Mitä on koiratanssi?

0
869

Mitä on koiratanssi?

Koiratanssissa koirakko esittää esityksen mikä ilmentää koirakon työiloa sekä nostaa koiran omat ominaisuudet liikkeiden kautta hyvin esille. Lajissa voi myös kilpailla tai harrastaa omaksi ilokseen. Lajissa on eri kilpailutyyppejä: (otettu kennelliiton sivuilta)

 

Vapaaohjelma (Freestyle)

Kaikenlaiset liikkeet, jotka eivät vahingoita koiraa, ovat sallittuja. Ohjelman tulee sisältää erilaisia koiran ja ohjaajan taitoihin ja tasoluokkaan sopivia liikkeitä. Arvostelussa painotetaan ohjelman kokonaisuutta, ei niinkään yksittäisiä liikkeitä. Ohjelman tulee antaa valittua musiikkia tulkiten  tasapainoinen kuva koiran liikunnallisuudesta, tarkkaavaisuudesta ja yhteistyöhalukkuudesta ohjaajan oman liikunnan sulautuessa saumattomasti kokonaisuuteen. Suorituksessa arvostetaan yhteistyötä, tasapainoa ja koiran osaamista esille tuovien liikkeiden taitavaa käyttöä. Koiran ikä, rakenne ja rotutyyppi otetaan arvostelussa huomioon.

Tasoluokan noustessa vaatimukset kasvavat. Ylemmissä luokissa liikkeiden määrän tulee kasvaa, ohjauskäskyjen muuttua huomaamattomammiksi ja koreografian tasapainon merkitys kasvaa.

 

 

 

 

 

Seuraaminen musiikin tahdissa (Heelwork to Music eli HTM) 

kontakti2Laji on nimensä mukaisesti seuraamista musiikin tahdissa. Vähintään 75 % ohjelmasta tulee olla seuraamista. Koiran ja ohjaajan välinen etäisyys ei saa missään ohjelman vaiheessa olla enempää kuin kaksi metriä.

Ohjelmassa tulee huomioida enemmän musiikin tulkinta kuin positioiden määrä. Ohjelmasta ei saa jäädä vaikutelmaa, että siihen on sisällytetty kaikki mahdolliset positiot vain siksi, että halutaan näyttää koiran osaavan ne.

Ohjelma, joka sisältää 1-2 laadukasta positiota, ansaitsee korkeammat pisteet kuin ohjelma, jossa on useita epätarkkoja positioita.

Liikkeet eivät saa hallita ohjelmaa vaan huomio tulee olla seuraamisessa. Liikkeitä saa yhdistää ohjelmaan, kunhan ne sopivat musiikkiin ja seuraamista on vähintään 75 % ohjelmasta.”

 

KOIRATANSSI SOPII KAIKILLE

Koiratanssia voi harrastaa myös iäkkään koiran kanssa tai nuoren pennun kanssa – ikärajaa ei ole harrastamiselle. Koiran alaikäraja kilpailuihin osallistumiselle on 10kk 1pvä. Koiran ohjaajana voi toimia alaikäinen tai iäkkäämpi ohjaaja. Freestyle luokassa koirakko itse päättää mitä liikkeitä haluaa harjoitella ja niistä kehittää valitsemaansa musiikkiin sopivan koreografian. Mikäli koira esimerkiksi hyppii paljon – on helpompaa lähteä harjoittelemaan erilaisia hyppimiseen liittyviä liikkeitä kuin lähteä harjoitteleman liikettä mikä koiralle ei ole luontaista. Koiratanssia voi harrastaa pienten ja isojen rotujen kanssa sekä myös monirotuisten kanssa. Koiratanssi on hauskaa eikä siinä ikinä lopu tekeminen kesken Aina löytyy uusia liikkeitä mitä voisi harjoitella ja kehitellä – vain mielikuvitus on rajana! Kunhan liikkeet eivät vahingoita koiraa tai koirasta liikettä tehdessä näkyy ettei se nauti liikkeen suorituksesta, muuten ei ole mitään väliä.

 

SOPII MYÖS KISAAVILLE KOIRILLE

temppu1Myöskin eri lajeissa kisaaville koirakoille tai muuta lajia harrastaville koirakoille koiratanssi tuo äärettömän tärkeää vaihtelua! Motivointi ja koiran luontaisten liikkeiden esiin tuominen koiratanssin kautta antaa mahdollisuuden myös kouluttaa koiraansa ihan uudelle tasolle, ohjaus paranee, työinto kasvaa ja kaiken lisäksi se on hauskaa ja halutessaan siinäkin voi kilpailla! Monille aktiivi harrastus koirille on koiratanssi liikkeiden harjoittelu ja työstö koreografiaksi lisännyt uutta intoa ja puhtia esimerkiksi tokon seuraamiseen. Koiralle tärkeintä on, että yhdessä on hauskaa ja se nauttii liikkeiden tekemisestä oli laji sitten mikä tahansa. Moni luulee koiratanssin olevan todella helppo laji, mutta itseasiassa koiratanssi on rankka laji sillä koira tekee peräjälkeen liikkeet ilman palkkaa ja esityksen musiikin pituus sääntöjen mukaisesti kaikissa luokissa (alokas/avoin/voittaja) 1,5-4,00 min ja koira saa olla paikoillaan esityksessä korkeintaan 10 sekuntia kerrallaan. Monipuoliset näyttävät liikkeet tuovat esitykselle monipuolisuutta, näyttävyyttä ja tietenkin koiran parhaat puolet esiin ja sen ilon tehdä liikkeitä omistajan kanssa.

 

KUINKA ALOITTAA?

kelpie-881158_1920Aloittaa voit milloin vain! Ensin liikkeiden opettamiseen ja ohjauksen häivytykseen menee oma aikansa ennen kuin itse koreografiaa pääsee työstämään. Helpottaa paljon mikäli koira osittain tai täysin osaa tokon alokasluokan liikkeet, mutta tämä ei ole pakollista tai ehdottoman tärkeää, mutta helpottaa koiran koulutusta.

 

 

 

 

 

MILLE KURSSILLE VOISIN ILMOITTAUTUA?

Hyviä vaihtoehtoja tämän artikkelin sisältöön liittyen:

 

Erilaisia temppuihin liittyviä kursseja:

Temppukurssi

Koiratanssin alkeet- kurssi

 

 

KATSO JA ILMOITTAUDU SAMANTIEN KURSSEILLE TÄÄLTÄ:

http://kurssikalenteri.taitoatassuihin.fi/kurssikalenteri/