Puuhaa koiralle kotona

0
1113

PUUHAA KOIRALLE KOTONA

 

 

Virikkeistä luontaisesti:

 

Helposti kotona

pertsa syö luuta 2Piilota asuntoon herkkuja ja anna koirasi etsiä herkut. Nenän käyttö väsyttää koiraa henkisesti ja lisäksi rauhallinen tekeminen rauhoittaa vilkasta koiraa. Voit myös laittaa kongiin esimerkiksi maksamakkaraa ja antaa koirasi käyttää päätään kuinka saisi herkullisen maksamakkaran kongista.

Haastetta voit lisätä laittamalla kongin pakkaseen jolloin maksamakkara jäätyy ja sen pois saaminen on huomattavasti haasteellisempaa. Piilota pyyhkeen sekaan herkkuja ja taittele pyyhe useampaan kerrokseen ja anna koirasi keksiä kuinka herkut saa pyyhkeestä.

Pahvilaatikkoon voit laittaa sanomalehtiä tai muuta täytettä ja herkkuja on siellä seassa sanomalehtien alla sekä sisällä. Laita kippo väärinpäin lattialle ja herkku kipon alle – anna koirasi keksiä kuinka saisi kipon pois herkun päältä. Silloin tällöin herkullisen ydinluun syöminen toimii myös virikkeenä ja siinä on ahneellekin koiralle moneksi tunniksi puuhaa.

 

Puuhailua ulkona

aikuinen12Voit myös mennä ulos ja heittää ruohikkoon herkkuja ja antaa koirasi etsiä kehuen sitä rauhallisesti samalla. Mitä tiheämpi kasvusto sitä haasteellisempaa löytää herkut sieltä (älä kuitenkaan laita heti liian vaikeaan maastoon vaan aloita lyhyestä ruohikosta ja vaihtele koiran osatessa maastoa haasteellisempaan). Vie uusiin paikkoihin missä koirasi ei ole ennen käynyt. Uuden ympäristön tutkiminen ja haistelu toimii luontaisena virikkeenä koirallesi. Lisäksi myös uusien asioiden katselu toimii monille mielekkäänä virikkeenä. Voit myös keittää pilkottua makkaraa kunnes makkarasta on irronnut veteen tuoksua kunnolla. Jäähdytä liemi ja valuta sillä jälki koirallesi metsään. Innosta koiraasi seuraamaan jälkeä ja kehu rauhallisesti sen tehdessä niin.

 

 

 

 

 

Hyödynnä koulutusta

aikuinen6 kontaktiOpeta naksutinkoulutuksella shaping tekniikalla uusi temppu koirallesi sillä tällä tekniikalla koirasi käyttää päätään 100% teholla ja väsyy henkisesti. Shaping tarkoittaa, että harjoitus pilkotaan pieniin osiin ja koira itse kokeilee eri käytöksiä ja naksuttimella merkkaat oikean halutun käytöksen ja palkitset sen siitä. Koira yrittää uudelleen ja itse päätät milloin (suositeltavaa noin 5 onnistumista ja vaatimus hieman nousee, ettei koira juutu vain yhden käytöksen toistamiseen) vaatimus nousee ja miten. Et näytä etkä ohjaa koiraasi millään tavalla vaan koira yrittää ja palkitset kun tekee halutun asian. Tämä lisäksi lisää koirasi omatoimisuutta ja suorituskestoa myös muussa koulutuksessa.

Vie osattuja asioita pidemmälle ja vaihtele harjoitusta noin 5 toiston välein toiseen harjoitukseen, jotta harjoittelu on mielekästä ja uutta asiaa tulee aina välillä opeteltavaksi ja haasteet harjoituksissa lisääntyy.

 

Hyödynnä ruuanhankinta viettiä

Koiran koulutuksessa käytetään eniten ruuanhankinta viettiä eli sitä, että koiralla on nälkä ja se pyrkii tyydyttämään ruuanhankinta viettinsä eli saamaan vatsansa täyteen -> ei ole enää nälkä. Koulutuksessa kuitenkin pyritään siihen ettei viettipäämäärä eli kylläisyys täyty vaan annetaan  ruokaa/herkkuja koulutuksessa yksi kerrallaan onnistuneesta suorituksesta.

Tässä kuitenkin tulee huomioida koiran osaamistaso, jotta koira haluaa palkintoa riittävästi ja on valmis yrittämään tarpeeksi saadakseen osan (ruokaa) viettipäämäärästään ja osittain tavoitteen (viettipäämäärän saavuttaminen eli kylläisyys) täytettyä. Tällä tavalla ylläpidämme ruuanhankinta viettiä ja hyödynnämme sitä koulutuksessa.

 

 

 

 

MILLE KURSSILLE VOISIN ILMOITTAUTUA?

Hyviä vaihtoehtoja tämän artikkelin sisältöön liittyen:

 

 

Erilaisia temppuihin liittyviä kursseja:

Temppukurssi

Energisen koiran puuhakurssi

Temppu & Puuhakurssi

Koiratanssin alkeet- kurssi

 

Nenän käyttöön liittyviä kursseja:

Hajutunnistuksen alkeet- kurssi

Etsitään sieniä- kurssi

 

 

KATSO JA ILMOITTAUDU SAMANTIEN KURSSEILLE TÄÄLTÄ:

http://kurssikalenteri.taitoatassuihin.fi/kurssikalenteri/