MIKSI KOIRA TOTTELISI SINUA?

0
843

MIKSI KOIRA TOTTELISI SINUA?

Käydään hieman läpi syitä miksi ihminen esimerkkien kautta tekee tiettyjä asioita ja mikä vaikuttaa tekemisen laatuun ja innokkuuteen ja mikä taas ei saa ihmisiä tekemään asioita. Esimerkkien alla on vastaava tilanne koiran koulutukseen liittyen koiran näkökulmasta.

 

OLLAANKO ME KUITENKAAN MOTIVAATION KANNALTA NIIN KAUHEAN ERILAISIA?

  1. Huono ilmapiiri

dog-913829_1920Ihminen: Onko kiva mennä töihin missä ilmapiiri on huono eikä kukaan edes tervehdi, kun saavut työpaikallesi? Mahdollisesti työpaikallasi on henkilöitä, jotka puhuvat sinusta pahaa ja saat kuulla siitä muualta etkä suoraan henkilöltä, jonka kyseisen asian on laittanut kiertämään. Vastauksesi on varmasti ei, koska ihminen tarvitsee kannustusta halutakseen jatkaa kenties vuodesta toiseen yhtä innokkaasti työtään. Ihmisellä pitää olla syy tulla takaisin – ja se syy ei saa olla se, että on pakko, kun pakko maksaa laskut. Sama päätee ystävien näkemiseen ja harrastuksiin. Ei kukaan halua nähdä ystävää ainakaan kovin usein, jos aina tulee paha mieli ystävän negatiivisen asenteen vuoksi tai jos ystäväsi on vaikka puhunut sinusta pahaa tai kertonut sinusta eteenpäin väärää tietoa ja saat muualta tietää tai ystäväsi aina puhuu vain itsestään eikä ikinä kysy mitä sinulle kuuluu.

Koira: Mikäli koulutustilanteessa, koiran kanssa ulkoillessa tai muutoin koiran kanssa ollessa et ole millään tavalla läsnä – se myös näkyy ja kuuluu koirassasi. Olet huonolla tuulella tai aloitat koulutuksen ajattelemalla, ettei tästä kuitenkaan mitään tule tai muutoin koet vastenmieliseksi koiran opettamisen tai sen kanssa olemisen. Miksi koira kiinnostuisi sinusta millään tavalla, kun itse luot tilanteeseen koko ajan huonoa energiaa ja kerrot koko olemuksellasi, ettei sinua kiinnosta – miksi koiraa kiinnostaisi? Koirasi tarvitsee kannustusta ja sen pitää nähdä sinusta positiivista energiaa – tämä heijastuu koiraan ja myös sen toimintaan.

Vinkki: Mikäli olet väsynyt, huonolla tuulella, tekeminen ei kiinnosta tai ajatuksesi on muualla, niin älä tee mitään koirasi kanssa. Tekemällä asioita koirasi kanssa väärässä mielentilassa voit aiheuttaa peruuttamatonta hallaa teidän väliselle suhteelle ja sille syylle, jonka koirasi tarvitsee halutakseen tehdä kanssasi asioita ja halutakseen kenties miellyttää sinua sinun antamiesi ohjeiden mukaan.

 

  1. Miten päin vaan niin ei kelpaa

hybrid-750596_1920Ihminen: Työpaikalla teet hyvin aktiivisesti töitä ja tykkäät siitä mitä teet, mutta tämä muuttuu hyvin nopeasti ja tekemisestä tykkääminen muuttuu hankalaksi sitten, kun mikään ei enää kelpaa. Esimiehesi, työkaverisi tai pomosi moittii sinua jokaisesta asiasta mitä teit, jätit tekemättä tai teit täysin väärin. Tietysti väärin tehdyt tulee korjata, mutta tässäkin on tärkeää muistaa, että haluamme henkilön pysyvän innokkaana, mutta korjaavan tapahtuneen virheen eli palaute ei saa olla liian ankara, vaan enemmänkin kannustava. Seurauksena muutoin usein on, että kyseinen henkilö lopettaa joko osittain tai jopa kokonaan oma-aloitteisuuden. Miksi? Koska miksi yrittää tehdä mitään, kun mikään ei kelpaa ja kaikesta saa vain huonoa palautetta. Lisäksi pelko epäonnistumisesta estää henkilöä tekemästä enää innokkaasti ja oma-aloitteisesti asioita – lopputulos on, että henkilö tekee joko vain pakolliset tai jopa vain käskettäessä.

Koira: Mikäli koulutustilanteessa vaadit koiraltasi toistuvasti asioita ja vaadit pilkkua viilaten koiraasi tekemään asiat aina täydellisyyttä hipoen, niin koirasi todennäköisesti pian heittää hanskat tiskiin. Tietysti asiat tehdään kunnolla, mutta turha hinkkaaminen ja hanpaat irvessä tekeminen eivät ole toimivia ratkaisuja onnistuneisiin suorituksiin ainakaan pitkällä tähtäimellä. Mikäli koirasi ei tee niin torut sitä tai muutoin näytät selkeästi sille, ettet ole tyytyväinen, vaan vaadit vaatimuksen perään, niin harjoittelun laatu koiralla huononee toistuvasti. Tietysti osattu harjoitus tehdään kunnolla, eikä tyydytä vähempään, ellei ympäristössä ole jokin uusi häiriötekijä, minkä vuoksi harjoitusta tulee helpottaa, jotta se onnistuisi kunnolla. Vaatimukset ovat jopa sellaisia mihin koirasi ei pysty tai treenihetket ovat aivan liian pitkiä. Missä vaiheessa tulee kiitos, kun koiraa kuitenkin kiinnostaa yrittää miellyttää sinua tekemällä oikein? Koirasi saattaa (yksilöllisyys huomioitava) heittää hanskat tiskiin jo alkuvaiheessa, eikä edes yritä tarjota mitään muuta, kun ensimmäinen vaihtoehto ei kelvannut. Alussa koirasi saattaa jaksaa yrittää ehdottaa sinulle erilaisia asioita eli yrittää parantaa suoritustaan, mutta jos tätä ei toistuvasti huomioida, niin miksi koiraasi jossain vaiheessa enää kiinnostaisi edes yrittää, jos ei kerralla tai toisellakaan yrittämällä onnistu? Koiraltasi lähtee kiinnostus koko touhuun ja sen uudelleen kiinnostuneeksi saaminen voi olla hyvin hankalaa.

Vinkki: Muista aina varmistaa, että asia jota vaadit koiraltasi, on varmasti niin varma, että koirasi pystyy sen tekemään. Muista myös, että jos kyseinen liike/käytös toimii sisällä se ei välttämättä toimi automaattisesti ulkona uusissa häiriöissä eli sinun tulee ulkona opettaa asiaa helpommalla vaatimuksella uudelleen eli yleistää koirasi sisällä oppimaa käytöstä eri ympäristöihin ja häiriöihin. Mikäli harjoitus on liian vaikea, niin älä jatkuvasti vaadi vaatimuksen perään, vaan välittömästi helpota harjoitusta ja kehu aidosti ja palkitse, kun koirasi onnistuu! Vaadi uusia asioita tarpeeksi pienissä erissä, jotta koirasi voi onnistua ja näin luot motivoituneen ja luottavaisen kaverin yhteysiin harrastuksiin ja touhuihin.

 

  1. Työpanosta ei arvosteta

Taitoa Tassuihin Oy - Tule mukaanIhminen: Ei ole kiva olla töissä, jos tekemääsi työtä ei kukaan arvosta millään tavalla, et ikinä kuule kiitosta tekemästäsi työstä tai iso työpanoksesi on työkavereillesi ja pomollesi yhdentekevää. Tämä varmasti nujertaa innokkaimmankin työntekijän halun tehdä täysillä ja suurella sydämellä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että koko ajan pitkin päivää joka päivä pitäisi ylistää työkavereita!  Liikaa ylistämällä kiitoksen merkitys laskee ja jossain vaiheessa kyseinen henkilö vaatii enemmän kehuja tehdäkseen paremmin ja tästä koituu helposti yliammuttua. Ihan siis, vaikka pari kertaa viikossa ohimennen kiittää työkaveria tai työntekijää varsinkin silloin, jos on ollut kiire. Niin ja mikä tärkeintä pelkällä kiitoksella ei ole merkitystä vaan sillä, että se tulee suoraan sydämestä iloisesti ja aidosti!

Koira: Usein ajattelemme, että kyseessä on koira eli eläin ja lemmikki, niin sehän on itsestään selvää, että se toimii käskyillä ja tekee niin kuin halutaan – vai onko? Esimerkiksi olet opettanut koirallesi olemaan vetämättä lenkillä. Koulutuksen alussa tuli paljon kiitosta ihan jo 1-2m matkasta löysällä remmillä ja herkkuja sateli – nykyään mennään koko lenkki ilman minkäänlaista työpanoksen arvostusta. Tässä en suinkaan tarkoita, että edelleen osaavalla koiralla pitäisi liukuhihnan lailla antaa nameja tai koko ajan edelleen kehua. Tässä toistuu sama asia kuin yllä olevassa ihmisen esimerkissä eli koirakin helposti turtuu liian runsaaseen kehumiseen silloin kun asia on sillä jo todella hyvin hallussa. Kerran tai pari voi lenkilläkin aidosti ja iloisesti kehua ja antaa ehkäpä yhden namin lenkin aikana – yllättäen taskusta koirasi tietämättä sinulla olevan jotakin hyvää tarjolla. Herkkua ei kuitenkaan joka lenkillä tarvitse antaa vaan aina silloin tällöin, vaikka pari kertaa viikossa annat yhden herkun yllättäen jonkin lenkin yhteydessä kiitoksena koirasi työpanoksesta.

Vinkki: Osaavallakin koiralla muista kehua hienosti tehdystä suorituksesta oli liike/käytös sitten mikä tahansa ja antaa välillä myös namia kiitokseksi oikein tehdystä asiasta. Tämä on nimenomaan osaavalla koiralla sitä motivointia ja sitä, että koirasi haluaa pysyä opitussa asiassa, eikä palata vanhaan käytökseen esimerkiksi hihnassa vetämiseen ja poukkoiluun. Osaavankin koiran kanssa uskalla hullaantua koirasi suorituksesta!

 

  1. Palkinnon merkitys

palkitsemalla saadaanIhminen:  Palkinto voi olla ihmisellä työelämässä työkavereiden aito kiitos annetusta työpanoksesta tai avusta jonkin työtehtävän kanssa, ylimääräinen vapaapäivä esimerkiksi kiitoksena runsaista ylitöistä tai ihan vain kuulumisien kysely muuten vain. Palkinto ei välttämättä tarkoita ylimääräistä/erillistä rahallista korvausta,  vaan nimenomaan itse työntekijän huomioimista silloin kun se voi vaikuttaa työntekijän motivaatioon jatkaa kunnolla töiden tekemistä. Työntekijän tulee kuitenkin haluta olla töissä ja olla innoissaan siitä mitä tekee työpaikalla työtehtävässään ja tämän tulisi näkyä, jotta työnjälkikin ja työntekijän olemus olisi positiivinen. Kuten edellisissä on mainittukin, niin kuitenkin liika on liikaa eli joskus kun saa kiitoksen antamastaan työpanoksesta, niin sillä jaksaa jo monta viikkoa, koska se luo työntekijälle tunteen, että työtoveri/esimies tai pomo todella arvostaa hänen työpanostaan ja hän on tärkeä osa työpiiriä. Tällöin työntekijä tulee aina uudelleen mielellään töihin ja antaa kaikkensa työlleen, joten kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä.

Koira: Opetusvaiheessa toki palkitaan koiraa liki koko ajan ja olemuksella ja innokkuudella luodaan pohja, minkä päälle on kiva rakentaa liikkeitä/ käytöksiä tai mitä koiran kanssa sitten tekeekin. Koiran tulee haluta tehdä itse omistajansa kanssa asioita, eikä sillein, että koira tekee vain, kun on pakko, koska tämä tulee näkymään paljon suorituksissa. Koiran kanssa treenataan pohjat niin hyvin, että koira oikein odottaa joka liikkeessä, milloin palkka tulee, mutta tekee myös seuraavan liikkeen innoissaan, vaikkei ekasta liikkeestä saanutkaan palkkaa. Harjoituksissa on motivaation kannalta tärkeää vaihdella palkan sijaintia sitten, kun koira osaa harjoituksen hyvin ja tekee sen mielellään. Nami voi tulla joka toisesta, joka kolmannesta, välillä satunnaisesti joka liikkeestä, joka neljännestä jne. Tällöin koira ”pelaa pelikonetta” palkan saadakseen.

Vinkki: Palkintoja on myös muitakin kuin nami, joita voi hyödyntää liikkeissä, kun koirasi osaa harjoituksen varmasti jo hyvin. Voit esimerkiksi kivaan paikkaan mennessä vaatia löysää remmiä (olettaen, että koira osaa kulkea remmi löysällä) ja koira pääsee palkinnoksi löysästä remmistä haluamaansa paikkaan esimerkiksi tutun ihmisen tai tutun koiran luokse, koirapuistoon, autoon, vapaaksi tms. Koulutuksessa osaavalla koiralla voit palkinnoksi leikkiä välillä lelulla, päästää leikkimään toisen koiran kanssa, hihnasta vapaaksi, päästä tutkimaan koiraa kiinnostavaa hajua tms. Kuitenkin omistaja tietää aina parhaiten mitkä asiat ovat sellaisia mistä oma koira innostuu kovasti – näitä asioita voit välillä käyttää palkintona koirasi tekemästä suorituksesta.

 

  1. Vaihtelevuuden tärkeys

Taitoa Tassuihin Oy - Kurssit ja koulutuksetIhminen: Vuodesta toiseen, jos teet tismalleen samaa työtä työpaikallasi niin kyllä se jossain vaiheessa alkaa kyllästyttämään ja näkymään myös suorituksessa. Ihmiselle on tärkeää saada silloin tällöin vaihtelua myös työtehtäviin, ihan vaikka vain tilapäisesti – tämä motivoi työntekijää aivan eri tavalla, virkistää mieltä ja tulee taas näkymään työpanoksessa. Esimerkiksi kaupan kassalla, kun välillä pääsee vaikka hyllyttämään tuotteita tai muihin tehtäviin niin tämä tuo uutta energiaa taas toimia uudelleen kassalla. Kassalla kuitenkin työtehtävät ovat aika rajallisia ja kaavamaisia, joten jotta työntekijä jaksaa jokaisen asiakkaan huomioida iloisesti, ystävällisesti ja toimia kassalla energisesti niin välillä se vaatii vaihtelua työtehtäviin.

Koira:  Olet varmaan jo huomannut kuinka nopeasti ja helposti koira kyllästyy saman toistamiseen. Koirasi katsoo sinua ilmeellä joko taas?  justhan tää tehtiin.. Koiralle tekemisen tulisi olla monipuolista ja mielenkiintoista, jotta se olisi valmis tekemään sata lasissa halutun harjoituksen. Saman asian hinkkaamiseen vaikka se menisi hyvin, niin on useita syitä millä yritetään perustella puuduttavat treenit: Tulee liian hitaasti, on pikkiriikkisen vinossa/liian edessä/takana, koira äsken teki hyvin, mutta liikaa tehtynä kontakti putoilee/asento vinoutuu/suoritus hidastuu ja koitetaan silti vielä väkisin saada edelleen hyvä suoritus, vaikkei koiraa voisi vähempää kiinnostaa. Pahimmassa tapauksessa koira käskyn kuullessaan katselee muualle tai jopa lähtee pois!

Vinkki:  Lopeta heti hinkkaaminen, sillä et saa muuta kuin harmia aikaiseksi teidän treenille. Tee mieluummin yksi hyvä ja anna harjoituksen olla täysin ja jatka treeniä muutamalla muulla harjoituksella ja ehkäpä sekoita sekaan jokin aivan uusi harjoitus. Miksi hinkata jotakin minkä koira jo osaa? Treenatessa pitää aina muistaa harjoituksen monipuolisuus eli saman asian tekeminen treenistä toiseen pahentaa vain liikkeiden laatua ja mitä enemmän niitä hinkataan – sitä surkeampi on lopputulos.

 

  1. Taukojen merkitys

kultainen_1Ihminen:  Työssä ei turhaan ole kahvi,- ja ruokataukoja. Tauon aikana henkilö lataa itseään lyhyen tauon aikana ja tauko on työnlaadun kannalta todella tärkeä. Mikäli taukoja on hyvin vähän tai ei lainkaan niin tuntitolkulla töitä paiskiva henkilö uupuu, keskittyminen herpaantuu, kiinnostus tehtävään asiaan laskee eikä henkilö vain jaksa. Valitettavasti tämä tulee voimakkaasti näkymään myös työn laadussa.

Koira:  Koira ei kerta kaikkiaan jaksa pitkiä aikoja treenata ilman taukoa ja tämän olet varmasti jo huomannutkin. Koiran väsymisen huomaa, kun sen keskittyminen herpaantuu ja tekeminen alkaa muistuttamaan laput silmillä sohimista joka suuntaan, koira kiinnostuu koko ajan enemmän ympäristöstään, vaikkei ympärillä mitään erikoista olisikaan, suoritus nopeus laskee huomattavasti ja koira tekee mitä sattuu tai lopettaa tekemisen jopa kokonaan. Liian lyhyet, liian harvoin tai ei lainkaan pidetyt tauot koirasta riippuen minkä verran se vaatii taukoa, niin aiheuttavat treenille jälleen harmia.

Vinkki:  Koirasta riippuen hyvä tahti olisi 3-5 toistoa kerralla ja sen jälkeen 2-5min tauko, jolloin koira saa puuhailla omiaan ilman, että on kontaktissa ohjaajaansa. Tauon aikana koirasi lataa itseään, virkistyy ja jälleen kun alatte tekemään uutta toistosarjaa, niin koira lähtee iloisesti treeniin mukaan.

 

  1. Välipäivien merkitys

nukkuva pentu1Ihminen: Monet henkilöt tekevät useaa työtä ja vapaapäivät ovat kortilla. Saattaa kiireaikoina olla jopa niin, ettei vapaapäiviä ole viikkoihin havaittavissa, vaan elämä pyörii työn ympärillä. Jonkin aikaa henkilö tätä jaksaa, mutta pitkällä aikajuoksulla henkilö uupuu liiasta työnmäärästä ja tämä tulee näkymään työnlaadussa ja yleisenä levottomuutena ja myös totaaliväsymyksenä työnkin ulkopuolella. Välipäivät työpäivien välissä ovat tärkeitä ja tässä niiden merkitys taas korostuu. Henkilö tarvitsee päivän tai parikin palautuakseen työnteosta ja jaksaakseen taas seuraavan viikon työpäivät energisesti töissä. Lisäksi useiden viikkojen tai kuukauden loma auttaa jaksamaan aivan eri tavalla.

Koira:  Mikäli treenit ovat mielenkiintoiset koira jonkin aikaa jaksaa tehdä jopa viikkotolkulla joka päiväisiä treenejä. Kuitenkin jaksamisen kannalta on hyvä pitää viikossa muutamia välipäiviä treenien väleissä eli koira saa täysin levätä. Mikäli tekee treenejä 2-5 krt. viikossa niin kannattaa muistaa, että per päivän treenit ovat ajallisesti lyhyet eli koiran treenaaminen on jaksotettu pitkin viikkoa pieninä annoksina kerrallaan eikä niin, että joka päivä tehdään tunti tai enemmänkin kerralla – siinä jo innokkaampikin koira hyytyy ja se näkyy jossain vaiheessa voimakkaasti koiran kiinnostuksessa koko treeniä kohtaan. Muista kuitenkin, että voimme helposti laskea (arvio koiran keskittyminen verrattaen ihmiseen, ei ole mihinkään tutkimukseen perustuva arvio), että koiran tehdessä 30min töitä noin minuutin tauoilla 5 toiston sarjoissa ihminen tekee täyden työpäivän. Tehtäessä tunnin treenit se vastaa ihmisellä liki tupla työvuoroa. Koiralle jokainen uusi treeni, lisä vaatimus osattuun asiaan tms. on sama, kuin ihmisellä kokonaan uuden asian oppiminen. Kuten ihmisellä myös koiralla aivotyöskentely väsyttää enemmän kuin pelkkä fyysinen treeni (koirilla lenkkeilly, ihmisillä tekeminen joka ei vaadi uuden oppimista). Ihmisellä esim. uusi tietokoneohjelma jonkin vanhan työtehtävän tekemiseen väsyttää ihan eri tavalla kuin tekeminen tutulla vanhalla tavalla. Ja koirilla oppiminen tapahtuu nimenomaan taukojen aikana, ei tekemisen. Oppimisen kannalta on tärkeää pitää taukoja, mutta huomioida myös, että tauon aikana koira käsittelee juuri oppimaansa asiaa.

Vinkki: Tee joko useampi treenejä per päivä parina päivänä viikossa ja näiden päivien välissä on myös vapaapäivät koiralle, tai jaksota treenaaminen 5 päivälle ja yhdelle päivälle lyhyet 5-10min treenit ja kaksi vapaapäivä viikolle. Muista kuitenkin, että älä jatkuvalla syötöllä pidä 5 päivän treenejä, vaikka treeniaika päivää kohden olisi lyhyt. Välillä pidempi tauko on parempi kuin monta lyhyttä eli välillä treenit vain 2-3 krt. lyhyinä suorituksina viikossa ja välillä 5krt. viikossa. Muista näin tehdessäsi ehdottomasti monipuolisuus treeneissä eli treeneissä teillä on useita eri harjoituksia ja harjoitusten hieman jo sujuessa otat mieltä virkistämään yhden uuden muiden harjoitusten sekaan. Lisäksi välillä kannattaa pitää vapaata treenaamisesta useita viikkoja tai jopa kuukauden, jotta koira ehtii lepäämään kunnolla ja koira saa taas aivan uutta intoa treenaamiseen kun treenit taas aloitetaan.

 

 

MILLE KURSSILLE VOISIN ILMOITTAUTUA?

Hyviä vaihtoehtoja tämän artikkelin sisältöön liittyen:

Perustottelevaisuuden vahvistaminen:  

Yli 5kk ikäisille koirille:  

Arkitaitoa tassuihin- kurssi

Arki Teho- kurssi

 

Pennuille 3kk-6kk:

Pentukurssi

Pentujen käytöskurssi

Pentu Teho- kurssi

Pidennetty Pentukurssi

Pentujen Touhukurssi

 

Itsehillinnän ja kontaktin parantaminen:

Koirille, joilla on huono keskittymiskyky:

Kontakti & Itsehillintä- kurssi

Kontakti & Arkikäytös- kurssi

Maltti & Ohituskurssi

 

 

KATSO JA ILMOITTAUDU SAMANTIEN KURSSEILLE TÄÄLTÄ:

http://kurssikalenteri.taitoatassuihin.fi/kurssikalenteri/