Rauhoittavat signaalit

0
2996

RAUHOITTAVAT SIGNAALIT

 

Miksi koira rauhoittelee?

pentu15Koira on laumaeläin eikä aggressiivinen käytös ole sille luontaista normaalia käytöstä. Mikäli lauman sisällä on aggressiivisuutta, ei lauma pysty selviytymään. Rauhoittavien signaalien tarkoitus on ennaltaehkäistä riitoja, väärinymmärryksiä sekä rauhoittaa mahdollinen kipinöitynyt tilanne.  Jokainen koira käyttää päivittäin rauhoittavia signaaleja ihan arkisissa tilanteissa. Koira rauhoittelee toista osapuolta, mutta joissakin tilanteissa myös itseään. Koira siis käyttää rauhoittavia signaaleja saadakseen tilaa, saadakseen ympäristön rauhoittumaan ja kertoakseen ettei itse aio millään tavalla uhata tilanteessa.

 

 

 

Mitkä ovat rauhoittavia signaaleja?

Pään kääntäminen: koira kääntää päänsä sivulle (oikealle tai vasemmalle)  joko nopeasti tai pitkäkestoisesti. Koira siis kääntää koko päänsä pois kohteesta jonka kokee olevan uhkaava.

Katseen kääntäminen: koira kääntää katseensa sivulle pois mielestään uhkaavasta kohteesta. Ele voi olla hyvinkin huomaamaton, koska vain silmät liikkuvat.

Selän kääntäminen: koira kääntää ensin kyljen ja korostaa elettään kääntymällä selkä kohdetta kohti. Tällä eleellä usein koira ei halua että siihen kosketaan tai haluaa että sen läheltä mennään pois.

Kuonon nuolaisu: koira nuolaisee kuonoaan/huuliaan useaan kertaan.  Koira voi tarjota tätä elettä jos yrität siirtää nopeasti koiraa, lähestyt koiraa nopeasti, puhut koiralle eikä se ymmärrä mitä sanot, toruessa koiraa.

Istahtaminen: koira istuu alas ja saattaa myös kääntyä pois kohteesta. Usein tämä näkyy koirapuistossa. Koira haluaa tilaa itselleen ja katsoa sivummalta ja muut jättävät sen rauhaan.

Haukottelu: koira haukottelee pitkäkestoisesti ja usein samalla äännellen. Erityisesti kotiintulo tilanteessa tai koira ei ymmärrä mitä siltä halutaan.

Kaartaen lähestyminen: koira lähestyy selkeästi kaartamalla eikä tuijota silmiin tai kohteeseen ja usein lisäksi haistelee maata. Koira kokee tarpeen rauhoitella henkilöä/ koiraa jota lähestyy ja samalla korostaa omaa uhattomuuttaan.

Maan haistelu: koira haistelee intensiivisesti maata, vaikkei siinä kohtaa olisi mitään erityistä hajua. Tämä käytös voidaan luokitella tilanteesta riippuen myös sijaiskäyttäytymiseksi eli riippuu tilanteesta missä koira tätä elettä käyttää. Toisilleen uudet koirat usein lähestyvät toisiaan tällä tavalla.

Väliin asettuminen: koira voi mennä kahden ärhentelevän koiran väliin rauhoittamaan tilanteen tai yrittää hyppiä kahden halaavan ihmisen väliin rauhoittamaan tilanteen.

Sijaistoiminto: koira aloittaa jonkin toiminnon selviytyäkseen sitä ahdistavasta tilanteesta. Esimerkiksi alkaa haistelemaan maata, rapsuttamaan itseään, kaivaa maata tai ottaa esimerkiksi jotakin suuhunsa.

Itsensä rapsuttelu: koira istuu alas ja alkaa rapsuttamaan itseään. Kokee tarpeen rapsutukseen uhkaavassa, innostavassa tilanteessa tai sellaisessa tilanteessa missä ei ole varma miten tulisi toimia (sijaistoiminto).

Itsensä ravistelu: koira ravistelee voimakkaasti itseään. Kotiintulon yhteydessä tai lenkille lähtiessä voidaan usein havaita tätä elettä.

Tassun antaminen: ei pidä sekoittaa opetettuun tassun antamiseen. Koira ojentaa tassuaan hitaasti pitkitetysti ja usein myös samalla kääntää kääntää katsetta tai hienovaraisesti päätään. Yleinen esimerkiksi koiraa nopeasti rapsuttamaan menevän ihmisen kanssa.

 

Miten koira rauhoittelee ihmistä?

aikuinen11Hyvä esimerkiksi on kun kaksi toisiaan halaavaa ihmistä saavat väliin mustasukkaiselta vaikuttavan koiran. Koira työntää itseään ihmisten väliin, hyppii ihmisiä vasten ja vaikuttaa muutoinkin yleisen levottomalta. Miksi? Koira kuvittelee että ihmiset alkavat tappelemaan ja kokee tarpeekseen palauttaa rauhan jonka kuvittelee hävinneen. Koiran silmissä ihmiset ovat toisiaan vasten jäykkinä, toisiinsa kiehtoutuneita ja uhkaavina.

Toinen hyvä esimerkiksi on kotiintulo. Koira tulee vastaan eteisessä ja venyttelee, haukuttelee, ravistelee itseään. Koira on niin innoissaan kotiin tulleesta ihmisestä, että rauhoittelee ihmistä, mutta myös itseään.

Kutsut koiraasi luokse eikä koira heti tule kutsusta, joten tiukennat ääntä ja oletat koiran tulevan nopeammin. Todellisuudessa koira pitää sinua uhkaavana ja pyrkii rauhoittelemaan sinua tulemalla hitaammin ja kaartamalla, haistelemalla maata ja lähestymällä selkeästi varovaisemmin. Mitä enemmän tässä tilanteessa ääni ja eleet menevät vihaisemmiksi – sitä hitaammin koira tulee. Miksi?  Koira olisi tyhmä jos se tulisi vauhdilla suoraan kohti henkilöä joka käyttäytyy aggressiivisesti. Koira pyrkii ratkaisemaan tilanteen tulemalla kyllä, mutta tarjoamalla samalla tullessaan runsaasti rauhoittavia signaaleja ehkäistäkseen mahdollisen yhteenoton.

 

Miksi koirani ei juuri käytä signaaleja?

Siihen miksi koira ei käytä kunnolla signaaleja vaan esimerkiksi hyvin nopeasti siirtyy pakenemiseen tai hyökkäykseen on monia. Mikäli koira on toistuvassa stressitilassa, sairas, koira ei ole tavannut ollenkaan tai saanut hyviä kokemuksia toisista koirista, ihminen on rangaissut koiraa sen yrittäessä käyttää signaaleja, signaalien käyttämisen seurauksena koira ei ole saanut haluamaansa tilannetta esim. vastapuolen rauhoittumaan ja on lopettanut niiden käytön kokonaan, ihminen ei anna tilaa koiralle perääntyä tai taluttimessa näyttää signaaleja.

 

Toistuva stressitila

Toistuvassa jatkuvassa stressitilassa koira ei kykene ns. ajattelemaan järkevästi eli koiralta loppuu liki täysin älyllinen toiminta stressitilan ollessa jatkuva. Koira vain joka päivä yrittää selviytyä sille tapahtuvista tilanteista, se on yleisen levoton, läähättää ja siitä saattaa tulla myös käytöksen puitteissa arvaamaton. Stressiä aiheuttava tekijä tulisi välittömästi poista arjesta tai ainakin laskea niin minimiin kuin mahdollista ja siedättää koiraa stressin aiheuttajaan hiljalleen.

 

Koiratapaamisia ei ole

dog-926220_1920Mikäli koira ei ole saanut ollenkaan tutustua toisiin koiriin ei se osaa toimia tilanteissa. Toisen koiran kohdatessaan tämä koira voi pitää toista koiraa heti uhkaavana eikä ymmärrä ollenkaan toisen koiran tarjoamia eleitä ja niiden merkityksiä. Koiralle on voinut sattua huonoja kokemuksia toisten koirien seurassa ja toistuvien huonojen kokemuksien johdosta lopettaa rauhoittavien signaalien käytön kokonaan. Koira on voinut tilanteissa yrittää rauhoitella toista koiraa, mutta toinen koira ei ole millään tavalla reagoinut niihin vaan on esimerkiksi suoraan hyökännyt varoittamatta päälle. Koira kokee ettei toisen rauhoittaminen hyödytä sitä millään tavalla ja alkaa käyttäytymään samalla tavalla kuin kohtaamansa koirat. Tällaisten koirien kanssa olisi äärettömän tärkeää saada paljon kokemuksia todella rauhallisten, kilttien ja rauhoittavia signaaleja paljon käyttävien koirien kanssa.

 

Ihmisen käytös syynä

Ihminen on voinut rangaista koiraa sen käyttäessä rauhoittavia eleitä. Tämä on todella paha virhe, koska tämän seurauksena voi koirasta tulla varoittamatta aggressiivinen.  Koira kokee ettei rauhoittelu hyödytä ja voi jopa purra ilman suurempaa varoitusta, koska ei käytä rauhoittelevia eikä tilaa pyytäviä signaaleja juuri ollenkaan. Ihminen on voinut repäistä koiraa pannasta, selättää, laittaa taluttimen vihaisesti ja nykiä hihnasta kun koira luoksetulossa on tarjonnut rauhoittavia eleitä yhä enemmän mitä enemmän ihminen on muuttunut aggressiiviseksi.

Esimerkiksi vastaantulija haluaa silittää koiraasi ja koirasi pelkää vierasta. Pidät hihnan tiukalla etkä anna koirasi perääntyä. Koira yrittää perääntyä, laskee hännän, kääntelee päätään, nuolee huuliaan, istuu, kääntää selkänsä ja murahtaa lopulta. Tässä vaiheessa kun koiran perääntyminen on estetty ja mahdollisesti omistaja vielä toruu koiraa kun se on käyttänyt eleitä – seuraavalla kerralla koira murahtaa ja näykkäisee ilman suurempia varoituksia. Miksi vaivautua rauhoittelemaan kun ei se ennenkään ole toiminut?

 

Miten voin auttaa koiraani?

mitä missäMikäli koirasi ohituksessa ottaa hieman etäisyyttä, haistelee maata, kääntää päätä niin kehu sitä rauhallisesti. Tärkeää on antaa koiralle tervepäisten, kilttien rauhoittavia signaaleja käyttävien koirien seuraa. Lisäksi omistajan tehtävä on varmistaa ja tarvittaessa estää liian innokkaiden ihmisten tai väärin käyttäytyvien koirien pääsy oman koiran luokse. Mikäli haluat antaa vieraan yrittää tervehtiä koiraasi huolehdi ettei koiraa pakoteta tilanteeseen. Tilanteessa koiralla pitkä hihna ja vieras on paikoillaan ja annetaan koiran tulla jos se haluaa tulla tutustumaan. Tilanteessa usein auttaa jos vieraalla on kädessään herkkuja tai aremmalla koiralla heittelee koiran suuntaan herkkuja ja hiljalleen heittelee niitä lähemmäksi itseään.

 

 

 

 

 

MILLE KURSSILLE VOISIN ILMOITTAUTUA?

Hyviä vaihtoehtoja tämän artikkelin sisältöön liittyen:

 

Perustottelevaisuuden vahvistaminen:  

Yli 5kk ikäisille koirille:  

Arkitaitoa tassuihin- kurssi

Arki Teho- kurssi

Pennuille 3kk-6kk:

Pentukurssi

Pentujen käytöskurssi

Pentu Teho- kurssi

Pidennetty Pentukurssi

Pentujen Touhukurssi

 

Itsehillinnän ja kontaktin parantaminen:

Koirille, joilla on huono keskittymiskyky:

Kontakti & Itsehillintä- kurssi

Kontakti & Arkikäytös- kurssi

Maltti & Ohituskurssi

 

KATSO JA ILMOITTAUDU SAMANTIEN KURSSEILLE TÄÄLTÄ:

http://kurssikalenteri.taitoatassuihin.fi/kurssikalenteri/