Koiraa ei kiinnosta omistaja

0
1575

KOIRAA EI KIINNOSTA OMISTAJA

 

 

kyllästynyt3MINKÄLAINEN TAPAUS

Usein treenatessa unohtaa koiran motivaation eli halun tehdä. Aina ei ole itsestään selvää, että koira kiinnostuu aina kun omistaja kiinnostuu tekemisestä. Koira saattaa tehdä kerran tai kaksi eikä sitä sen jälkeen enää kiinnosta ollenkaan tekeminen tai tekeminen on hyvin tahmeaa. Koira ei myöskään välttämättä kiinnostu herkuista vaikka olisi parempaakin herkkua tarjolla.

Oikean huomioimattomuuskauden toteutuksen vuoksi olethan aina yhteydessä kouluttajaan, jotta jokaiselle yksilölle saadaan oma juuri sille yksilölle toimiva ratkaisu.

 

SYITÄ TAUSTALLA

Yleisin syy tähän on motivaation puute, koiran “loppuun polttaminen”, herkut eivät ole tarpeeksi motivoivat ja monipuoliset, koira ei ole tarpeeksi nälkäinen, se on väsynyt/ ylienerginen tai se ei ymmärrä mitä sen halutaan tekevän.

Motivaation puute ja “loppuun polttaminen” ovat kuitenkin osaavan koiran yleisimmät ongelmat. Koiran kanssa hinkataan samaa harjoitusta joka treenikerralla eikä koiraa enää vain jaksa kiinnostaa yhdessä tekeminen. Usein omistaja vielä hermostuu koiran “kukkoiluun” ja tämä vain pahentaa tilannetta. Koiralta vaaditaan enemmän kuin se on valmis tekemään eli harjoituksen valmiiksi saattamiselle on asetettu liian tiukka aikataulu ja tästä alkaa varma alamäki.

 

KUINKA SITTEN KOIRA SAADAAN KIINNOSTUMAAN?

dog-861141_1920Motivaation menettäneelle koiralle tai “loppuun poltetulle” koiralle pidetään täysi huomioimattomuuskausi. Muista tässä kuitenkin, että tämä toimii vain koirille joille huomio toimii palkkiona! Tämän tarkoitus on saada koira haluamaan tekemistä ja kiinnostumaan yhdessä tekemisestä uudelleen. Tämä kausi kuitenkin vaatii omistajalta henkistä sitoutumista ja harjoitusten uudelleen aloituksessa äärimmäistä varovaisuutta ja täsmällisyyttä. Liikaa ei saa ahnehtia, koska sitten ollaan taas samassa tilanteessa – koirassa jota vaan ei kiinnosta.

Huomioimattomuuskaudella koiraa ei huomioida millään tavalla kuin vain ulkoilun ja ruokailun yhteydessä siihen tarvittavan ajan verran. Koira tulee varmasti kinuamaan huomioita ja saattaa myös keksiä joitakin negatiivisia tapoja saadakseen huomiota, mutta omistajan tulee pitää yhtenäinen linja. Koiralle nimittäin myös negatiivinen huomio riittää jos se ei saa huomiota ollenkaan, mutta tämän seurauksena koira voi alkaa tekemään ei sallittuja juttuja saadakseen edes sen negatiivisen huomion.

Monelle koiralle ihan jo muutaman päivän huomioimattomuus auttaa, joillekin koirille tarvitaan viikko. Mikäli joudut pitämään koirallesi huomioimattomuuskauden, suosittelemme puhumaan asiasta kouluttajan kanssa. Väärin tehtynä se voi pahentaa tilannetta ja tähän vaikuttaa koira yksilönä kuinka tämä toteutetaan.

Huomioimattomuuskauden jälkeen kokeile jotakin helppoa ihan vain kerran tai keksi, jonka tiedät koirasi varmasti osaavan. Tee itsellesi aikataulu ettet tee harjoituksia liian paljon tai vaadi koiralta liian nopeasti osaamista. Mieluummin yksi helppo ja laadukas harjoitus kuin paljon keskivertoisia harjoituksia niin koira varmasti alkaa haluamaan pikkuhiljaa tekemistä kanssasi.

 

 

KUINKA MOTIVAATIOTA JATKOSSA YLLÄPIDETÄÄN?

ohjeet ja ehdot 3Huomioimattomuuskauden jälkeen tee varovasti harjoituksia ja vältä liiallista toistamista ja vaatimista. Treenit on hyvä aloittaa ja lopettaa runsaalla palkkaamisella ja helpoilla harjoituksilla – nämä jäävät koiran mieleen vaikka treenissä olisi mukana jotakin hieman vaikeampaakin. Mikäli harrastat esimerkiksi tokoa niin vaihtelun vuoksi opeta erilaisia temppuja ja tee niitä myös toko treenin ohessa, jotta saat treenistä mahdollisimman hauskan ja vaihtelevan. Älä tee samoja asioita liian usein vaan vaihtele paljon treenien sisältöä.

 

 

MIKÄLI HUOMIO EI OLE PALKKIO

Mikäli koira ei koe saamaansa huomiotasi palkkiona – ei huomioimattomuuskaudesta ole mitään apua. Sinun täytyy katsoa muut asiat kuntoon ja ensimmäisenä puuttua toistomääriin, harjoitusten sisältöön, omaan asenteeseesi, palkkioihin ja ympäristötekijöihin. Sinun täytyy etsiä koiraasi eniten kiinnostavat asiat ja yrittää saada ne koiralle toimiviksi palkkioiksi. Ensimmäinen asia, jota sinun tulee välttää, on liika toistaminen ja liian paljon samojen harjoitusten tekeminen. Näitä tekemällä viet koirasi motivaation varmasti erityisesti koiralla, joka ei muutoinkaan kestä liian suurta toistomäärää. Toinen suuri tekijä on oma asenteesi eli ole varma, että itse varmasti olet innostunut tekemisestä ennen kuin vaadit sitä koiralta. Kolmanneksi tietysti palkkiot tulee olla kohdallaan, koira riittävän nälkäinen jotta se on valmis tekemään töitä herkun eteen ja ympäristö tulee olla koiralle sopiva harjoituksen vaatimukseen sekä koiran osaamiseen nähden.

 

 

MITÄ TULEE OTTAA HUOMIOON?

Muista että treenaaminen myös tositarkoituksella on hauskaa – sen on oltava hauskaa!  Ei vain sinun mielestäsi vaan myös koiralle. Koira joka haluaa tehdä liikkeitä, myös helposti niistä innostuu kun muistetaan tämä perussääntö. Vältä turhaa toistamista ja tyydy mieluummin yhteen hyvään suoritukseen kuin 10 huonoon suoritukseen. Koiralle tulee jäädä nälkä eli halu tehdä asiaa, jotta se on yhtä innokas myös seuraavalla treenikerralla.

 

 

MITKÄ ASIAT SAAVAT KOIRAN HALUAMAAN TEKEMISTÄ

palkitsemalla saadaanOmistaja on 100% koiran onnistumista harjoituksissa. Innokas omistaja, hyvät palkat, hyvin suunniteltu monipuolinen treeni, hinkkaamisen välttäminen ja treenin sisällön jatkuva vaihtuminen saavat koiran varmasti innostumaan harjoittelusta. Koiran motivaation ylläpito on taitolaji ja tässä sinun tulee tuntea koirasi hyvin, jotta voit kaikki yllä olevat asiat toteuttaa ja saada aina yhtä paljon innostuvan koiran kun lähdette treenaamaan. Kuinka usein treenaat, mitä treenaat, miksi juuri niitä asioita, voiko saman asian opettaa myös toisen liikkeen kautta onko oma ja koirasi mielentila juuri oikea treenille? Onko ympäristö oikea treenin vaatimuksille? Onko palkat kohdallaan?  Koira on tarpeeksi nälkäinen? Ei ole liian kuuma tai jos on, niin se tulee ehdottomasti huomioida treeniä suunnitellessa. Tavoitteena on kuitenkin innokas yhdessä tekemisestä nauttiva koira! Koirakko jolla on hauskaa treenatessa – he myös saavat tuloksia aikaiseksi!

 

 

 

 

 

MILLE KURSSILLE VOISIN ILMOITTAUTUA?

Hyviä vaihtoehtoja tämän artikkelin sisältöön liittyen:

 

Perustottelevaisuuden vahvistaminen:  

Yli 5kk ikäisille koirille:  

Arkitaitoa tassuihin- kurssi

Arki Teho- kurssi

Pennuille 3kk-6kk:

Pentukurssi

Pentujen käytöskurssi

Pentu Teho- kurssi

Pidennetty Pentukurssi

Pentujen Touhukurssi

 

Itsehillinnän ja kontaktin parantaminen:

Koirille, joilla on huono keskittymiskyky:

Kontakti & Itsehillintä- kurssi

Kontakti & Arkikäytös- kurssi

Maltti & Ohituskurssi

Teinikoira Haltuun (6kk-1,5v)

 

KATSO JA ILMOITTAUDU SAMANTIEN KURSSEILLE TÄÄLTÄ:

http://kurssikalenteri.taitoatassuihin.fi/kurssikalenteri/