Naksutinkoulutuksella lisää intoa

0
3002

NAKSUTINKOULUTUKSELLA LISÄÄ INTOA

 

ANNA KOIRAN AJATELLA ITSE

pentu2Erityisesti koira, joka ei muutoinkaan ole innostunut tekemään niin kuin omistaja sanoo – olisi hyvä opettaa ajattelemaan itse.  Naksutin shaiping koulutuksella pystymme vaatimuksen pilkkomaan jokaiselle koiralle sopivaksi, jolloin jokainen koira pystyy onnistumaan. Shaiping tekniikan idea on, että koira “ihan itse” keksii vahingossa haluamamme asian ja saa naksautuksen ja palkan siitä. Tällöin koira luulee, ettei tee niin kuin omistaja haluaa vaan teki itse asian mistä sattui tulemaan palkkio. Hiljalleen koira ymmärtää, että kannattaa kokeilla kaikkea mahdollista ja jossain vaiheessa tulee palkka. Tästä taas koira alkaa yhdistämään tietyn toiminnon merkitsevän palkkaa ja pyrkii sitä tarjoamaan, jotta saisi palkan.

Periaatteessa “ohjaamme” koiraa tekemään juuri niin kuin haluamme, mutta juuri sille yksilölle sopivalla vaatimuksen nostamistahdilla. Shaiping tekniikassa sinulla on vain naksutin ja namit, sitten vain odotat. Heti koiran tarjotessa oikea toiminto esimerkiksi vilkaisu oikeaan suuntaan niin naksautat ja annat palkan. Mitä tarkempi naksauttaja eli oikean toiminnon “merkkaaja” olet – sitä nopeammin koira alkaa tarjoamaan haluamaasi asiaa.

 

MIKSI KOIRA EI YRITÄ  

pentu3Mikäli koiran kanssa ei ikinä ole niin sanotusti sheipattu niin emme myöskään voi liikaa odottaa heti koiralta. Koira ei ole tottunut siihen, että itsenäinen ajattelu on sallittua vaan koiraa on esimerkiksi namilla ohjattu haluttuun asiaan. Koiralle on aina kerrottu tarkalla ohjauksella mitä sen halutaan tekevän. Tämä vaatii siis kärsivällisyyttä myös omistajalta, jotta koiralle ei aseteta liian kovia vaatimuksia tai vaatimusta ei nosteta liian nopeasti.

Koira voi lopettaa myös yrittämisen jos vaatimuksen nostot tehdään liian nopeasti ja lopulta koira vain ei enää ymmärrä mitä sen halutaan tekevän – tällöin harjoitusta helpotetaan huomattavasti jotta koira onnistuu ja varovaisemmin nostetaan vaatimusta harjoituksessa.

 

 

MITEN SAAMME KOIRAN YRITTÄMÄÄN

palkitsemalla koulutustaMikäli koira on jo vanhempi eikä sen kanssa ole ikinä ns. sheipattu niin vaatimukset tulee pilkkoa hyvin pieniin palasiin, jotta koira pääsee onnistumaan. Koira ei automaattisesti aloita erilaisten asentojen ja käytösten tarjoamista, vaan koira vahingossa kokeilee erilaisia vaihtoehtoja ja tekee oikein, jolloin palkitsemme koiran ja hiljalleen nostamme vaatimusta. Koira jota on ehkä kielletty tarjoamasta itsenäisesti ilman ohjausta (yli-innokkaat)  erilaisia liikkeitä eli koira on passivoitunut – koira tuskin heti tarjoaakaan itsenäisesti, koska se on ollut kiellettyä. Tällaisessa tapauksessa kehumme koiraa ja tarvittaessa hieman ohjaamme koiraa esim. heittämällä herkku haluttuun suuntaan, katsomalla itsekin haluttuun suuntaan tms. annamme siis pieniä vihjeitä mitä haluamamme voisi olla. Kuitenkin koiralle annetaan pieniä vihjeitä vain, jos se ei ollenkaan uskalla yrittää. Mikäli haluamme, että koira nostaa paperinpalan niin ensimmäinen vaatimus on, että koira katsoo haluttuun suuntaan eli sinne suuntaan missä paperi on. Hiljalleen kokoamme pienistä palapelin paloista kokonaista palapeliä. Ensimmäinen vaatimus voisi olla vilkaisu haluttuun suuntaan ja hiljalleen vaaditaan enemmän toimintoja ennen palkkaa. Hiljalleen koira alkaa tekemään enemmän liikkeitä peräjälkeen ennen kuin edes vaatii palkkaa, koska tietää, että niin tulee toimia jotta saisi palkan. Lisäksi palkan suunta on tärkeä eli anna tai heitä palkka aina sinne suuntaan mihin haluat toiminnon menevän.

 

MITEN TÄMÄ VAIKUTTAA KOIRAAN                     

luoksetulo3Sheippaaminen vaikuttaa koiraan hyvinkin voimakkaasti. Itsenäinen tarjoaminen ja ajattelu antaa koiralle uutta intoa omistajan kanssa tekemiseen, koira ei harjoituksissa heitä hanskoja niin nopeasti tiskiin (jos liian vaikea harjoitus muista aina helpottaa huimasti) ja myöskin yleensä koiran suorituskesto kasvaa. Miten tämä sitten on mahdollista?  Namilla ohjatessa koira tekee vain sen mitä vaaditaan ja aina ohjatusti. Sheippaamalla emme kerro koiralla mitään vihjeitä mitä haluamme vaan koira saa yrittää kokeilemalla eri käytöksiä löytää haluamamme asia ja saa siitä palkinnon.

Sheippaamista suositellaan niin kotikoirille kuin myös kisakoirille. Sheippaamalla voi opettaa ihan arkisia hupi temppuja kuten roskien siivous koriin, pyykkien laitto koneeseen, roskapussin kantamista, lehden hakemista, omalle paikalle menoa jne. Sillä mitä liikettä sheipataan ei ole merkitystä eli siis mikäli harrastat esim. tokoa – ei tätä tarvitse sinne sekoittaa vaan vahvistat koirasi innokkuutta, omatoimisuutta ja suorituskestoa erilaisilla liikkeillä vaikka kotona teidän omaksi iloksi.

 

MILLE KURSSILLE VOISIN ILMOITTAUTUA?

Hyviä vaihtoehtoja tämän artikkelin sisältöön liittyen:

 

Erilaisia temppuihin liittyviä kursseja:

Energisen koiran puuhakurssi

Temppu & Puuhakurssi

 

Nenän käyttöön liittyviä kursseja:

Hajutunnistuksen alkeet- kurssi

Etsitään sieniä- kurssi

 

 

KATSO JA ILMOITTAUDU SAMANTIEN KURSSEILLE TÄÄLTÄ:

http://kurssikalenteri.taitoatassuihin.fi/kurssikalenteri/