Remmissä rähisijä

0
1749


REMMISSÄ RÄHISIJÄ

 


SYYT JA SEURAUKSET

Koira ei rähise taluttimessa luonnostaan, vaan omistaja, ympäristö sekä kokemukset ovat saaneet ajan kuluessa räyhäämättömästä koirasta räyhäävän. Koiraa ei ole pentuna sosiaalistettu tarpeeksi, eikä se tiedä kuinka vastaan tulevaan koiraa pitää suhtautua. Koira on voinut saada toisesta koirasta huonon kokemuksen ja kokee hyökkäyksen olevan paras puolustus. Koiralle ei ole opetettu kuinka toisen ohittaminen tehdään ja varsinkin energisen koira turhautuu ja purkaa turhautumisen rähisemällä. Ohitustilanteessa omistaja näkee vastaantulevan koiran ja kiristää hihnaa, oma olemus jännittyy ja mielen valtaa epävarmuus ja/tai turhautuminen -> koira kokee vastaantulijan uhkana peilatessaan omistajan elekieltä ja tuntemuksia. Muista ettet pysy huijaamaan koiraasi teennäisellä rauhallisuudella!

 

OMISTAJAN VAIKUtuijotus,aikuinenTUKSET

Omistajan vaikutukset ohitustilanteessa ovat 80% tätä sopan reseptiä. Eli yhdistettynä liika energia, omistajan käyttäytyminen ja mahdollisesti vielä kasvanut sukupuolivietti -> soppa on valmis. Vastaan tulee koira -> omistaja hidastaa vauhtiaan, kiristää hihnan ja saattaa hieman nyppiä hihnasta, olemus jännittyy ja omistajan päässä usein miten juoksee ajatukset “kohta alkaa rähinä, kohta alkaa rähinä” ja kaikki nämä yhteen leivottuna heijastaa koiraan negatiivisia tuntemuksia ja kertoo tilanteen olevan uhkaava. Lisäksi jos omistaja käskee ohi käskyllä tai kieltää ohitustilanteessa eli yrittää pitää koiransa hallinnassa, vaikka alitajuisesti paniikissa odottaa milloin pitää kaksin käsin pitää hihnasta kiinni -> kiihtyminen kiihdyttää koirankin. Usein ohitustilanteessa “ohi” tms. käsky annetaan ensin itsevarmalla melko hiljaisella äänellä ja mitä lähemmäs ohitettavaa päästään, sitä kovemmaksi ja kiihtyneemmäksi käsky ääni muuttuu ja useinmiten omistaja tietämättään myös edelleen lyhentää hihnaa ja muutenkin toimii paniikinomaisesti tilanteessa.

 

KOIRASI RAUHOITTELEE

Koiralle pitää saada toinen käyttäytymismalli tilanteesta selviytymiseen ja sen hoitamiseen. Mikäli katsot tarkkaat ohitustilanteessa, monet koirat tarjoavat useita kertoja pään kääntämistä sivulle tai haistelevat maata. Nämä molemmat ovat rauhoittavia signaaleja ja rauhoittavat molempia osapuolia. Toisin sanoen siis myös tämä remmiräyhä rauhoittelee itseään sekä vastaantulijaa, mutta lopulta tilanne kipinöityy usein miten omistajan käyttäytymisen johdosta ja koira siirtyy puolustamis/turhautumisen purkaamiseen rähisemällä.

 

TUIJOTUS ON HAASTE

aikuinen7Vastaantulijaa tuijottava koira haastaa vastaantulevaa koiraa. Tuijotus on aina haaste ja siitä seuraa aina poikkeuksetta rähinä rähisevillä koirilla. Ihminenkin kokee vastaantulevan tuijottavan ihmisen uhkaavana/ ahdistavana jos tuijotus on vihainen, eli ihan sama koirilla, mutta tämä on vielä koirien omaa “kieltä” ja erittäin selkeä sekä uhkaava tilanne. Talutin estää koiraa näyttämästä rauhoittavia eleitä kuten kyljen kääntämistä tai poispäin kääntymistä.

 

 

 

VAHVISTA SIJAISTOIMINTOA

Räyhäävällä koiralla tulisi vahvistaa sen tarjoamaa sijaistoimintoa oli se sitten pään kääntäminen tai maan haistelu. Syy tähän on se, että koiran tulee tietää miten se selviytyy tilanteesta ja lisäksi rauhoittavia eleitä antaessaan se ei pysty rähisemään eli olemaan rauhoittava ja aggressiivinen yhtaikaa.

 

REMMIRÄYHÄÄJÄN KOULUTUS

Ota ohitustilanne knuuskuaukaa, sinulla on herkkupusi helposti saatavilla ja talutin valmiiksi jo ohituspituisena. Heti kun koirasi kääntää päänsä sivuun (kääntää päätää vasemmalle tai oikealle) eli katkaisee tuijotuksen, anna herkku nopeasti, mutta älä puhu mitään. Mikäli koirasi haistelee tässä tilanteessa maata, heitä muutama herkku sille maahan palkkioksi maan haistelusta. Mikäli koirasi tuijottaa yli kaksi sekuntia, eikä tarjoa rauhoittavaa elettä -> rauhallisesti, päättäväisesti, mutta hihnasta nykäisemättä käännyt takaisin tulosuuntaasi ja hetken kuluttua kokeilet ohitusta uudelleen. Tätä harjoitusta tehdessä riittävän määrän, koira oppii että ohitustilanne jatkuu vain rauhoittavia eleitä tarjoamalla ja tuijottamalla suunta muuttuu. Lopulta koira alkaa tarjoamaan rauhoittavia eleitä aktiivisesti ohitustilanteessa, lisäksi tähän voisi yhdistää myös käskyn halutessaan. Mikäli koirasi rähisee hihnassa, olet mennyt liian nopeasti liian lähelle. Koiran tulee olla aavistuksen hermostunut, mutta vain hieman, jotta kykenee katkaisemaan tuijotuksen itse ja oppimaan tilanteesta.

 

 

 

 

 

MILLE KURSSILLE VOISIN ILMOITTAUTUA?

Hyviä vaihtoehtoja tämän artikkelin sisältöön liittyen:

 

OHITUKSIIN LITTYVIÄ KURSSEJA:

Ohitukset kuntoon- kurssi

Maltti & Ohituskurssi

Mikäli koirallasi on todella vaikeata edes kaukaa ohittaa muita koiria suosittelemme ensin yksityiskoulutusta ennen ryhmään menemistä:  jenni@taitoatassuihin.fi

 

 

KATSO JA ILMOITTAUDU SAMANTIEN KURSSEILLE TÄÄLTÄ:

http://kurssikalenteri.taitoatassuihin.fi/kurssikalenteri/