Koiralla on liikaa virtaa

0
4147

KOIRALLA ON LIIKAA VIRTAA

 

Yliaktiivinen koira

malinois-661174_1920Yliaktiivisuus eli ylivirikkeisyys eli höseltäjä- koirat eivät kykene rauhoittumaan vaan ovat alati levottomia ja ne reagoivat pieniinkin ärsykkeisiin voimakkaasti ja aktivoituvat heti. Ylivirikkeisyys on stressaantunut mielentila ja se kuormittaa koiraa suuresti, koska stressi ylivirikkeisyyden vuoksi on jatkuva.  Oireina voi todeta vinkuminen, läähättäminen, yleisen levoton ja koko ajan etsii tapahtumaa mihin voisi itse voimakkaalla aktiivisuudella reagoida esimerkiksi kun ihminen nousee sohvalta ylös. Ylivirikkeisyys tarkoittaa koiraa jolla on liikaa aktiviteettia. Koira ei ehdi palautua edellisestä asiasta kun jo seuraava on tulossa.

Koiran ympäristö on voinut olla aktiivinen tai elämä vauhdikas eikä se osaa rentoutua ja vain olla, vaan on koko ajan valmis toimintaan ja ahdistuneesti hakee pientäkin vinkkiä jonkin toiminnan alkamisesta. Koira voi myös oppia siis olemaan yliaktiivinen eli toisin sanoen omistaja on tahattomasti tukenut tätä väärää käytöstä ja lopulta siitä on muodostunut käytösongelma eli yliaktiivisuus. Koira kannattaa myös käyttää eläinlääkärissä, taustalla saattaa myös olla jokin kiputila joka aiheuttaa koiralle yleisen rauhattomuuden ja kipu ylläpitää tätä käytöstä.

 

Kaikki Tapahtuu rauhallisesti

pentu16Omistajan tulisi vahvistaa koiran käytöksessä nimenomaan rauhallisuutta eli koira saa huomiota vain ollessaan rauhallinen ja höseltäessään huomiota ei tipu. Lisäksi koiralle olisi hyvä opettaa oma paikka mihin se opetetaan rauhoittumaan pyydettäessä. Vieraiden tullessa kotiin olisi tärkeää, ettei koira saa mennä vieraiden luokse yliaktiivisessa mielentilassa, vaan se päästetään tervehtimään vasta kun se on rauhoittunut huomattavasti. Vieraille ja omistajalle tämä on varmasti hermoja raastavaa, mutta määrätietoisella toiminnalla alkaa tulla tuloksia. Palkintona kuitenkin on vieraiden rapsutukset!

Yliaktiivinen koira steppaa eteisessä ja vinkuu eikä omistaja saa helposti talutinta kiinni ja kun ovi aukeaa on omistaja liki nurin kun koira ampaisee eteenpäin kuin raketti välittämättä omistajan turhista yrityksistä pysäyttää koiraa. Varmasti monelle tuttu tilanne ja kouluttamatta jätettynä tilanne on hermoja raastava ja lenkille lähtö yhtä painajaista varsinkin ison koiran kanssa. Tämä vaatii myös paljon hermoja niin kuin kaikki toiminta yliaktiivisen koiran kanssa. Opetuksessa vahvistetaan rauhallista mielentilaa. Koira käsketään eteisessä istumaan ja vasta kun koira istuu ja PYSYY istumassa talutin kiinnitetään kaulapantaan.

Tässä vaiheessa koiran häntä hakkaa kuin ompelukone lattiaa ja silmät ovat nauliutuneena oveen odottaen milloin ovi avataan ja pääsee ulos. Omistajalla täytyy olla paljon kärsivällisyyttä seistä ovella ja odottaa koiran hännän liikkeiden rauhoittumista ja avata ovi hitaasti samalla varmistaen, että koira pysyy istumassa.

Omistaja menee ensin ovesta ja koiran annetaan tulla vain luvan kanssa. Koiraa tulee palkita mikäli se pysyy istumassa ja lopettaa jännittämisen (valmis pinkaisemaan asento). Ulkona mikäli koira lähtee sinkoilemaan joka suuntaan pysähdytään, ei puhuta mitään, ei katsota koiraa vaan odotetaan kunnes se täysin rauhoittuu ennen kuin matkaa jatketaan eteenpäin.

Koiralle opetetaan, että rauhallisena pääsee eteenpäin ja yliaktiivisena kaikki toiminta loppuu ja sitä on turha kerjätä omistajalta vinkumalla ja tönimällä. Tällöin ulkona ei olekaan niin superhauskaa ja koira oppii ajan mittaa rauhoittumaan jo eteisessä ja ulko-oven auetessa kun ulkona ei tapahdukaan mitään jännää, siellä vaan seistään ja ihmetellään. Koiralle siis tehdään selväksi, että omistaja antaa halutessaan koiralle asioita ei koiran käskystä. Esimerkiksi ruokailutilanteessa jos koira yhtään osoittaa levottomuuden/ höseltämisen merkkejä ruokaa ei anneta koiralle kuin vasta sitten kun koira on täysin rauhallinen.

 

 

Virikkeistämisestä apuja

aikuinen6 kontaktiSäännöllinen koiran virikkeistäminen myös ennaltaehkäisee käytösongelmien muodostumista. Lisäksi tämä lisää koiran itseluottamusta, itsenäisyyttä ja rohkeutta. Virikkeenä toimii uusi ympäristö missä on uudet hajut ja näköhavainnot, sekä tutussa ympäristössä olevat vieraat oudot esineet. Tietämättäsi sinä toimit päivittäin pienenä virikkeenä koirallesi.  Kotiin tullessasi koira tulee ja tutkii vaatteet ja kenkäsi pitkään ja hartaasti uusien tuoksujen huumaamana.  Myös toisen koiran hajuinen pyyhe ja varsinkin toisen eläimen hajuinen pyyhe ovat loistavaa aktiviteettia koiralle. Haju on koiralle täysin vieras ja mielenkiintoinen.

Myös laatikossa erilaisten kippojen alla/ seassa olevat herkut toimii kun koira joutuu miettimään kuinka herkut saisi, jäädytetty perinteinen kongi, pesemätön jogurttipurkki, kannella suljettu kippo missä on herkkuja, pyyhkeen sekaan taitoksien sekaan piilotetut namit, Limupullo missä on herkkuja ja taitavilla koirilla korkki voi olla kiinni jne. Virikkeistäminen toimii kun koira joutuu käyttämään nenäänsä ja päätään, jolloin virikkeen teho on 100%.

Energiselle koiralle pitäisi tarjota jotain sille luontaista puuhaa energian purkamiseen kuten kuonolla työskentely. Miksi? Kuten olet varmaan huomannut, koira ei väsy pelkästä ulkoilusta, vaan vaatii myös henkisiä virikkeitä. Nenän käyttöä voi harjoittaa esim. jäljestäminen, esineen/namin tai ihmisen etsiminen. Käyttäessään nenäänsä, koira väsyy huomattavasti tehokkaammin jokaisella harjoituskerralla kuin että ulkoilun määrää lisättäisiin pelkästään. Piilota asuntoon herkkuja ja anna koirasi etsiä herkut. Nenän käyttö väsyttää koiraa henkisesti ja lisäksi rauhallinen tekeminen rauhoittaa vilkasta koiraa.  Voit myös laittaa kongiin esimerkiksi maksamakkaraa ja antaa koirasi käyttää päätään kuinka saisi herkullisen maksamakkaran kongista. Haastetta voit lisätä laittamalla kongin pakkaseen jolloin maksamakkara jäätyy ja sen pois saaminen on huomattavasti haasteellisempaa.

Piilota pyyhkeen sekaan herkkuja ja taittele pyyhe useampaan kerrokseen ja anna koirasi keksiä kuinka herkut saa pyyhkeestä. Pahvilaatikkoon voit laittaa sanomalehtiä tai muuta täytettä ja herkkuja on siellä seassa sanomalehtien alla sekä sisällä.

Laita kippo väärinpäin lattialle ja herkku kipon alle – anna koirasi keksiä kuinka saisi kipon pois herkun päältä. Silloin tällöin herkullisen ydinluun syöminen toimii myös virikkeenä ja siinä on ahneellekin koiralle moneksi tunniksi puuhaa. Vie uusiin paikkoihin missä koirasi ei ole ennen käynyt. Uuden ympäristön tutkiminen ja haistelu toimii luontaisena virikkeenä koirallesi. Lisäksi myös uusien asioiden katselu toimii monille mielekkäänä virikkeenä.

 

 

Kasvata keskittymiskykyä

aikuinen9Katsekontaktin opettaminen ja sen yhdistäminen eri liikkeisiin lisää koiran keskittymistä asiaan mitä se on juuri silloin tekemässä. Lisäksi omistaja pystyy luottamaan, ettei koira niin helposti lähde esim. sivulla istumisesta (perusasennosta) kuin että koira istuisi vieressä ja katselisi ympärilleen (etsien ärsykettä mihin reagoida).

Lisäksi paikalla oleminen on energiselle koiralle todella haastavaa ja siksi harjoittelu kannattaa aloittaa ihan pienestä. Paikallaoloon kannattaa alusta saakka pyrkiä lisäämään myös katsekontakti, jotta koiran huomio on kokonaan sinussa eikä herpaannu jatkossakaan niin helposti kun se alusta asti vaaditaan.

Energiselle koiralle myöskin naksutinkoulutuksessa shaiping eli palapelistä kokonaisuuden rakentaminen on mahtava tekniikka kuluttaa koiran pääkoppaa. Siinä koira yrittää onnistumisen ja epäonnistumisen kautta ja vain onnistumiset palkitaan, jolloin melko nopeasti koira tarjoaa haluttua käytöstä ja vaatimusta voidaan nostaa uudelle tasolle. Vaatimuksen nostoa ei tietenkään koiralle millään tavalla kerrota vaan koira saa senkin tajuta itse. 100% tehokas tapa kuluttaa liika energia ajatteluun. Lisäksi kehittää koiran keskittymiskykyä, yrittämishalua sekä kasvattaa myös koiran itseluottamusta ja kaiken kukkuraksi se on hauskaa!

 

 

MILLE KURSSILLE VOISIN ILMOITTAUTUA?

Hyviä vaihtoehtoja tämän artikkelin sisältöön liittyen:

 

Eri lajeja:

Pentujen Touhukurssi   ikäraja 3kk-1v   (sisältää harjoituksia mm. tokosta, rallytokosta, koiratanssista, naksutinkoulutuksesta)

Tokon alkeet- kurssi

Rallytokon alkeet – kurssi

Koiratanssin alkeet- kurssi

Temppukurssi

 

Pääkoppa jumppaa ylienergisille koirille:

Temppu & Puuhakurssi

Energisen koiran puuhakurssi

Hajutunnistuksen alkeet- kurssi

Etsitään sieniä- kurssi

 

 

Itsehillinnän ja kontaktin parantaminen:

Koirille, joilla on huono keskittymiskyky:

Kontakti & Itsehillintä- kurssi

Kontakti & Arkikäytös- kurssi

Maltti & Ohituskurssi

 

KATSO JA ILMOITTAUDU SAMANTIEN KURSSEILLE TÄÄLTÄ:

http://kurssikalenteri.taitoatassuihin.fi/kurssikalenteri/