Mitä on agility?

0
624

MITÄ ON AGILITY?

 

 

AGILITY ON HAUSKAA – SOPII KAIKILLE

agility-747770_1920Agility on mainoa yhteinen urhailulaji omistajalle ja koiralle. Erityisesti agility sopii hyvin koiralle, jolla on paljon virtaa ja se tykkää kiipeillä ja hyppiä. Lisäksi monilla aroilla koirilla agility lisää itseluottamusta, rohkeutta ja itsenäisyyttä. Agilityä voi harrastaa nuoren koiran kanssa (4kk-1w), mutta kontakti esteitä (keinu, puomi, a-este) ei harjoitella nuoren pennun kanssa, koska se ei ole vielä riittävän kehittynyt tekemään raskaita esteitä/ suorituksia.

Nuoren koiran kanssa myöskin vältetään hyppyesteitä  sekä varsinaisia ratoja. Agility on myös mainio urheilulaji tavoitteellisesti niin koiralle kuin ohjaajalle.

 

 

 

 

HALLITSE JA NAUTI

Agilityssä koko harrastus koostuu koiran hallinnasta. Hallitset koiraa esteillä käskyillä ja käsimerkeillä ja kaikki esteet suoritetaan vain luvanvaraisesti eli koira ei saa suorittaa niitä miten haluaa. Useat agilityä harrastavat koirat palkkautuvat jo alkuvaiheessa siitä, että saavat suorittaa esteet eli esteen suoritus toimii koiralle palkintona. Kuitenkin tässä herkästi tulee eteen ongelma: koira lähtee hallinnasta ja juoksee lempi esteilleen, joten perustottelevaisuus tulee olla hyvin hallinnassa ja koiralle hyvin selkeää ettei mitään tehdä ilman lupaa.

 

KUINKA KOIRA TOIMII KÄSKYLLÄ

border-collie-747739_1920Koiran kanssa harjoitellaan esteitä yksitellen eli este kerrallaan kunnes koira alkaa oppimaan esteiden suoritusta ja tottelee annettuja käsimerkkejä ja käskyjä. Koiran tulee osata esteet riittävän hyvin, jotta esteitä voidaan yhdistellä toisiinsa ja tehdä muutaman esteen “radan pätkiä”. Eteneminen agilityssä menee aina koiran oppimistason mukaisesti, jotta koira saadaan onnistumaan ja esteet suoritettua oikeaoppimisesti.

Hyvin nopeasti aloitetaan irtoamis/ eteen lähetys harjoitukset esimerkiksi putki ja hyppyesteillä. Tässä on hyvä käyttää namialustaa, eli kahden esteen lopussa suorassa linjassa on esim. pieni paperilappu tai kipon kansi tms. minkä päällä on herkku. Koira lähetetään putkeen ja koiran tullessa putken loppuosaan annetaan käsky hypätä. Koira etenee putkesta hypylle kun käsky tulee riittävän ajoissa ja saa alustalta palkan heti suorituksesta.

Esteitä ja etäisyyksiä vaihdellaan, jotta irtoamisesta saadaan varmaa. Kuitenkin tulee muistaa, että aina jos koira ei onnistu -> harjoitusta on heti helpotettava niin paljon, että koira jälleen onnistuu.

Koiran kanssa tulee pitää riittävästi taukoja ja tehdä vaihtelevia harjoituksia eikä jäädä tekemään vain samaa -> koira kyllästyy ja suoritus kärsii.

 

TEE HARJOITUKSISTA JÄNNITTÄVIÄ

Agility on monelle koiralle todella hauskaa jo itsessään, mutta helposti unohdetaan, että myös tässä lajissa ehdottomasti on harjoituksia jatkuvasti vaihdeltava, jotta koiran into ja kiinnostus säilyy eikä suoritus

kärsi. Mikäli koiran kanssa tehdään liikaa samaa tai koiraa saa palkan aina samalla tavalla kaavamaisesti -> harjoitus ei millään tavalla muutu ja se vaikuttaa koiran motivaatioon suorituksessa. Lisäksi täytyy ehdottomasti muistaa millä tasolla oma koira on.

Liian usein koiralta vaaditaan liikaa ja liian vaikeita harjoituksia -> koira yrittää parhaansa, mutta lopulta ei enää suostu tekemään, suoritus hidastuu ja loppuu pian kokonaan ja koiraa alkaa kaikki muu ympärillä oleva kiinnostamaan. Osaavan koiran kanssa siis välillä tehdään ratoja ja välillä keskitytään yhteen tai muutaman esteen suoritukseen ja niiden osaalueiden vaikeutukseen esteiborder-collie-794399_1920llä.

Yksittäisiä esteitä pitää muistaa myös harjoitella kuten eri suunnista ja etäisyyksiltä lähestyminen, ohjauspuolta tulee vaihdella, palkinnon saamisen hetki ja laatu. Mikäli koiran into esteille lopahtaa täytyy pitää muutama viikko taukoa ja aloittaa uudelleen harjoittelu helpoista esteistä ja palkitsemistiheyttä ja laatua vaihdella lisäksi omistajan itse tulee olla todella innostunut äänessä ja olemuksessa mikä taas kuvastuu koiraan ja sen suoritukseen. Agilityssä kuitenkin toimitaan koiran kanssa parina ja jos toinen osapuoli ei ole riittävän innostunut tai toinen osapuoli (omistaja) liian tosikkona ja tiukkana -> yhteistyö ei toimi pitkän päälle vaikka aluksi jotenkin toimisikin.