Koiran ulkoilu vapaana

0
220

KOIRAN ULKOILU VAPAANA

Vapaana ulkoilu tarjoaa koiralle täysin erilaista liikuntaa ja aktiviteettia kuin ulkoilu hihnan kanssa. Kaikki koirat eivät kuitenkaan automaattisesi osaa olla vapaana jolloin riski esimerkiksi karkaamisille ja erilaisiin ns. läheltä piti-tilanteisiin kasvaa.

Mikäli olet epävarma koirasi pysymisestä vapaana, tulisi vapaana pito tapahtua tällöin vain aidatulla alueella tai vähintäänkin liinan kanssa. Huomioitavaa on kuitenkin se, että koirapuisto jossa on toisille koirille vieraita koiria ei välttämättä ole se parhain vaihtoehto. Mikäli olet epävarma koirasi käyttäytymisestä, suositellaan silloin käyttämään koirapuistoja vain silloin kun siellä ei ole muita.

Missä ja milloin koiraa saa sitten pitää vapaana voit lukea tarkemmin esim. Kennelliton sivulta metsästyslain mukaisesta kiinnipitoajasta yms. Löydät sen TÄÄLTÄ

 

Turvallinen vapaana ulkoilu vaatii koiralta monen toiminnon osaamista:

1. Lähellä pysyminen – koira hakeutuu ulkoiluttajan lähelle myös omatoimisesti
2. Luoksetulo kutsusta – koira tulee luokse kun sitä kutsutaan viivyttelemättä
3. Kohteistä luopuminen – koira luopuu siitä mielenkiintoisista kohteista oma-aloitteisesti tai vihjeen kautta
4. Kytkeminen hihnaan – koira antaa laittaa hihnan/pannan vapaana olon päätteeksi

 

 

VINKKILISTA TURVALLISEEN VAPAANA ULKOILUUN:

– Vahvista lähellä pysymistä! Vaikka ulkoilu tapahtuisi hihnassa/liinassa, palkitse koiraasi siitä kun se oma-aloitteisesti tulee lähellesi ja kulkee mukanasi. Näin toimimalla teemme lähellä pysymisestä koiralle kannattavaa.

– Harjoittele luoksetuloa erilaisissa ympäristöissä, aloita sellaisesta missä ei ole koiralle vaikeita häiriöitä. Luoksetulosta on syksyn aikana tulossa oma kattava kirjoituksensa!

– Vapaana ollessa tai vaikka esim. koirapuistossa kutsu koiraa luoksesi ja laita panta/hihna vaikka ette olisi vielä lähdössäkään pois. Kun koira antaa kytkeä itsensä, kehu ja palkitse tästä ja päästä se uudelleen vapaaksi. Näin koiralle ei tule luoksetulo-kutsusta merkkiä siitä että vapaanaolo loppuu kutsuun.

– Opeta luoksetuloon lyhyt ja ytimekäs vihje esim. tänne, tule, täällä mikä vain omaan käyttöösi on sopiva. Tähän voi liittää myös koiran nimen mukaan ”Musti, tule!”. Vältä vihjeen hokemista mikäli koira ei tule ensimmäisellä kutsulla luoksesi. Hokemalla vihjettä ”tänne-tänne-tule-nyt tänne!” menettää tämä ko. vihje merkityksensä. Tarvittaessa käytä jotakin aivan muuta saadaksesi koiran luoksesi. ”Musti tuu kattoo mitä täällä on?” voi herättää koiran mielenkiinnon täysin erilailla eikä haluttu vihjesana (esim. se tänne) kulu tästä. Mikäli tuntuu että koira ei yhä useammin tule luokse tällä halutulla vihjeellä, tulee sen harjoittelu aloittaa uudelleen tai vaikka vaihtaa johonkin toiseen.

– Leluista pitävän koiran kanssa voi taskussa pitää lelua ja palkkioksi luoksetulosta koiran kanssa voi hetken leikkiä ja sitten lelu menee taas taskuun piiloon.

– Opeta koirallesi vahva luopuminen kohteista. Aloita harjoittelu ensiksi kotona ja sen jälkeen harjoitelkaa erilaisissa ympäristöissä, kohteina voi olla mm. toiset koirat, ihmiset, maassa olevat häiriöt, linnut tmv. eläimet

– Varmista aina onnistuminen! Mitä enemmän koirasi pääsee karkaamaan, rallattelemaan niin ettei anna kiinni jne. Sitä enemmän käytös myös vahvistuu. Pyri siis aina siihen, että tilanne olisi koiralle sellainen missä ei pitäisi sille olla liikaa häiriötä, toki kaikkia tilanteita ei aina pystytä ennakoimaan.

Varmaa luoksetuloa voidaan kutsua myös koiran halvaksi henkivakuutukseksi!

– Huomioi koirasi rotuominaisuudet, joillakin roduilla on enemmän taipumusta lähteä omatoimisesti esim. hajujen tai metsässä elävien elläinten perään. Mikäli tälläiset käytökset on koirallesi vahvoja eikä harjoittelulla ole saatu toivottuja käytöksiä, ulkoilu pitkässä liinassa voi tällöin olla teille turvallisempi vaihtoehto.