Pentublogi: Vahvista pennun sosiaalisuutta

0
1170

PENTUBLOGI: VAHVISTA PENNUN SOSIAALISUUTTA      

Kun koiranpentu tulee kotiin, se on yleensä noin 7-10viikon ikäinen. Pentu voi toki olla myös vanhempi, mutta kuitenkaan alle 7viikkoista koiranpentua ei saa vielä erottaa emästään ja/tai sisaruksistaa.. Vaikka pennulla ei ole vielä tässä vaiheessa voimassaolevia rokotuksia (yleinen rokotusohjelma 12vk ja 16vk ikäisenä, mutta myös huomioi nykyään käytössä oleva varhaisrokotus joka voidaan antaa jo 8vk ikäiselle pennulle), ei sen kanssa kannata linnoittautua siihen asti kotiin että kaikki rokotukset on annettu.

 

Ensimmäiset kuukaudet tärkeitä

Koiranpennuilla ensimmäiset 3kk ovat kaikkein parhainta aikaa sosialistamisen ja uusiin asioihin tottumisen kannalta. Ensimmäisinä kuukausina pennun tulisi saada paljon positiivisia kokemuksia varsinkin niiden kanssa, keiden kanssa sen tulisi tulla toimeen myös jatkossakin (toiset koirat, kissat, lapset, erilaiset ihmiset, erilaiset ympäristöt ja kulkuvälineet jne). Toki sosiaalistumista ja tottumista tapahtuu myöhemminkin, mutta 3kk ikään asti pentu on ns. avoin kaikelle ja rakentaa näin mielikuvaansa ja luottamusta maailmasta.

 

Leikkiminen muiden koirien kanssa

Pennun voi antaa huoletta leikkiä toisten terveiden pentujen kanssa ja rokotettujen aikuisten koirien kanssa. Positiivisia kokemuksia olisi erittäin kannattavaa saada lähes päivittäin noin puolenvuoden ikään asti, jolloin luottamus muihin koiriin on niin yleistynyt, ettei se ala arastelemaan toisia pienen tauonkaan jälkeen. Koirapuistot ja muut tapahtumat missä on paljon koiria kannattaa jättää vasta siihen kun rokotukset ovat jo voimassa. Mikäli pentu ei pääse tutustumaan varhain toisiin koiriin, voi se alkaa pelätä tai siitä voi tulla jopa agressiivinen toisia koiria kohtaan.

 

Ei kuitenkaan liikaa kerralla

Totuttaminen, oli kyseessä sitten toinen eläin tai uusi ympäristö, tulee aina tehdä pennun omassa tahdissa. Liian nopea eteneminen voi aiheuttaa päinvastaisen reaktion ja pennun pelästyessä se voi alkaa pelätä tätä uutta asiaa. Älä siis koskaan jatka etenemistä jos pentusi osoittaa pientäkin elettä pelosta. Etene aina niin, että aluksi pysyttelette kauempana uutta asiaa ja pennun rentoutuessa menette kokoajan lähemmäs. Muista kannustaa, kehua ja palkita pentua! Maltti on valttia ja muista, että pentu tarvitsee myös paljon lepoa, joten moneen uuteen paikkaan sitä ei kannata päivän aikana viedä.

Tämä sosialistamiskausi on myös loistavaa aikaa teidän välisen suhteen luomiseen ja vahvistamiseen, kun pysyttelette sellaisella tasolla että pentu on kokoajan rento eikä se joudu liian vaikeaan tilanteeseen, pentu luottaa sinuun ettei mitään ikävää pääse tapahtumaan.

 

Totuta erilaisiin tilanteisiin 

Pentua kannattaa totuttaa myös mahdollisimman paljon sellaisiin asioihin joita se ei välttämättä tarvitsisikaan. Aina voi tilanteet muuttua ja tällöin monesti toivomme että olisimmepa totuttaneet silloin kuin koira oli vielä nuorempi. Tälläisiä tilanteita voi olla mm. lapsen tulo perheeseen, muutto  erilaiseen ympäristöön, omistajan sairastuminen jne. Mikäli siis teillä on mahdollista, totuta pentua jo varhain erilaisiin ympäristöihin (rakennusmaat, kerrostalo ja asuntojen erilaiset lattiamateriaalit), erilaisiin välineisiin (lastenvaunut, pyörätuoli, kävelysauvat, sateenvarjot jne.) ja erilaisiin tapahtumiin (koiratapahtumat, torimyyjäiset, kaupat jne).

 

Pentu pelästyy tilanteessa

Aina ei ole mahdollista pysyä sellaisella mielentilalla että pentu olisi rento, tämä voi tarkoittaa vaikka sitä että pentu pelästyy linja-autossa. Tällöin pyri itse olemaan mahdollisimman rauhallinen, älä ylireagoi, vaan pyri rauhallisesti poistumaan tilanteesta mahdollisimman nopeasti. Tälläisen tilanteen jälkeen olisi tärkeää että pennun mielenkiinto ohjattaisiin johonkin mukavaan (esim. leikki tai muu pennun mielestä mieluinen toiminta) ja mahdollisimman pian kokeiltaisiin linja-autoilua uudestaan (esim. seuraavana päivänä yksi pysäkkiväli tmv) jotta pelästyksestä aiheutunut mielentila saataisiin vaihdettua positiiviseen.