Murkkuikäinen riiviö

0
3527

MURKKUIKÄINEN RIIVIÖ       

pentu14Murkkuikä on ajanjakso, joka tulee jokaiselle nuorelle koiralle 6-9 kuukauden iässä. Aina niin upeasti totteleva koira muuttuu arvaamattomaksi, tulee uusia ongelmakäytöksiä kuten uusien asioiden säikkyminen, remmirähinä, tottelemattomuus, näykkiminen jne. Murkkuikäiselle koiralle voi tulla myös mörkökausi, jolloin kaikki tuttukin asia voi olla koiran mielestä omituista ja pelottavaa. Joillekin koirille murkkuikä ei tuo tullessaan suuria negatiivisia muutoksia käytökseen, mutta usein miten tuo vähästä suureen. Murkkuiän aikana on äärettömän tärkeää asettaa koiralle tarkat selkeät säännöt, joissa pysytään sekä ylläpidetään koiran tottelevaisuutta.

 

RUOKA JA HUOMIO        

Koiralle ruoka ja johtajan eli sinun huomio ovat tärkeitä asioita ja näihin voi helposti tehdä pieniä rajoituksia. Koiralle ei anneta ruokaa suoraan “ilmaiseksi” vaan koira joutuu tekemään työtä ruokansa eteen. Työtehtävä voi olla katsekontakti, paikallaolo tai jokin muu suoritus, jonka koira joutuu tekemään ennen kuin saa luvan syödä. Koiran ruuan voi antaa myös lenkillä nappula kerrallaan ja jokaisen nappulan eteen koira joutuu jotakin tekemään. Tehtävien ei tarvitse olla mitään vaikeita ja aina uusia asioita, vaan koiraa voidaan palkita esimerkiksi löysästä hihnasta, ohituksista tai muusta vastaavasta.

Sinun huomio ei myöskään saa olla koiralle itsestäänselvyys vaan koiran pitää “ansaita” hyvällä käytöksellä sinun huomiosi. Pystyt pienillä asioilla tekemään suuria vaikutuksia koiraasi annostelemalla koiran huomioiminen mihin kuuluu koskeminen, kehuminen, puhuminen tai muu vastaava. Monelle koiralle myös pelkkä katse on huomiota. Koira pyrkii aina tarjoamaan käytöstä joka on kannattavaa eli palkitsevaa.

 

TOTTELEMATTOMUUS     

aikuinen8Koirasta tulee usein myös “kuuro” käskyille ja muutoinkin tottelematon riiviö. Aina niin hyvin toiminut luoksetulo ei enää toimikaan eikä koira anna ottaa kiinni vaan juoksee karkuun ikikurinen ilme naamallaan. Perustottelevaisuus ja muut koiran osaamat asiat joutuvat myös koetukselle murkkuiän aikana useaan kertaan.

Tärkeää on päivittäin muutamien harjoitusten verran ylläpitää koiran osaamia asioita ja vaikka koira kokeilee olla tottelematta niin ole kärsivällinen ja johdonmukainen kaikessa mitä teet. Pidä harjoitukset sellaisina, ettei koira voi epäonnistua, vaan saa suoritettua pyydetyt asiat onnistuneesti.

 

 

 

KOMENTELU TEINILLÄ

Usein teini-ikäiset myös näykkivät paljon ja haukkuvat jos eivät saa huomiota, haluamaansa asiaa tai koiran mielestä asia annetaan tai tehdään liian hitaasti. Joka kerta kun reagoit koiran käytökseen (katsekin on reagointia) käytös pahenee ja käytöksen kesto pitenee. Esimerkiksi jos koira haukkuu 15 sekuntia huomiotasi ja huomioit sen, niin muutaman tällaisen “palkitsemisen” jälkeen haukkumisaika pitenee useisiin minuutteihin. Koira on siis oppinut saamaan haukkumalla huomiosi ja jatkossa haukkuu pidempään ja sitkeämmin, koska tietää saavansa haukkumisen seurauksena huomiosi.

 

MÖRKÖKAUSI    

pet-423398_1920Murkkuikäisille voi ilmetä myös ns. mörkökausi. Koira yllättäen kavahtaa jokaista erilaista asiaa ja ääniä. Pihalla saattaa olla ämpäri vaihtanut paikkaa ja koiran mielestä tilanteessa on jotakin hyvin omituista ja vaarallista. Mörkökaudella tärkeää on viedä koiraa erilaisiin paikkoihin ja ns. uudelleen totuttaa se arkisiin normaaleihin asioihin. Ympäristökoulutus on äärettömän tärkeää, ettei väärä suhtautuminen erilaisiin asioihin ns. jää päälle.

Mörkökaudella pahin virhe on hyssytellä säikkyvää tai epäröivää koiraa tai ottaa se jopa syliin. Nämä kaikki puhumisen lisäksi pahentavat kyseistä käytöstä . Mörkökauden mennessä ohi on koira oppinut säikkymällä saavansa omistajalta tuen tilanteessa ja omistaja pahentaa tilanteen vakavuutta koiran päässä entisestään.

Mikäli kohtaatte uuden omituisen asian niin liiku kauempana kohteesta koiran kanssa. Koira vilkuisee omituisen asian suuntaan, mutta etäisyys on riittävä eikä koira liiaksi hermostu, vaan kykenee myös katsomaan kohteesta poispäin ja saa palkinnon katsoessaan pois pelottavasta kohteesta. Hiljalleen omistaja kuljettaa koiraa lähemmäs pelottavaa kohdetta pitäen koiran koko ajan liikkeessä ja palkiten kooiraa rauhallisesta suhtautumisesta.

 

KOIRAN KÄYTÖS MUUTTUU

pentu6Mikäli et teinikoiralle aseta rajoja, et puutu uusiin käytösongelmiin ja ns. annat koiran kasvaa “pellossa” eli teini saa tehdä mitä haluaa, niin olet pulassa. Teini-iän mennessä ohi on käytökset siirtyneet opittuun käytökseen. Tämä tarkoittaa siis sitä, että vaikka koira “normalisoituu” teini-iän jälkeen, niin huonot käytökset eivät häviä. Tämän vuoksi on tärkeää asettaa selkeät rajat ja pysyä niissä, puuttua koulutuksella vääriin käytöksiin, ylläpitää ympäristökoulutusta ja uusien asioiden kohtaamista. Murkkuikä yleensä kestää useita kuukausia, joten ole kärsivällinen!

 

 

 

 

 

MILLE KURSSILLE VOISIN ILMOITTAUTUA?

Hyviä vaihtoehtoja tämän artikkelin sisältöön liittyen:

 

 

Häiriöherkille (ei ohitusongelmaisille):

Teinikoira Haltuun- kurssi (4 koiran pienryhmä)

Kontakti & Itsehillintä- kurssi

Kontakti & Arkikäytös- kurssi

 

Häiriöherkille, vaikeuksia olla toisten koirien kanssa:

Ohitukset kuntoon- kurssi

Maltti & Ohituskurssi

 

 

KATSO JA ILMOITTAUDU SAMANTIEN KURSSEILLE TÄÄLTÄ:

http://kurssikalenteri.taitoatassuihin.fi/kurssikalenteri/