Koulutus ei etene

0
579

KOULUTUS EI ETENE

 

Miksi koulutus ei etene?

kyllästynyt2Usein koiran koulutuksessa eteen saattaa tulla vastaan tilanne, ettei koira etene koulutuksessa vaikka luullaan, että kaikki tehdään oikein.

– Valmiiksi liian kylläinen tai nirso koira, jolla on huonot palkinnot. Ruokinta ajasta tulisi olla koiran iästä riippuen kulunut 4-8 tuntia aikaa, jotta koiralla olisi riittävän nälkä -> on valmis yrittämään saadakseen palkkion. Liian nirson koiran kanssa palkkioihin tulee panostaa erityisesti eli palkkio on vaihteleva ja monipuolinen ja koiralla on todella nälkä -> valmis hieman yrittämään saadakseen palkkion. Myöskin nirson koiran kanssa tulee panostaa erityisesti siihen, ettei harjoitusten kestot ole liian pitkiä, harjoitusten tulee olla monipuolisia, runsaat tauotukset. Runsaat tauotukset tarkoittavat siis sitä, että taukoja pidetään tiuhaan eikä koiralta vaadita kerrallaan kuin 1-2 toistoa kunnes jälleen on tauko -> koira on motivoitunut ja tekee vaaditut harjoitukset riittävällä innolla.

Myöskin koiran motivaatioon ja motivoitumiseen vaikuttaa omistaja itse 100% teholla. Omistajan tulee olla itse innostunut ja kiinnostunut harjoittelusta -> koirakin kiinnostuu ja innostuu omistajan kanssa tekemisestä. Koirasta riippuen omistajan innokkuuden voimakkuus tulee säädellä koiralle sopivaksi. Sillä koira ei myöskään toimi jos ei ole tottunut innokkaaseen korkea ääniseen omistajaan ja yllättäen omistaja käyttää korkeaa ääntä ja innostavaa elekieltä -> koira saattaa kieltäytyä tekemisestä, koska ihmettelee omistajan käytöstä ja arka koira saattaa jopa pelätä tällöin omistajaansa. Koirat innostuvat eri tavalla ja eri asteisesti, joten omistajan käyttäytyminen ja koiralle soveltuva innokkuus tulee ottaa huomioon ja säädellä tosiaan nämä asiat myös koiralle sopiviksi, jotta tavoitteeksi tulee innostuva koira eikä omistajaa ihmettelevä tai pelkäävä koira.

 

Liian paljon vaatimuksia

aikuinen5Koira tekee loistavasti seuraamisen ja käännökset sekä perusasentoon siirtymiset pysähtyessä. Kontakti on katkeamaton ja seuruu paikka moitteeton. Kuitenkin omistaja aloittaa “kisatreenin” ja vaatii koiralta runsaasti palkattomia pitkiä suorituksia ja mahdollisesti jopa enemmän kun koiran osaamistaso antaa myöten. Mitä tapahtuu? Omistaja käskee tiukemmalla äänellä yrittäen saada koiran parantamaan latistuvaa suoritusta, mahdollisesti nyppii jopa hihnasta, jotta koira seuraisi tarmokkaammin. Lisäksi koiran osaamistaso ei ole palkattomaan pitkään liikeketjuun todellakaan vielä valmis eli pohjatyö on tehty hutiloiden ja koiralta vaaditaan enemmän kuin mitä koira pystyy tekemään. Koira yrittää kyllä parhaansa mukaan, mutta koska toiminta ei ole jatkuvilla palkattomilla suorituksilla sille enää kannattavaa suoritus huononee.

Tällöin kun suoritus huononee, niin omistaja ei tajua helpottaa liikkeitä huomatessaan koiran motivaation laskemisen ja liikkeiden suorituksen huononemisen, vaan vaatii tiukemmalla äänellä ja mahdollisesti nyppii hihnasta enemmän. Miten koira reagoi? Koira hidastaa seuruu vauhtiaan entisestään – saattaa hetkellisesti reagoida muutamalla nopeammalla seuruu askeleella saadessaan pakotteen (voimakas äänen käyttö tai nyppäisy hihnalla). Lopulta tilanteen toistuessa suoritus vain huononee entisestään ja lopulta ollaan siinä tilanteessa, että kuullessaan seuraa sanan – koira katselee ympärilleen ja yrittää paeta tilanteesta (vähänkään pehmeä koira). Seuraaminen on koiralle stressaava ja negatiivinen tilanne, jolloin pyrkii välttämään siihen joutumisen. Omistaja pitää koiraa uppiniskaisena vaikka todellisuudessa koira vain yrittää välttää aggressiivisen tilanteen syntymisen.

 

Virheellinen palkkaus

puppy-336707_1920Virheellinen palkkaus aiheuttaa usein päänvaivaa omistajalle. Kuvitellessaan palkkaavansa koiran oikealla hetkellä, mutta näin ei olekaan ollut ja koira oppii harjoituksen väärin.  Hyvä esimerkki on katsekontakti, jonka koira tulisi ottaa automaattisesti. Eli kun koira katsoo omistajaa silmiin – palkka, mutta omistaja on palkannut koiran sillä hetkellä kun se katsoo jotakin muuta -> koira kokee jonkin muun katsomisen palkitsevemmaksi kuin omistajan silmiin katsomisen. Tällöin syynä on virheellinen palkkaushetki.  Toinen esimerkki on maahanmeno: koira menee hienosti maahan, mutta omistaja palkkaa koiran joko sen noustessa ylös tai siitä kun koiralla on kyynärät ylhäällä. Maahanmenossa erityisesti tärkeää kun on palkata alhaalta edestä, jolloin koiralla ei ole mitään syytä nousta palkkaa vastaan kun palkka tulee alhaalta nopeasti perille asti.

 

 

 

MILLE KURSSILLE VOISIN ILMOITTAUTUA?

Hyviä vaihtoehtoja tämän artikkelin sisältöön liittyen:

 

Erilaisia temppuihin liittyviä kursseja:

 

Yli 5kk ikäisille perustottelevaisuutta:

Arkitaitoa tassuihin

Arki Teho- kurssi

Pennuille 3kk-6kk:

Pentukurssi

Pentu Teho- kurssi

 

Tempuilla keveyttä ja uutta oppimisen iloa:

Temppukurssi

Temppu & Puuhakurssi

Energisen koiran Puuhakurssi

Koiratanssin alkeet- kurssi

 

Nenän käyttöön liittyviä kursseja:

Hajutunnistuksen alkeet- kurssi

Etsitään sieniä- kurssi

 

KATSO JA ILMOITTAUDU SAMANTIEN KURSSEILLE TÄÄLTÄ:

http://kurssikalenteri.taitoatassuihin.fi/kurssikalenteri/