Koulutusmetodit

Koulutusmetodit

palkitsemalla koulutustaPALKITSEMALLA KOULUTUSTA
 
Koirakoulumme koulutus perustuu koiralähtöiseen palkitsemiseen. Koira palkitaan kun se tekee oikein harjoituksen ja "rangaistuksena" väärästä käytämme palkitsematta jättämistä eli koira ei saa palkintoa. Huomatessaan kuinka palkinnon saa, koira pyrkii toistamaan halutun liikkeen ja jättää toistamatta liikkeet joista ei saa palkintoa. Koulutuksessa käytämme houkuttelua eli herkulla ohjaamista. Poikkeuksena Energisen koiran puuhakurssi ja etsitään sieniä kurssit joissa koulutus perustuu naksuttimella sheippaamiseen eli koira tarjoaa eri vaihtoehtoja ja naksuttimen äänellä merkitään oikea liike ja palkitaan. Palkitsemalla koulutus on tehokas tapa opettaa koiralle uusia asioita ja aluksi palkitseminen tapahtuu tiuhaan, jotta koira haluaa toistaa harjoituksen ja oppiminen on mielekästä.
 
MIKSI EI RANKAISUA
 
Rankaisu ei johda mihinkään vaan pahimmassa tapauksessa sammuttaa kaikki koiran yritykset ja koirasta tulee tällöin passiivinen. Passiivista koiraa on mahdotonta kouluttaa menestyneesti, koska koira ei tällöin edes yritä kokeilla kuinka palkinnon saisi. Rankaisua käytettäessä aiheutamme koulutukselle täyspysähdyksen/ hitaan etenemisen. Koira tekee vain ne mitkä on pakko välttyäkseen rankaisulta eikä koira uskalla yrittää itse mitään. Esimerkiksi mikäli käytät paljon rankaisua koiran koulutuksessa ja koirasta tulee passiivinen, on sen kanssa todella miksi ei rankaisuahaastavaa lähteä tekemään naksuttimen kanssa harjoituksia. Koiran ollessa passiivinen eikä se uskalla kokeilla itsenäisesti ilman ohjausta, menee oma aikansa ennen kuin koira uskaltautuu kokeilemaan ja huomaa kokeilun kannattavaksi.
Lisäksi rankaisua käytettäessä tämä vaikuttaa paitsi koulutukseen myös omistajan  ja koiran väliseen suhteeseen ja kommunikointiin. Erityisesti pehmeillä ja herkillä koirilla rankaisun käytöllä voi olla tuhoisat seuraukset ja luottamus omistajaan voi kadota lähes täysin.
 
Mitä sitten kuuluu rankaisuun, jota ei suositella: Karjaisu, tiuskiminen, koiran siirtäminen rajusti pannasta repimällä esim. jos koira nousee paikka käskyn alta tms., koiran kuonon läpsiminen, lyöminen, tahallaan koiran tassun päälle astuminen, hihnalla läpsiminen, ilmaan nostaminen tai jokin muu minkä voi luokitella fyysiseksi tai voimakkaana henkisenä rankaisuna.
 
MITÄ PALKITSEMALLA SAADAAN
 
palkitsemalla saadaanPalkitsemalla saadaan iloinen halukas koira, joka nauttii asioiden tekemisestä ja harjoittelusta omistajansa kanssa. Tällainen koira edistyy opetuksessa ja nauttii siitä täysin. Silloin kun koira nauttii opetustuksesta, se kykenee oppimaan nopeasti uusia asioita ja on halukas tekemään niitä aina uudelleen ja uudelleen. Palkitsemista ajan kanssa vähennetään kun koira alkaa oppimaan. Palkinnon vähentäminen on taas koirakohtaista eli liian nopea palkinnon vähentäminen aiheuttaa taas haluttomuutta eikä koira välttämättä enää usko saavansa edes palkintoa ja siitä seuraa ettei koira ole niin halukas enää yrittämään. Palkitsemisen vähentäminen menee siis koiran edistymisen ja motivaation mukaan.