Koira pelkää ihmisiä

0
1582

KOIRA PELKÄÄ IHMISIÄ

 

MISTÄ PELKO TULEE

pelokasJotkut koirat pelkäävät todella paljon ihmisiä ja välttelevät niitä tai pyrkivät hyökkäämään heitä kohden. Tähän syynä on usein pentuiässä tapahtunut ihmiskontakti, joka on aiheuttanut shokin tai pelästymisen, eikä koira sen jälkeen myöhemmälläkään iällä ole voinut hyväksyä sen tyyppistä ihmistä, jota on pelästynyt.

Usein koira alkaa ajan mittaan laajentamaan pelkonsa kohdetta ja pian se pelkää kaikkia ihmisiä, eikä anna ihmisten lähestyä itseään, vaan pyrkii pakoon tai hyökkämään pelkoaan kohden. Erittäin tärkeää on muistaa, että mikäli koira ihan tosissaan pelkää ihmisiä, sitä ei koskaan saada minkään- laisilla harjoituksilla täysin hyväksymään ihmisiä. Tämä on erittäin tärkeää muistaa, ettei koiran ihmisiä kohtaan kokemansa pelon parantumisesta odoteta liikoja.

 

 

HARJOITTELE ASKEL KERRALLAAN 

Mikäli koirallesi riittää pelkoreaktion laukeamiseen jo vieraan ihmisen näkeminen harjoittele ohjeistetulla tavalla. Harjoituksiin tulee ottaa mahdollisimman paljon erilaisia ihmisiä. Jokaisella harjoituskerralla on aina uusi eri ihminen.

  1. Avustava siedätettävä henkilö laittaa makkaraa maahan koiran nähden luomatta koiraan minkäänlaista kontaktia. Henkilö poistuu paikalta ja koira viedään makkaroiden luokse. Makkaroissa on kyseisen henkilön haju, johon koira alkaa tottumaan saadessaan syödä makkarat. Hyvin tärkeätä on, ettei avustava henkilö luo minkäänlaista kontaktia koiraan, ei katso koiraan päin, vaan katsoo selkeästi poispäin koirasta, aivan toiseen suuntaan. Lisäksi välimatka avustavaan henkilöön tulee katsoa koiran reaktion perusteella. Mikäli koira on levoton, avustava henkilö on liian lähellä koiraa. Koiran tulisi kuitenkin nähdä selkeästi kun avustava henkilö laittaa makkarat maahan ja poistuu paikalta koiran näkymättömiin.
  1. Seuraavaksi kun tämä vaihe onnistuu hyvin, eikä koira jännitä enää makkaroiden luokse menemistä tai makkaroita maahan laittavaa henkilöä, voidaan harjoitusta vaikeuttaa asteittain. Seuraavaksi avustava henkilö laittaa jälleen makkaroita maahan, mutta tällä kertaa katsoo koiran suuntaan, mutta välttää edelleen suoraa kontaktia koiran silmiin. Jälleen avustava henkilö poistuu paikalta koiran näkymättömiin ja koira tuodaan paikalle. Koiran annetaan rauhassa haistella makkaroita ja syödä ne, mikäli koira haluaa ne syödä. Pääasia on, että koira saa positiivisen mielleyhtymän ihmisestä. Se näkee kun ihminen laittaa maahan makkaraa – ihminen poistuu paikalta – koira menee nuuskimaan makkaroita ja syö ne niin halutessaan – koira on saanut positiivisen mielleyhtymän ihmiseen. Välimatka makkaroita maahan laittavasta avustavasta henkilöstä määräytyy jälleen koiran mukaan. Koiran tulee olla koko harjoituksen aikana täysin tyyni ja tavoitteena on saada kiinnostus kasvamaan vieraaseen ihmiseen palkitsemisen kautta.
  1. Kun ensimmäisen avustavan henkilön kanssa on päästy muutaman metrin päähän henkilöstä, avustavaa henkilöä vaihdetaan. Koko prosessi aloitetaan aina alusta kun avustava henkilö vaihtuu. Koko harjoitus vie paljon aikaa, eikä sitä tule tehdä kiireellä, koska silloin voimme pahimmassa tapauksessa lisätä koiran ihmispelkoa entisestään. Eli harjoitus voi viedä monta vuotta melkein päivittäin harjoitellen, ennen kuin aletaan saada täysin pitäviä tuloksia. Mikäli pelot ovat ihmisiä kohtaan hyvin pieniä, harjoitteluun voi mennä muutama kuukausi, mutta mikäli pelot ovat todella suuria ja vaikeita käsitellä koiran ihmisiin siedättäminen hajujen ja mielleyhtymien avulla voi viedä jopa vuosia. Pääasia on, että harjoitus tehdään rauhassa ajan kanssa ja harjoituksista kannattaa pitää päiväkirjaa, jolloin nähdään kaikki epäonnistuneet ja onnistuneet harjoitukset. Päiväkirjaan kannattaa merkitä miten harjoitus sujui, tai jos harjoitus ei sujunut niin laittaa mahdollisimman tarkasti epäonnistumisen seuraus ja syy.

 

 

ÄLÄ ANNA KOSKEA KOIRAASI

aikuinen11Koskemista koiraan tulisi välttää, jotta koiran pelot eivät nousisi uudelleen pintaan. Koiran tulee saada sadoittain hyviä kokemuksia ja mielleyhtymiä ihmisten kanssa olemisesta, ettei se koe enää minkäänlaisia pelkoja vieraiden ihmisten läheisyydessä olemisesta. Kun koira on siihen valmis se antaa koskea omilla ehdoillaan. Tällä tarkoitan sitä, että voi yrittää antaa kättä haisteltavaksi, mutta varsinaisen lähestymisen tekee koira omilla ehdoillaan. Kannattaa muistaa, että kaikki koirat eivät tykkää koskemisesta, vaikka muuten eivät ihmisiä pelkäisikään.

Miksi koira ei anna itseään koskettavan? Käännetään tämä tilanne ihmisten maailmaan. Olet junassa, ja kaikki ihmiset yht`äkkiä haluavat koskea ja paijata sinua. He taputtavat sinua päähän, koskevat rintaan, selkään, jalkoihin, mihin itse haluavat, tuntuisiko tämä mukavalta? Voisin epäillä, että henkilö kokisi suurta ahdistusta ja yrittäisi paeta, mutta jos pakenemiseen ei anneta mahdollisuutta, mitä henkilö sitten tekee? Luultavimmin henkilö nousee nopeasti ylös, ja vihaisesti toruu ihmisiä ja ajaa ne tiehensä huutamalla, läpsimällä ja hyvin aggressiivisesti  käyttäytyen. Meillä ihmisillä on oma henkilökohtainen alueemme jolle emme halua kenenkään tulevan tai koskevan. Koirilla on sama asia. Koirilla on oma henkilökohtainen alueensa, joka voi olla 2 metriä tai 5 metriä, yksilöstä ja sen kokemuksista täysin riippuen. Usein meillä ihmisilläkin

on alueenamme 1 metri tai jopa enemmän. Kuitenkin jos ollaan tupaten täynnä olevassa junassa, olemme kuin sillit purkissa, aivan kiinni toisissamme ja tämä on ¾ osalle ihmisistä hyvin ahdistavaa, ja he yrittävät lisätä etäisyyttä edes hieman jos vain suinkin mahdollista. Kun tämän  ymmärrämme, ymmärrämme myös koiria ja niiden tarvitsemaa ja haluamaa henkilökohtaista aluetta, jolle kukaan ei saa astua. Jotkut koirista reagoivat tämän henkilökohtaisen alueen ylittäville henkilöille pakenemalla, murisemalla tai suoraan hyökkäämällä ihmisen kimppuun vihaisena ihmisen röyhkeydestä. Kuitenkin on paljon myös koiria, jotka haluavat kosketuksiin  vieraan ihmisen kanssa.