Koiran vapaana pitäminen

0
2582

OPETA ÄLÄ OLETA – LUOKSETULO EI TOIMI ITSESTÄÄN

 

KOIRAN VAPAANA PITÄMINEN

pentu5Monet viettävät aikaa mökeillä ja olisi mahtavaa antaa koiran juosta vapaana mökin pihalla. Kuitenkin monilla koirilla eteen tulee ongelmia pihassa pysymisen kanssa ja koira joudutaan pitämään hihnassa vaikka se voisi temmeltää vapaana pihassa ja nauttia vapaudesta.

 

 

 

 

KUTSU EI VAAN TOIMI

Ensimmäinen asia on toimiva luoksetulo kutsu. Ilman toimivaa kutsua ei koira tee niinkuin haluamme eli tule kutsusta luokse ja anna kytkeä itsensä taluttimeen tarvittaessa. Kutsun toimimattomuuteen on useita syitä:

  1. Käskyä on hoettu jatkuvasti turhaan.Koira saattaa kiinnostuneena haistella maata kauempana tai lähteä rusakon perään ja omistaja yrittää nopeasti toistaa käskyä, jotta koira tulisi luokse. Tämä kuitenkin tuo ongelmia jatkossa eli koiralle käsky “tänne” muuttuukin: “tänne-tänne-tänne-tänne-tänne”   eli käskystä tulee pitkä johon koira ehkä lopulta reagoi, eikä jatkossa enää pelkää “tänne” toimi. Koira on tullut ja saanut palkkion käskystä “tänne-tänne-tänne-tänne-tänne” ja käsky on muuttunut koiran päässä.

Joillekin koirille turha käskyn hokeminen myöskin aiheuttaa sanan tehon katoamisen. Loppujen lopuksi käsky “tänne” tai “tänne-tänne-tänne-tänne-tänne”  on koiralle vain kärpäsen surinaa korvissa.

  1. Tottelemalla menettää vapauden.

Koira tottelee kutsua ja tulee luokse,  mutta joka kerta koira kytketään kiinni ja se menettää vapauden, koska totteli kutsua. Miksi totelle enää käskyä, jos kaikki kiva loppuu siihen? Onko totteleminen koiralle enää millään tavalla kannattavaa?  Koira kuitenkin pyrkii tekemään aina asiat niin, että ne ovat sille itselleen kannattavia. Tämän vuoksi on tärkeää opetus vaiheessa ja myös koiran opittua kutsu kunnolla antaa koiran mennä sen tultua luokse. Koira siis palkitaan ja kehutaan kunnolla ja annetaan lupa jatkaa omia puuhia eikä koiraa laiteta hihnaan. Tällöin totteleminen on koiralle kannattavaa ja luoksetulo onnistunut. Epäsäännöllisesti koira kutsun jälkeen kytketään kiinni, mutta mahdollisimman epäsäännöllisesti eli esimerkiksi joka 20 kerta koira kytketään ja tällöin voidaan koiran kanssa esimerkiksi leikkiä vielä – hihnaan kytkeminen ei ole tällöin koiralle huono vaan hyvä asia!

 

  1. Opetusvaiheessa koira väsyy. Opetusvaiheessa on myös tärkeää huomioida ympärillä olevat häiriötekijät, jotka vaikeuttavat tottelemista aina häiriöstä riippuen vähästä suureen. Opetusvaiheessa, jotta luoksetuleminen on hauskaa kannattaa harjoitukset tehdä 5-8 toiston sarjoissa ja esimerkiksi 15min tauko väliin ja taas 5-8 toiston sarja. Tarkoituksena on kuitenkin saada koira tulemaan AINA innokkaasti, varmasti ja lujaa. Jokainen luoksetulo palkitaan herkulla ja iloisella kehulla, koiran kanssa voidaan myös palkinnoksi leikkiä. Toistoja ei siksi kannata tehdä liikaa yhdellä kerralla, koska jatkuva kutsuminen voi joissakin tapauksissa aiheuttaa myös sen, ettei koira enää halua tulla luokse, koska ympärillä on paljon kiinnostavempia asioita. Siksi opetusvaiheessa koira on hihnassa, koira palkitaan jokaisesta luoksetulosta, koiraa EI laiteta kiinni kutsujen yhteydessä, käskyä ei hoeta turhaan, häiriön voimakkuuteen nähden on myös opetus tehty kunnolla jotta voidaan varmistaa koiran onnistuminen.

 

  1. Koira ei pysy lähellä, koska se ei ole kannattavaa. Kannattaa myös tarkkailla missä yhteydessä koiraa kutsutaan ja palkitaan. Kutsutko aina koiraa silloin kun se on sallitun alueen rajalla vai kutsutko koiran sijainnista riippumatta eli myös lähellä olevaa koiraasi? Mikäli kutsut aina alueen rajalla olevaa koiraa, koira voi oppia, että omistaja kutsuu jos se menee alueen rajalle. Tällöin me “koulutamme” tahattomasti koiraa hakeutumaan alueen rajalle, jotta se saisi kutsun kautta palkinnon. Koiraa tulisi palkita myös siitä kun se katsoo sinua etäisyydestä riippumatta tai kun se jopa tulee ilman kutsua viereesi, niin palkitset ja kehut sitä ilman kutsua. Lähellä pysyminen on oma osionsa, jota siis palkitaan koiran sitä tarjotessa. Tällöin omistajan lähettyvillä pysyminen ON koiralle kannattavaa ja koira alkaa tarjoamaan omistajan lähellä pysymistä.

 

VAHVISTA KUTSUA

luoksetulo1Varmista aina onnistuminen!

Mikäli koirasi ei kunnolla osaa kutsua, älä myöskään vaadi sitä tilanteissa joissa se ei toimi. Epävarmoissa tilanteista koira on aina hihnassa. Hyviä harjoittelupaikkoa ei myöskään ole koirapuistot tms. paikat, joissa häiriö myös ilman leikkikavereita on jo suuri hajujen, uuden paikan jne. muodossa. Omistajan vastuu on AINA varmistaa koiran onnistuminen. Siksi tärkeää on pitää aluksi koira hihnassa, kutsua koiraa ja palkita se iloisesti sen tullessa luokse. Koiralle voi sen edistyessä laittaa myös pitkän jälkiliinan, jolloin koira on “vapaana” muttei pääse karkaamaan    kuitenkaan. Kutsun ollessa niin varma, että liinassa ollessaan koira tulee myös tutkiessaan hajuja, voi  koiran pitää aidatulla pienellä alueella irti ja kutsua. Kuitenkin muistetaan aina varmistaa riittävän hyvillä palkinnoilla, iloisella äänellä ja muutoinkin omalla olemuksella koiralle mahdollisuus onnistua harjoituksessa.

Mikäli koira karkaa tai pääsee karkuun, täytyy muistaa, ETTEI IKINÄ rankaise koiran palatessa omistajan luokse. Koira yhdistää tällöin mahdollisen rangaistuksen luoksetuloon, siihen mitä on juuri sillä hetkellä tekemässä kun rankaisu tulee.

Muista palkita koiraa paljon ja tiheästi siitä kun se itse ilman kutsua hakeutuu lähellesi. Tällöin vahvistat lähelläsi olemista ja tämä on yksi osatekijä miksi koira pysyisi käskyn opittuaan lähelläsi, koska se on kannattavaa.

 

 

MILLE KURSSILLE VOISIN ILMOITTAUTUA?

Hyviä vaihtoehtoja tämän artikkelin sisältöön liittyen:

 

Luoksetulon vahvistaminen:

Vauhtia luoksetuloon- kurssi

 

Kontaktia ohjaajaan paremmaksi myös häiriössä:

Kontakti & Itsehillintä- kurssi

Kontakti & Arkikäytös- kurssi

Maltti & Ohituskurssi

 

KATSO JA ILMOITTAUDU SAMANTIEN KURSSEILLE TÄÄLTÄ:

http://kurssikalenteri.taitoatassuihin.fi/kurssikalenteri/