Pentublogi: Pentu tuli taloon

0
816

PENTUBLOGI SARJA ALKAA!

Tämän pentublogin ideana on koota saman aiheen alle asioita, joihin on hyvä kiinnittää huomioita pennun kanssa niin arjessa kuin muissakin tilanteissa. Kirjoitukset eivät niinkään sisällä koulutusohjeita, vaan vinkkejä ja huomioita erilaisista asioista. Tekstien joukossa on myös kysymyksiä joihin pääset itse miettimään vastauksia ja miten asiat teillä tapahtuu/tulee tapahtumaan.

Pennut, niin kuin koirat yleensäkin, ovat yksilöitä ja aivan kaikki asiat eivät aina päde juuri kyseisen yksilön kohdalla. Tämän takia onkin tärkeää että luet tekstiä omalta kantiltanne ja mietitte että miten ko. asia teillä on.

Mukavia hetkiä pentusi kanssa!

 

PENTUBLOGI: PENTU TULI TALOON

Koiranpennun tulo kotiin on jännittävää, ehkä myös jopa pelottavaakin varsinkin jos kyseessä on ensimmäinen pentu, mutta myös todella ihanaa ja opettavaista aikaa. Uusi perheenjäsen on saapunut ja alkaa yhteisen arjen rakentaminen. Saamme paljon kyselyitä miten tähän voi valmistautua, joten listasimme muutamia perusasioita mitä tulisi huomioida, jotta yhteiselämä lähtisi mahdollisimman hyvin alkuun.

 

Mitä hankin pennulle?

Koira tarvitsee paljon tarvikkeita, mutta kaikkea ei välttämättä kannata ostaa heti, vaan sitä mukaan kun niitä tarvitsee.  Tärkeimmät ensimmäiset tarvikkeet ovat ainakin ruoka- ja juomakupit, sopiva panta ja hihna ulkoiluun, muutama lelu, ruokaa (selvitä kasvattajalta mitä ruokaa pentu on tottunut syömään) ja sallittua pureskeltavaa esim. pennulle sopivia puruluita, harja turkinhoitoon sekä kynsisakset. Pennulle kannattaa myös hankkia oma peti missä nukkua, tosin jotkut nukkuvat mieluiten ihan vain lattialla tai jonkin viltin päällä.

Kasvattajan kanssa kannattaa keskustella saako häneltä mukaansa esim. jonkinlaisen pentupakkauksen ja hankkia kotiin tarvikkeita myös tätä silmällä pitäen, ettei sitten olisi turhaan useampaa samaa tavaraa.

 

Valmistele koti ennen pennun saapumista

Jo ennen pennun kotiutumista kannattaa hieman miettiä kodin sisustusta, onko siellä jotakin mille ei ehdottomasti saa käydä vahinkoa esim. kallis matto tai huonekalut? Kaikki sellainen kannattaa siirtää vahinkojen ehkäisemiseksi pois pennun ulottumattomiin. Myös kaikki sähköjohdot yms. mitkä voivat olla pennulle vaarallisia tulisi piilottaa. Mikäli asunnossa on jokin sellainen paikka minne pennun ei haluta tulevan/menevän, on silloin kannattavaa rajaa tilaa esimerkiksi koiraporteilla tai muulla turvallisella vastaavalla. Näin toimimalla ennaltaehkäistään mahdollisia ikäviä tilanteita, pentu kun on vasta pieni eikä ymmärrä miksei sitä kallista pöydänjalkaa saa pureskella.

Kannattaa huomioida myös ne pienet irtotavarat mitä pentu ei saisi ottaa (vinkki: eteisessä kengät). Mattojen poisotto voi helpottaa sisäsiistiksi opettelussa – mikäli mattoon jää hajuja, pentu tekee helposti tarpeensa siihen myös uudelleen.

 

Anna pennulle aluksi aikaa vain uuden perheen kanssa

Uusi perheenjäsen kiinnostaa varmasti myös kavereita, sukulaisia jne. mutta koska pennulle muutto uuteen kotiin pois tutusta ympäristöstä on jo tarpeeksi stressaava tilanne, järjestä tilanne sellaiseksi että voitte aluksi olla vain keskenänne ja tutustua toisiinne (ja muihin taloudessa asuviin ihmisiin ja eläimiin) – ensimmäiset päivät ovat tärkeimpiä teidän välisen suhteen luomiselle. Missään nimessä ei kannata kuitenkaan viikkoja putkeen olla vaan kotona (tästä aiheesta lisää toisessa kirjoituksessa), vaan heti kun pentu alkaa olla rentoutunut ja ”sinut ympäristönsä kanssa”, voi sitten sosialistaminen muihin asioihin alkaa.

 

Aloita nämä tärkeät asiat heti pennun saavuttua

Monet ajoittavat pennun tulon lomien aikaan, mikä on sikäli hyvin ajateltu, mutta kun töihin/opiskeluihin/tmv tulisi palata, herätäänkin todellisuuteen että pennun kanssa ollaan oltu tiiviisti yhdessä (mikä on hyvä!), mutta unohdettu yksinolon harjoittelu. Toinen yleinen vaihtoehto on, että pennun kanssa ollaan oltu koko loma mökillä ja kotiin tullessa huomataankin että pentu ei osaakaan tehdä tarpeitansa ulos. Tämän takia arjen asioiden harjoittelun tulisi alkaa niin pian kuin mahdollista pennun kotiutuessa, joten älä siis arkaile aloittaa esim. yksinolon harjoittelua, vaan aloita se niin pian kuin mahdollista lyhyistä pätkistä esim. poistumalla vain toiseen huoneeseen muutamaksi sekunniksi. Kun pentu alkaa tottua tähän jo heti alkuun, on sen helpompi oppia olemaan myös pidempiä aikoja yksin. Sisäsiisteyden opettelu voi alkaa (ja kannattaakin!) jo heti samana päivänä kun pentu kotiutuu.