Palkkaaminen agilityssä

0
801

MIKSI PALKATAAN?

Palkkaamalla koiraa tietystä käytöksestä on hyvä tapa opettaa koiralle, mikä on kannattavaa. Ja kun koira kokee jonkin käytöksen kannattavaksi, se tekee sen uudestaan. Hyödyntämällä palkkaa koiran kouluttamisessa voidaan saada koiraa lisäämään niitä käytöksiä, mitä halutaan koiran tekevän. Tämä koskee kaikkea, mitä halutaan koiran oppivan.

 

 

 

PALKKION LAATU

Myös palkkion laatu (miten tavoiteltavaksi koira kokee palkan), palkan ajoitus (milloin palkka ilmestyy) ja palkan suunta (mistä palkka ilmestyy koiraan nähden) vaikuttavat käytökseen, jota koira on oppimassa. Jos koiran mielestä palkan laatu on todella hyvä, koira tulee innolla ja vauhdilla tekemään toivotun käytöksen. Jos palkan laatu taas on koiran mielestä ok, niin koira tekee toivotun käytöksen, mutta ei välttämättä samalla innolla.

 

 

 

PALKAN AJOITUS

Palkan ajoitus taas kertoo koiralle, mistä palkataan (jos esim. naksutin tai muu ehdollistettu sana tai ääni ei ole koiralle tuttu). Eli jos koira saa palkan heti käytöksen tehtyä, koira oppii, että palkka tulee siitä käytöksestä. Jos palkka ilmestyy myöhässä, koira oppii helposti, että käytöksen jälkeen sen tulee vielä tehdä jotain ylimääräistä (kuten haistella maata) ennen kuin saa palkan. Palkkaamalla oikeaan suuntaan, voidaan vahvistaa käytöstä, mitä ollaan opettamassa koiralle. Palkan suunnalla on agilityssä iso merkitys.

 

Agilityssä halutaan, että koira suorittaa radan virheettömästi ja niin nopeasti kuin mahdollista. Koira, joka jokaisen esteen jälkeen tulee ohjaajan luokse tarkistamaan, että saisiko palkan, ei tähän pysty. Jos koiraa aina palkataan agilityssä niin, että sen täytyy kääntyä esteen jälkeen ohjaajaan päin saadakseen palkan, siitä tulee helposti koiralle tapa kääntyä ohjaajaan päin esteen jälkeen. Tästä voi olla paljon haittaa agilityssä. Koira ja ohjaaja voivat esimerkiksi törmätä toisiinsa, jos koira yllättäen tulee ohjaajaa päin. Koira voi vahingossa ohittaa seuraavan esteen, jos sen menosuunta on ohjaajaan päin eikä seuraavaa estettä päin. Pahimmillaan koira voi loukkaantua, jos se suorittaa seuraavan esteen huonosta kulmasta tai kääntää katseensa liian myöhään estettä päin, koska on tuijottanut ohjaajaa päin.

 

Eli kun harjoitellaan agilityä ja palkataan koiraa tehtävästä, kannattaa aina miettiä, mitä haluaa koiran oppivan siitä harjoituksesta. Tämä koskee totta kai kaikkea mitä koiran kanssa harjoitellaan, ei vaan agilityssä vaadittavia harjoituksia.

 

 

MITÄ JA MITEN OHJAUKSISSA PALKATAAN

Jos harjoitellaan tiettyä ohjausta, on hyvä palkata siitä, että koira reagoi ohjaukseen. Riippuen ohjauksesta, kannattaa myös palkata eri tavoilla. Esimerkiksi jos ohjauksen jälkeen koiran tulee taas jatkaa vauhdilla, palkka on hyvä heittää eteenpäin. Jos koiran tulisi ohjauksen jälkeen jatkaa vauhdilla eteenpäin ja palkataan niin, että koiran heti täytyy pysähtyä, esimerkiksi ohjaajan kädestä annetun palkan takia, oppii koira hidastamaan ohjauksen jälkeen. Tiettyjen ohjauksien kanssa pyritään taas saada koiraa hidastamaan, esimerkiksi tekemällä tiukemman käännöksen. Tässä taas on parempi vahvistaa hidastamista palkkaamalla kädestä tai tiputtamalla palkka lähelle ohjaajaa.

 

Kun harjoitellaan yksittäisiä esteitä, toiveena olisi, että koira keskittyy esteeseen ja eteenpäin. Ja silloin on parempi palkata eteenpäin. Palkan voi joko heittää eteenpäin tai jättää valmiiksi odottamaan, riippuen mitä palkkaa käyttää tai mikä on koiralle parempi vaihtoehto. Jos palkan jättää odottamaan, on hyvä, että koiralla on itsehillintää jättää palkka odottamaan ilman, että koiraa täytyy kieltää ja niin, että se pysty suorittamaan esteen kunnolla, vaikka palkka on odottamassa. Palkkaamalla eteenpäin saadaan koira suorittamaan esteet turvallisesti, koska se katsoo eteenpäin eikä ohjaajaa päin.

 

 

 

AUTA KÄSKYLLÄ KÄÄNNÖKSISSÄ

Jos esteille taas ollaan opettamassa erillistä käskyä, joka kertoo koiralle, että esteen jälkeen tulee tiukka käännös, on taas parempi palkata siihen suuntaan, mihin halutaan koiran menevän. Esimerkkejä esteistä, mistä halutaan erillisellä käskyllä opettaa koiran kääntyvän takaisin esteen suorittamisen jälkeen, ovat hyppy ja putki. Erillisellä käskyllä koira tietää jo etukäteen, että hypyn jälkeen tulee kääntyä takaisinpäin, se pystyy ennakoimaan käännöstä ja lähtee hyppäämään eri tavalla, kuin jos se olisi hyppäämässä suoraan eteenpäin. Tämä säästää koiran kehoa turhalta rasittumiselta. Putkea suorittaessa koiralla on taipumus tulla vauhdilla ulos. Tässäkin erillinen käsky voi kertoa koiralle jo ennen putkeen menemistä, että putken jälkeen tulee kääntyä takaisinpäin. Kun tämmöisiä harjoituksia tekee, palkan tulee tukea käännöstä, mitä koira on oppimassa. Jos palkka tässä jätetään odottamaan eteen tai heitetään eteenpäin, koira ei opi tehdä itse käännöstä esteen jälkeen. Palkan tulee siis ilmestyä käännöksen jälkeen koiran menosuuntaan.

 

 

 

VAHVISTA ETEENPÄIN LIIKKUMISTA

Rataharjoittelussa on hyvä, jos palkka ilmestyy suoraan viimeisen esteen jälkeen, niin että koira oppii suorittamaan viimeisenkin esteen vauhdilla eteenpäin. Riippuen palkasta, sitä voi heittää eteenpäin, jättää viimeisen esteen jälkeen odottamaan tai palkkaamalla kädestä liikkumalla viimeisen esteen ohi. Eli kädestä voi palkata, mutta silloin on tärkeää, että ohjaaja liikkuu eteenpäin palkkaamaan, ettei koiran tarvitse esteen jälkeen kääntyä ohjaajaan päin.

 

Palkasta riippuen voi olla helpompi joko palkata kädestä tai heittämällä palkka eteenpäin. Esimerkiksi lelun kanssa on todella helppoa heittää lelua eteenpäin palkkana. Ja jos kyseessä on vetonaru tai muu vastaava, on myös helppoa palkata kädestä, riippuen harjoituksesta. Jos lelu on pallo, voi kädestä palkkaaminen olla vaikeampaa, toki ei mahdotonta. Jos pallolla haluaa palkata lähellä ohjaajaa, pallon voi hyvinkin tiputtaa lähelle jalkojaan.

 

Kädestä palkkaaminen on helppo tehdä namilla. Riippuen koirasta, namin voi myös heittää eteenpäin (toki ei lennä yhtä pitkälle kuin esimerkiksi pallo). Jos maton hajut ovat koiralle kiinnostavia, voi namin heittäminen matolle saada koiran haistelemaan entistä enemmänkin. Jos koiraa erilaiset hajut ei kiinnosta, voi namin hyvinkin heittää eteenpäin. Namilla palkatessa voi myös käyttää esimerkiksi pientä pussia, mihin nami laitetaan piiloon, jolloin pussin voi heittää eteenpäin ja joko antaa koiran itse yrittää saada namin esille tai sitten ottamalla namin ulos pussista ja antamalla se koiralle. On myös olemassa heitettäviä koiranleluja mihin namin voi laittaa ja mistä koira itse voi saada namin ulos. Nämä ovat todella käteviä. Jos ottaa tämmöisen käyttöön, on hyvä harjoitella koiran kanssa pari kertaa sen käyttämistä, niin että koira tietää mistä on kyse, kun sitä ottaa käyttöön treeneihin.

 

Seuraavan kerran kun on harjoittelemassa, kannattaa ehdottomasti miettiä palkan suuntaa. Ja varsinkin jos nyt jo tietää, että aina palkataan tietyllä tavalla, voi olla hyvä idea seuraavissa harjoituksissa harjoitella ainoastaan palkkaamista.

 

Lisää palkkaamisesta on meidän Agilityn perusteet- verkkokurssilla, joka alkaa 14.02.2017. Ilmoittautumaan pääset täältä:

http://verkkokurssit.taitoatassuihin.fi/tuote/agilityn-perustaidot-alkaa-26-1-2017/