Ongelmia Paikallamakuussa?

0
585

ONGELMIA PAIKALLAMAKUUSSA?

 

KOIRA EI VAIN PYSY

pentu17Usein koirakoilla on hankaluuksia paikalla makuussa. Koira joko nousee ylös kesken paikalla makuun, nousee istumaan tai seisomaan kun omistaja tulee sitä kohti tai lähtee omistajansa perään, tai omistaja seisoo koiraan päin kääntyneenä hetken ja koira lähtee tulemaan kohti kun omistaja olisi palaamassa koiransa luokse. Miksi koira tekee näin?

Kaikista yleisin virhe, jonka olen nähnyt on se, että koiraa kutsutaan ensimmäisillä harjoituskerroilla luokse toistuvasti, kertaakaan ei palata koiran luokse palkitsemaan se paikalla pysymisestä. Koira toisin sanoen oppii, että kun omistaja kauempana hieman liikahtaa, parin sekunnin kuluessa tulee luoksetulokäsky, jos omistaja sitten lähteekin harjoittelemaan takaisin paluuta, koira ottaa varaslähdön ja lähtee tulemaan kohti.

 

TOSI ESIMERKKI

Kurssilla oli eräs sheltti, joka teki tosi hienosti toko liikkeitä, mutta paikalla makuu ei onnistunut. Ihmettelin kuinka terävästi koira odotti luoksetulo käskyä, mutta kun sitä ei kuulunut, se lähti itse tulemaan kohti.

Otimme tueksi koiralle tutun “paikka” käskyn, jota sanottiin muutaman askeleen välein kun omistaja lähti palaamaan koiransa luokse. Muutaman kerran koira meinasi jälleen tuttuun tapaan lähteä omistajansa perään ennen kuin omistaja ehti sanoa käskyjä, mutta tajusi pian mitä sen tuli tehdä. Yksi harjoitus tehtiin niin helpoksi, että koira siinä varmasti onnistui, ja sen päätteksi tauko ja sitten taas jatkettiin. Paikka sanan käyttö harvennettiin kunnes koira pysyi yhdellä paikka sanalla.

 

 

VAIHTELEVAT HARJOITUKSET

Todella tärkeätä on tehdä harjoituksista vaihtelevia, ettei koira kyllästy tai tosiesimerkin mukaan siitä ei kehity rutiini, koska silloin “kaavaa” on vaikeampi rikkoa. Koiralle harjoittelun tulee olla vaihtelevaa, ei aina samalla tavalla. Ei aina samalla etäisyydellä, ajalla, tai aina samassa paikassa paikalla makuu harjoituksia (tai muitakaan harjoituksia), vaan myös harjoittelupaikan tulisi vaihdella, jotta koiran mielenkiinto säilyy ja se ei hutiloisi harjoituksissa.

Paikallamakuuta kannattaa tehdä erilailla. Esimerkiksi osaavalla koiralla jätetään koira poistutaan 10m, odotetaan puoli minuuttia , palataan koiran luokse, mutta jatketaankin koiran ohi ennen kuin jälleen palataan viereen ja vapautetaan koira käskystä. Silloin koira ei voi tietää miten harjoitus menee, ja sen tulee odottaa käskyjä onnistuakseen varmasti.

 

 

KESTOA PAIKALLAMAKUUSEEN

hybrid-750596_1920Monet harmittelevat kun koira menee kyllä maahan, mutta pysyy joko siellä muutaman sekunnin tai palkan saatuaan nousee heti ylös.

Tähän on myös olemassa lääke. Oletko huomannut mistä suunnasta palkitset koirasi, oletko vahingossa antanut luvatta nousemiset anteeksi ja palkinnut silti, eli vahvistanut väärä käytöstä? Näitä kannattaa miettiä tarkkaan niin löytää ongelmakohdan. Koira komennetaan maahan, astutaan muutama askel pois koirasta (tai sellainen harjoitus johon koira on tottunut, eli osaa varmasti), kun palaat koirasi luokse, laske namikäsi ihan koiran etutassujen väliin käsi maata laahaten, palkitse koira, mutta samaan aikaan kun koira ottaa namin, toistat reippaalla, mutta tiukalla äänellä maahan (tai jos käytössä paikka, odota tms.) komennon ja taas sama etäisyys tai lyhyempi etäisyys ( harjoituksen vaihtelevuus) ja jälleen palataa koirasi luokse palkitsemaan sen.

Alussa kannattaa tehdä vain yksi välipalkkaus, ja jatkossa kun koira osaa ja jaksaa keskittyä voi yhden välipalkkauksen kerrallaan lisätä harjoitukseen. Tällä tavalla koira huomaa, että on kannattavaa odottaa käskyä, eikä itse hutiloida! Lisäksi omistajan vierelle palaaminen ei ole aina merkki siitä seuraavasta vapautuksesta, vaan harjoitus voikin jatkua.

 

 

OSAAVA KOIRA EI PYSY

kontakti2Osaava koira saattaa kyllästyä harjoitukseen mikäli joko tehdään aina samalla tavalla ja palkitseminen on monimoitu eikä omistaja kehu riittävästi koiraa onnistuneesta suorituksesta tai koiralta vaaditaan liikaa liian nopeasti. Pelkästään jo motivoimisen kannalta on tärkeää muistaa vaihdella myös osaavalla koiralla palkitsemistiheyttä, etäisyyttä, suuntaa ja makuu aikaa.

Syy “kyllä koirani osaa jo tämän niin hyvin ja pitäisi kokeisiin harjoitella” on huono!! Silloin kun ihminen päättää “lähden kokeisiin ja harjoittelen kisamaisesti” on tässä jo menty metsään. Koiran motivaatio on kaikista tärkein asia, jotta se jaksaa toistaa aina samaa harjoitusta yhtä innostuneesti ja tarkasti.

Osaavakin koira tarvitsee vaihtelua: palkitsemistiheyden lisääminen ja vaihtelevuus, etäisyyden lyhentäminen ja vaihtelevuus, poistumisuuntien vaihtelu, makuu ajan vaihtelu jne. Harjoitus on aina “uusi” koiralle eikä mene saman kaavan mukaan, lisäksi koira tulisi suurimmaksi osaksi liikkeen lopetuksessa palkata maahan ja vapauttaa sieltä ettei liikaa vaadi perusasentoon ja palkkaa vain siitä, koska tällöin koira ennakoi istumisen ja nousee istumaan ennen käskyä.

Myöskin yksistään nopeasti ja varmasti maahan menosta tulisi koiraa toisinaan palkita vaatimatta sen enempää. Toisin sanoen osaavalla koiralla harjoittele yksittäisi osia makuussa kuten nopeaa maahan menoa, jättö hetkeä, paluu hetkeä, etäisyyden lisäystä, ajan lisäystä ja muista aina kun ympäristö vaatimus nousee (vaihtuu/tulee uusi häiriö) HELPOTA harjoitusta.

 

 

MILLE KURSSILLE VOISIN ILMOITTAUTUA?

Hyviä vaihtoehtoja tämän artikkelin sisältöön liittyen:

 

Tokoon liittyviä kursseja:

Tokon alkeet- kurssi

Tokon Jatkokurssi

 

 

 

KATSO JA ILMOITTAUDU SAMANTIEN KURSSEILLE TÄÄLTÄ:

http://kurssikalenteri.taitoatassuihin.fi/kurssikalenteri/