Sujuva hihnakäytös

0
1198

SUJUVA HIHNAKÄYTÖS

Lopussa podcast sujuvasta hihnakäytöksestä, missä paljon myös kerrotaan konkreettisia ratkaisuja. Kesto 30min.

Koira vetää hihnassa päästäkseen hihnassa eteenpäin. Koira ei tiedä, ettei hihnassa saisi vetää, vaan ainoastaan tietää, että hihnassa mennään eteenpäin. Sujuva hihnakäytös koostuu hyvin monesta eri asiasta:

 • Kuinka kauan on vetänyt hihnassa
 • Miten ihminen reagoi koiran vetäessä
 • Minkälaiset varusteet koiralla on
 • Onko lenkit ainoa aktiviteetti päivän aikana
 • Onko koiralla muita virikkeitä/aktivointia mihin energian purkaisi
 • Miten käytät eri tekniikoita ei-toivotun käytöksen poiskitkemiseen ja kuinka johdonmukainen olet käytöksen suhteen

 

Kuinka kauan on vetänyt hihnassa?
Mitä kauemmin koira on hihnassa vetänyt, sitä kauemmin käytöksen muuttaminen kestää. Monesti ei tule ajatelleeksi, että esimerkiksi penkkaan/puskaan vetävä koira saa siellä olevan kiinnostavan hajun tms. palkkioksi sinne vetämisestä. Usein keskitytään enemmän siihen, ettei koira vedä eteenpäin mennessä, mutta sivusuuntaan vetäminen on sallittua, jotta koira pääsee hajuille. Tämä aiheuttaa sen, että usein koira alkaa poukkoilemaan tien laidasta laitaan ja tämä aiheuttaa erityisesti kesällä pyörien kanssa vaaratilanteita. Mikäli päätät lähteä opettamaan koirallesi sujuvaa hihnassa kävelyä, niin muista, että hihnassa kulkeminen ei ole nopeasti muutettavissa mikäli käytös on jatkunut kauan ja sinun täytyy olla asian kanssa selkeä sekä tehdä aina samalla tavalla.

 

Taluttajan käytös
Tämä on hihnassa kävelyn kannalta yksi olennaisin asia. Mikäli taluttaja huutaa, tempoo hihnaa ja käyttäytyy muutenkin aggressiivisesti – ei todellakaan voida olettaa, että koira kävelisi kauniisti hihnassa. Koira ei luonnostaan hakeudu aggressiivisesti käyttäytyvän lähelle – tämä olisi luontaisen selviytymisen kannalta erittäin vaarallista. Mitä syitä esimerkiksi taustalla voi olla miksi koira vetää:

 • Ohjaajan aggressiivinen käyttäytyminen: koira pyrkii pois tilanteesta
 • Ohjaajan johdonmukaisuus – koira ei ymmärrä jos joskus saa vetää ja joskus ei
 • Hihna kiristyy ja koira vetää enemmän: Varusteet saattavat olla epäsopivat ja aiheuttaa kipua
 • Koiralla on paljon energiaa: ulkoilut ovat päivän liki ainoa aktiviteetti
 • Koiraa on palkittu virheellisesti: koira on aloittamassa vetämisen ja saa palkan, vetäminen kannattaa

 

 

Sopivat varusteet
Yksi tärkeimpiä asioita on sopivat varusteet. Liian pienet, liian isot esimerkiksi valjaat usein hiertävät ja painavat koiraa ilkeästi ja koiraa saattaa vetämällä pyrkiä pois, jotta varusteista aiheutuva kipu tai hiertävä tunne loppuisi. Koira ei ymmärrä, että vetämällä kyseinen tunne pahentuu.

 

Tukitaidot
Tukitaitoihin kannattaa keskittyä paljon päivittäin, koska tukitaidot auttavat koiraasi ymmärtämään mitä haluat sen tekevän. Koira ei ymmärrä puhetta (ellei ole oppinut sanojen merkitystä) eikä osaa lukea ajatuksiasi valitettavasti. Tämän vuoksi tulee miettiä erilaisia helppoja harjoituksia miten pystyt koiraasi auttamaan uuden asian oppimisessa. Tukitaidot mitä kannattaa vahvistaa erikseen ja hiljalleen liittää itse hihnakäytöksen opetuksen yhteyteen.

 • Lähelle hakeutuminen
 • Luoksetuleminen apuna lähelle hakeutumiseen tarvittaessa ja luoksetulon vahvistaminen, jotta tarvittaessa koirasi tulee viipyilemättä
 • Katsekontaktia kannattaa myös harjoitella, tämä liittyy vahvasti lähelle hakeutumiseen myös

Katso alta podcast:

https://radioplay.fi/podcast/puhutaan-koiraa/listen/2029490/?embed=true