vihjesana ei kärsi siitä, että koira ei siihen reagoi.

 

Palkkion merkitys

luoksetulo1Valitse harjoitteluun oikeasti koiralle mieluisia palkkioita, mieluiten sellaista herkkua mitä se ei normaalisti esim. harjoittelu-/koulutustilanteissa saa. Jos koirasi kiinnostuu leluista, voidaan palkkioksi käyttää myös lempilelua.

Palkkion tulisi olla aina jokin sellainen, minkä koira kokee palkkioksi ja mistä se oikeasti kiinnostuu. Jos palkkiona on jotain ei niin mielenkiintoista koiran mielestä, maassa olevat hajut, toiset koirat jne. saattavat olla koiralle paljon mielenkiintoisempia, eikä näin ollen tule luokse pyydettäessä.

Muista että oikeanlaisen palkkion määrittelee koira itse – ei se mitä me itse haluamme palkkiona käyttää. Joillekin koirille kelpaa namit, joillekin lelut, joillekin koirille leikki omistajansa kanssa on parhainta mitä se tietää! Joten määrittele palkkio aina sen mukaan, mistä koirasi oikeasti pitää.

 

 

 

Palkitse – älä rankaise

Muista, että jokainen luoksetulo on tässä vaiheessa palkattava, näin vahvistamme sitä, että luokse tuleminen on kannattavaa koiralle ja mielikuva pysyy iloisena.

Älä koskaan missään tilanteessa rankaise koiraasi siitä, ettei se ole tullut luokse. Tämä kertoo vain siitä, ettei luoksetulo ole koiralle tarpeeksi vahva eikä toiminto ole koiran kannalta kannattavaa.

Mikäli rankaisemme koiraa fyysisesti siitä, että se on esim. karannut ja loppujen lopuksi kuitenkin tullut luokse, luomme luoksetulemiselle erittäin negatiivisen mielikuvan. Koira todennäköisesti yhdistää rangaistuksen nimenomaan siihen, että lopuksi tuli kuitenkin luokse (eikä jatkossa varmastikaan tule luokse). Koira ei kykene ajattelemaan että, rangaistus tuli jo aikaisemmasta karkaamisesta, vaan yhdistää sen edelliseen toimintoon, joka tässä tilanteessa nimenomaan oli se luoksetulo.

 

 

Koira ei tule enää luokse kutsusta – vaikka se on ennen tullut

luoksetulo4Kutsutko koirasi aina luoksesi vasta vapaana-olon päätteeksi, leikin loputtua, koirapuistosta lähtiessä?

Tällöin koirasi mielikuva luoksetulosta voi olla ikävä – kaikki kiva loppuu. Ala kutsumaan koiraasi luokse useammin ulkoilun jne. vapaanaolon aikana (muista palkita!), jolloin luoksetulon mielikuva ei ole pelkästään kiinni kytkeminen.

Jos tämäkään ei toimi, eikä luoksetulo ala sujua, on kannattavampaa vaihtaa luoksetulon vihje johonkin uuteen ja aloittaa harjoittelu kokonaan alusta. Harjoittelu voidaan aloittaa alusta jo aiemmin käytetylläkin vihjeellä, mutta silloin tulee huomioda, että harjoittelussa saattaa mennä kauemman aikaa, koska itse sanan mielikuva täytyy koiran mielessä saada muutettua positiivisempaan suuntaan.

 

 

 

 

 

 

Koira tulee luokse – muttei anna koskea, laittaa pantaa/hihnaa

Jos koirasi tulee kyllä vihjeestä lähelle, muttei anna laittaa hihnaa kiinni pantaan tai anna edes laittaa koko pantaa vaan lähtee karkuun, tulee luoksetulo harjoittelu aloittaa niin, että koskeminen pantaan/kytkeminen hihnaan on osana luoksetuloa.

Aloita siis luoksetulon harjoittelu todella helpoilla harjoituksilla ja aina ennen kuin palkiset koirasi niin ota kiinni pannasta, laita panta kaulaan, kytke hihna pantaan jne. ja sen jälkeen päästä taas koirasi vapaaksi.

Vapaana ulkoilussa voidaan myös harjoitella niin, että koira saa mennä vapaana, se kutsutaan luokse ja kytketään hihnaan ja palkitaan tästä. Kävellään pieni matka hihnassa ja päästetään taas vapaaksi.

Tällöin kutsu luokse ei automaattisesti tiedä vapaana olon loppumista.

 

 

Koira tulee luokse – mutta juoksee ohi

Jos koirasi tulee luokse kutsusta, mutta juokseekin aina ohi, eikä näin ollen anna ottaa kiinni älä lähde koirasi perään. Tämä on koiralle hauska ota kiinni jos saat-leikki, joka saattaa kerta kerralla vahvistaa tätä toimintaa.

Jos koirasi juoksee ohitsesi, lähde itse juoksemaan toiseen suuntaan, jolloin koira lähteekin sinun perääsi ja palkitse, kun koirasi tulee luoksesi.

 

VINKKI: Palkitse omaehtoiset luoksetulot

pentu8Kun luoksetuloa aletaan harjoittelemaan tai sitä halutaan vahvistaa ja/tai harjoitella vahvemmaksi, kannattaa koira palkita jokaisesta luoksetulosta, kun se tulee täysin vapaasta omasta tahdostaan luoksesi.

Tälläisiä tilanteita voi olla esim. lenkillä kun koira on pitemmällä hihnalla pusikossa haistelemassa ja yhtäkkiä tuleekin luoksesi, palkitse tai vähintäänkin kehu! Toinen tilanne voi olla esim. koirapuistossa, koirasi tulee kesken leikin käymään luonasi, taas palkitse (varo ettei ympärilläsi ole muita koiria, ettei namipaloista tule kärhämää!) tai kehu.

Toiminta mitä koira tarjoaa itsenäisesti (ilman vihjettä) vahvistuu kaikkein parhaiten kun ne palkitaan, koska tämä on koiralle kannattavaa toimintaa, jota se hyvin todennäköisesti tulee jatkossakin tarjoamaan.

 

 

 

 

VALMISTAUDU HARJOITUKSIIN

nenä1Joka kerta, kun aloitatte harjoittelun pidä huoli siitä, että olet varannut harjoitteluun runsaasti sellaisia herkkuja, josta koirasi varmasti pitää. Herkut kannattaa pilkkoa pieniksi paloiksi (ellei ole valmiiksi pilkottua), jotta koirasi ei tule kylläiseksi kesken harjoittelun ja palkkiot menetä merkitystään (koira ei enää kiinnostu niistä).

Palkkioksi voi myös hyvin käyttää koirasi lempi lelua, mutta tämä olisi hyvä olla sellainen, millä koirasi ei pääse muuten leikkimään jolloin mielenkiinto leluun ei vähene.

Huomio myös, että koiran edellisestä ruokailusta olisi hyvä olla kulunut jo reilusti aikaa, koska kylläinen koira ei välttämättä kiinnostu herkuista niin helposti.

Kiinnitä myös huomiota siihen, millaisessa mielentilassa koirasi on, jos se on juuri ollut rankalla lenkillä tai muuten vain väsynyt, ei sen motivaatio harjoitteluun ole välttämättä kaikkein parhaimmillaan.

Siirry seuraavaan harjoitukseen vasta silloin, kun edellinen harjoitus onnistuu lähes täydellisesti (80% toistoista onnistuu).  Älä kiirehdi harjoituksissa eteenpäin, mitä maltillisemmin harjoituksia tehdään, sitä varmemmaksi toiminto saadaan. Jokaisen mahdollisen epäonnistumisen jälkeen tulisi tehdä sellainen harjoitus, missä koirasi varmasti onnistuu.

 

 

HARJOITUKSET:

HARJOITUS 1: Vihjesanan opettaminen, kotona

Aloita valitsemasi vihjesanan opettaminen kotona, koiralle tutussa ja turvallisessa ympäristössä. Toista valitsemaasi vihjettä koirallesi ja joka kerta palkitse herkulla. Koiran ei tarvitse ns. reagoida tähän mitenkään, ei siis haittaa ollenkaan jos koirasi pysyy vain paikoillaan ja odottaa herkkua. Näin luomme vihjeelle positiivista mielikuvaa. Toista tätä useaan kertaan päivässä, pieninä hetkinä kerrallaan.

Ole tarkkana että sanot vihjesanan silloin kun kädessäsi ei ole herkkua ja/tai kätesi ei ole taskussa jossa herkut on, vaan palkkio tulee näkyviin/käsi taskuun vasta silloin kun vihjesana on sanottu.  Näin tekemällä koira oppii tulemaan luoksesi tilanteessa kuin tilanteessa, eikä vain silloin kun kädessäsi on jotain mielenkiintoista tai kätesi menee taskuun

 

HARJOITUS 2: Luoksetulo sisällä

Varaa reilusti koiralle mieluisia palkkioita taskuun, pieneen rasiaan tai muuhun vastaavaan, josta sinun on helppo palkita koirasi nopeasti. Kun koirasi on puuhailemassa omiansa kotona (ei siis seuraile mitä teet), mene istumaan sohvalle vaikka katsoaksesi telkkaria. Yllättäen kutsu koiraasi valitsemallasi vihjesanalla ja palkitse heti kun koirasi tulee luoksesi. Odota taas, että koirasi lähtee hieman poispäin sinusta ja kutsu uudelleen.

Tätä harjoitusta kannattaa toistaa useasti päivän aikana, kutsumalla aina eri paikoista. Voit esimerkiksi siirtyä toiseen huoneeseen, parvekkeelle, eteiseen, vessaan jne. Muista aina iloinen kutsu!

Voit myös kutsua koirasi tällä vihjeellä ruokailu-aikoina syömään, jolloin koirasi saa nimenomaan ruoka-annoksensa palkkioksi luoksetulosta. Huomio kuitenkin, että tätä ei tule käyttää päivän ainoana harjoituksena, vaan palkkioiden kannattaa olla jotakin sellaista herkkua, jota koirasi ei normaalisti saa.

VINKKI: Välillä kunnon herkkupalkka

Yllätä koirasi välillä palkitsemalla koirasi oikein kunnon herkkupalkalla. Näin saamme luoksetuloon vielä lisää intoa ja vauhtia, kun palkkana on välillä jotakin erityisen hyvää. Tälläisiä ”jättipalkkoja” voi olla mm. pieni rasiallinen esim. jauhelihaa, kanaa tmv. Tai jos koirasi ei usein saa mm. nakkeja tai lihapullia, näitä voidaan myös käyttää.

Huomio kuitenkin, että palkkion tulisi olla aina koiralle turvallista syötävää, myös allergiat huomioiden.

 

HARJOITUS 3: Luoksetulo hihnassa 

Aloita luoksetulon harjoittelu lenkkien yhteydessä kun koirasi on kytkettynä hihnaan. Lenkin aikana kutsu koiraasi ja palkitse lelulle tai herkuilla. Ensimmäisiä harjoituksia tehdessä, olisi hyvä jos koirasi olisi valmiiksi jo aika lähellä sinua, jolloin onnistuminen on todennäköisempää. Sitä mukaan kun koirasi joka vihjeellä tulee luoksesi, voidaan sitä alkaa kutsua kun se on hieman kauempana

Ole tarkkana, että koira tulee kokonaan takaisin luoksesi, ettei vahvisteta vain esim. pään kääntämistä sinua kohden, vaan koko koiran on tultava kokonaan luoksesi. Muista myös vahvistaa ne luoksetulot, jotka koirasi tarjoaa aivan itse, eli koirasi käy esim. haistelemassa pusikkoa ja palaa takaisin luoksesi.

 

HUOMIO: Ei liian vaikeata harjoittelua

Kun kutsut koiraasi, katso että tilanne ei ole liian vaikea koiralle. Tilanne, jossa koira on esim. kiinnostunut maassa olevasta hajusta tai esim. vastaantulevasta koirasta, ei luoksetulo vielä välttämättä onnistu. Pidä siis harjoittelu helppona ja kutsu koiraasi vain kun uskot että se myös tulee luoksesi.

 

HARJOITUS 4: Luoksetulo liinassa

Mieti etukäteen jokin rauhallinen ulko-alue, missä voisit harjoitella luoksetuloa. Ota mukaasi pitkä liina tai esim. normaalia pidempi hihna, jotta se pääsee liikkumaan hieman pidemmällä matkalla. Hyviä harjoittelupaikkoja ovat mm. puistoalueet (jossa koirien ulkoilut on sallittu), ei liian tiheät metsät yms. Kytke koira liinaan ja anna sen mennä puuhailemaan omiaan. Voit myös itse liikkua, eli sinun ei tarvitse olla kokoaikaa paikoillaan.

Kutsu koiraasi iloisella äänellä ja palkitse heti kun koirasi tulee luoksesi. Toista tätä useaan kertaan. Ajoita vihje sellaiseen kohtaa, milloin koirasi ei ole kiinnostunut esim. maassa olevasta hajusta.

Jos koirasi lähtee tulemaan juoksien kohti sinua ilman vihjettä, hihkaise vihjesana niin iloisella äänellä vain kuin mahdollista ja kehu ja palkkaa runsaasti! Näin saamme vahvistettua luoksetulon vihjettä, vaikka koira lähtikin tulemaan luoksesi ennen kuin kerkesit sitä kutsua.

 

HARJOITUS 5: Luoksetulo avustajan kanssa

Tähän harjoitukseen tarvitset avustajan, joka pitää koirastasi kiinni ja päästää irti kun kutsutaan. Varaa harjoitteluun myös pitkä liina. Avustaja pitää koirasta kiinni ja sinä lähdet koirasta poispäin ja heti kun kutsut koiraasi, avustaja päästää irti. Kehu ja palkitse koirasi leikillä tai herkuilla heti kun se on tullut luoksesi.

Voit myös vahvistaa luoksetuloa entisestään lähtemällä juoksemaan koirastasi poispäin (avustaja pitää koirasta kiinni) ja vinguttamalla esim. vinkulelua jos koirasi niistä kiinnostuu.

Alussa poispäin menevä matka saa olla lyhyt, ihan muutama metri ja sitä mukaa kun koirasi onnistuu (eli tulee jokaisesta kutsusta suoraan luoksesi), voidaan matkoja pidentää.

HUOMIO: Harjoittele paljon erilaisissa paikoissa

Mitä enemmän harjoitellaan eri paikoissa (puistot, metsät, parkkipaikat jne.), sen varmemmaksi luoksetulo saadaan.

 

HARJOITUS 6: Vahvistetaan omaehtoiset luoksetulot, koira liinassa

Tässä harjoituksessa on ideana vahvistaa koiran oma-aloitteisuutta luoksetulossa ja palkitsemme kaikki lähelle tulot, mitkä koirasi tarjoaa ilman minkäänlaista vihjettä (ei edes koiran nimeä!).

Ota harjoitteluun mukaan mahdollisimman pitkä hihna tai liina ja mene ulos rauhalliseen paikkaan, esim. ulkoilualueelle, puistoon, metsään yms. Istu penkille tai muulle vastaavalle, myös iso kivi tai kaatunut puu käy. Kytke pitkä hihna/liina koiran pantaan/valjaisiin ja anna sen mennä puuhailemaan omiaan.

Joka kerta, kun koirasi tulee luoksesi, kehu ja palkitse. Ole muuten eleetön koiraa kohtaan.

Jos koirasi ei missään vaiheessa tule luoksesi, voit kokeilla rapisutella maata, puunrunkoa yms. mutta pyri itse olemaan mahdollisimman hiljaa ja liikkumatta, ettei sinun ääntelystäsi ja/tai liikkumisestasi tule vihjettä.

 

HARJOITUS 7: Luoksetulo vapaana

Aloita harjoittelu ensiksi aidatulla alueella esim. koirapuistossa, jottei ole riskiä että koirasi pääsisi karkaamaan. Kutsu koiraasi useita kertoja vapaana olon aikana ja palkitse jokainen luoksetulo.

Kun koirasi onnistuu aidatulla alueella, voit alkaa harjoitella luoksetuloa täysin vapaana. Huomio kuitenkin paikat, jossa koiraa saa pitää vapaana!

Tee useita pieniä vapaana olo harjoituksia, esim. paikkana rauhallinen metsä, päästä koirasi vapaaksi, kutsu ja palkitse muutama luoksetulo ja kytke koirasi hihnaan. Jatka matkaa koira kytkettynä hetken aikaa ja tee taas sama harjoitus uudestaan. Näin koirasi ei kerkeä innostumaan liikaa ja ”korvat kadota” kun harjoitukset ovat pilkottu pieniksi osioiksi.

 

HARJOITUS 8: Häiriöiden lisääminen

Kun koirasi lähes poikkeuksetta tulee jokaisesta kutsusta luokse, voidaan mukaan lisätä lavastetuilla harjoituksilla mukaan erilaisia häiriöitä. Pidä koirasi ensimmäiset toistot kytkettynä esim. pitkään liinaan.

Mukana olevia häiriöitä voi olla esim. toiset ihmiset, toiset koirat, maassa olevia herkkuja ja tai leluja.

Oli sitten käytettävä häiriö mitä tahansa, aloita harjoittelu maltillisesti ja lisää vaatimustasoa/häiriötä vasta kun aikaisempi harjoitus onnistuu.

Alussa häiriöt voivat olla hieman kauempana ja onnistuessa niitä voidaan tuoda kokoajan lähemmäksi. Jos taas koirasi esim. syöksyy herkuille tai toisen koiran luo eikä huomioi ollenkaan kutsua, palaa harjoituksissa taaksepäin vahvistamaan aikaisempia harjoituksia.

 

 

MILLE KURSSILLE VOISIN ILMOITTAUTUA?

Hyviä vaihtoehtoja tämän artikkelin sisältöön liittyen:

Perustottelevaisuuden vahvistaminen:

Yli 5kk ikäisille koirille:  

Arkitaitoa tassuihin- kurssi

Arki Teho- kurssi

 

Pennuille 3kk-6kk:

Pentukurssi

Pentujen käytöskurssi

Pentu Teho- kurssi

Pidennetty Pentukurssi

Pentujen Touhukurssi

 

Itsehillinnän ja kontaktin parantaminen:

Koirille, joilla on huono keskittymiskyky:

Kontakti & Itsehillintä- kurssi

Kontakti & Arkikäytös- kurssi

Maltti & Ohituskurssi

 

 

KATSO JA ILMOITTAUDU SAMANTIEN KURSSEILLE TÄÄLTÄ:

http://kurssikalenteri.taitoatassuihin.fi/kurssikalenteri/