Koira puree

0
5243

KOIRA PUREE

 

ONGELMAN SYNTY

pentu8Hyvin usein pennut purevat käsiä ja hihnaa, juoksevat perässä näykkien nilkoista ja yrittävät hyppimällä tarttua käsiin. Joillekin aikuisillekin koirille on voinut jäädä päälle tämä käyttäytyminen jos sitä ei siitä opetettu eroon. Hyvin usein luullaan, että koira itse ajan myötä parantaa tapansa eikä siihen tarvitsisi puuttua. Kuitenkin, jos ajattelemme näin ja annamme koiran purra ja näykkiä sielunsa täydeltä, on vastassa tulossa ongelmia koiran hallinnan kanssa. Koiralle tulee heti pennusta pitäen tehdä erittäin selväksi, ettei hihnaa, käsiä tai jalkoja purra eikä näykitä. Kun koiralle kasvaa kunnon hampaat ja sen leuan voimat kasvavat ja erityisesti isoilla roduilla alkaa olla leikkiminen vaarallista.

Leikkiessään koira, jota ei ole opetettu käyttämään hampaitaan oikein, voi leikin aikana vahingoittaa pahastikin omistajaansa. Tässä ei ole kyse minkään sortin aggressiivisuudesta, vaan ainoastaan siitä, ettei koiralle ole opetettu kuinka hampaita tulisi käyttää ja miten niitä ei saa käyttää. Tämä on hyvin surullista, mutta vuosittain kouluttajien luokse tulee koirakoita, jotka eivät ole kieltäneet, eivätkä ohjanneet koiransa hampaiden käyttöä mitenkään, vaan koira on saanut purra ja näykkiä niin paljon kuin on halunnut. Tästä seurauksena voi hyvinkin tulla koira, joka käyttää hampaitaan  tehokkaasti kaikkeen liikkuvaan ja liikkumattomaan.

 

ONGELMASTA POIS JA ENNALTAEHKÄISY

aikuinenEnsimmäinen ja erittäin tehokkaaksi keinoksi on koitunut seuraava: Valele hihna chili,- tai tabascotahnassa ja lähde lenkille. Koira yrittää normaaliin tapaansa muutamaan kertaan tarttua hampaillaan hihnaan, mutta huomaa pian ettei se ole hyvän makuista ja jättää muutaman päivän/viikon (riippuu koiran sitkeydestä yrittää uudelleen) päästä hihnan rauhaan. Tee sama myös käsillesi ja nilkoillesi. Koira saa purra niin paljon kuin haluaa, mutta myös toteaa, ettei tämä kannata, vaan puremisesta tulee kauhea jano ja suuta polttaa.

Kun koira itse tajuaa, ettei tämä kannata, se menee parhaiten perille. Mikäli yritämme hokea “EI,EI!!” kun koira puree hihnaa ja kyseessä kun puremisesta erityisesti pitävä koira, tai koira joka innostuu omistajan huutaessa puremaan hihnaa vain enemmän, ei kiellot auta, vaan koiran tulee itse todeta ettei pureminen kannata.

Toiseksi tehokkaaksi keinoksi on selvinnyt seuraava: Kun koira puree hihnaa tai sinun käsiä tai jalkoja kiljaise lyhyesti, terävästi, kimeästi ja jätä välittömästi koira huomiotta ja ota hampaiden kohde pois koiran hampaista, heti kun koira hämillään hieman raottaa suutaan.

Laita kädet rinnan päälle ja odota kunnes koira rauhoittuu. Heti kun se lopettaa pyrkimisen käsiisi tai jalkoihisi, heitä koiralle vetolelu tai jokin muu luvallinen purulelu ja kehu oikein kunnolla kun se tarttuu hampaillaan siihen.

Lisäksi voit kokeilla myös pysähtyä liikkumattomaksi mikäli koira puree hihnaa tai sinua ja käännä lisäksi selkä koiralle. Koira yrittää jonkin aikaa, mutta huomaa ettei saa sinua liikkeelle tai huomioimaan itseään ja lopettaa. Sitten kun koira lopettaa – jatka rauhallisesti sitä mitä olit tekemässä äläkä edelleenkään huomioi koiraasi kun vasta hetken päästä hyvin rauhallisella äänellä ettei koira kiihdy uudelleen.

Älä alista koiraa selättämällä sitä, tai läpsimällä tai pahimmillaan jopa lyömällä sitä. Minkäänlainen fyysinen voima ei auta koiraa tässä asiassa, eikä ylipäätänsä missään asiassa ja saa sen pahimmillaan vain riehakkaammaksi tai pelkäämään omistajaansa.

 

 

LISÄÄ LIIKUNTAA JA KOULUTA

juoksevat koirat1Useilla koirilla myös liikunnan lisääminen auttaa osittain ongelmaan. Koira väsyy liikunnasta ja kun koiralle opettaa uusia asioita niin koira on tällöin fyysisesti ja henkisesti väsynyt eikä jaksa suurella energialla purra kun liika energia on kulutettu. Muista kuitenkin ettei pelkkä liikunnan lisääminen auta, koska tämä kasvattaa ajan kanssa koiran kuntoa, vaan tueksi tarvitaan myös uusien asioiden oppimista. Mitä energisempi koira sitä enemmän koira vaatii fyysistä ja psyykkistä energian kulutusta ollakseen tyytyväinen.

 

 

 

 

MILLE KURSSILLE VOISIN ILMOITTAUTUA?

Hyviä vaihtoehtoja tämän artikkelin sisältöön liittyen. Näillä kursseilla ei käsitellä purevaa/ näykkivää koiraa vaan halutessasi treenata vain tätä aihetta ole yhteydessä meihin yksityistunnin tai kotikäynnin merkeissä  jenni@taitoatassuihin.fi  :

 

Perustottelevaisuuden vahvistaminen:  

Yli 5kk ikäisille koirille:  

Arkitaitoa tassuihin- kurssi

Arki Teho- kurssi

Pennuille 3kk-6kk:

Pentukurssi

Pentujen käytöskurssi

Pentu Teho- kurssi

Pidennetty Pentukurssi

Pentujen Touhukurssi

 

 

Itsehillinän ja kontaktin parantaminen:

Kontakti & Itsehillintä- kurssi

Kontakti & Arkikäytös- kurssi

Maltti & Ohituskurssi

 

KATSO JA ILMOITTAUDU SAMANTIEN KURSSEILLE TÄÄLTÄ:

http://kurssikalenteri.taitoatassuihin.fi/kurssikalenteri/