Koira kuin omistaja

0
1010

SELLAINEN KOIRA KUIN OMISTAJA

 

KOIRA LUKEE SINUA KUIN AVOINTA KIRJAA

kultainen_1Koiranomistaja ei koiraa kouluttaessaan tajua välttämättä kuinka paljon hänen oma käytöksensä tulee vaikuttamaan koiran käyttäytymiseen ja lopulliseen luonteeseen. Eli tuleeko koirasta tasapainoinen, rauhallinen yksilö vai hermostunut ja varuillaan oleva koira.

Tämän takia on hyvä lähteä miettimään millä tavoin ja millä mielialalla lähdemme koiraamme kouluttamaan. Esimerkiksi jos hermostumme kun koulutamme koiraa, hermostuneisuus siirtyy koiraan hihnaa pitkin, jolloin koirasta tulee “itsepäinen”.

Eli tilanteessa voimme lähteä miettimään vain omaa käytöstämme,  koska koira on vastareagoinut omistajaansa ja on mieltänyt oppimistuokion negatiiviseksi kokemukseksi. Seuraavan kerran kun koiraa kyseinen  hermostunut omistaja kouluttaa, koira käyttäytyy “itsepäisesti” eikä kuuntele omistajaansa. Koira ei todellisuudessa käyttäydy itsepäisesti, vaan reagoi omistajansa hermostuneisuuteen. Koirakin alkaa hermostua ja pälyilemään ympärilleen etsien syytä, miksi johtaja on hermostunut.

 

ÄLÄ MENETÄ LUOTTAMUSTA

pentu10Omistajan hermostuminen koiran käytökseen saattaa aiheuttaa enemmän vahinkoa kuin mitä voimme kuvitellakaan. Saatamme ehkä suutuspäissämme kiskaista hihnasta, huutaa koiralle tai käyttäytyä koiran mielestä arvaamattomasti.

Koira lukee parhaiten vartalonkieltä, emmekä aina tajua antamiemme singaalien merkitystä. Jotkut singaalit vaikuttavat vahvasti koiran  käytökseen, kuten omistajan jäykistynyt ja kireä vartalo, joka voi viestiä koiralle joko pakenemista tai hyökkäystä. Mitä tämä tilanne tarkoittaa tositilanteessa? Se tarkoittaa, että koira kokee johtajansa arvaamattomaksi ja epäluotettavaksi. Tästä johtuen koiraa saattaa kokea tarvetta tehdä itse päätöksiä pakenemisen ja hyökkäyksen suhteen. Omalla käytöksellämme saatamme jopa pahentaa esimerkiksi remmirähinää, jolloin perus aamulenkistä tulee konfliktien täyttämä ja tuskainen. Tämä tilanne on huomaamatta täysin omistajan aiheuttama.

 

JOHTAJAN VALTTIKORTIT

dog-913829_1920Rauhallisuus ja tyyneys ovat valttikortteja, joilla pidämme “lauman” tasapainoisena niin koulutuksen sisällä kuin ulkopuolella. Pitkäjänteisyyttä ei myöskään tule unohtaa. Opettaessamme koiralle uusia asioita, kärsivällisyys ja monet sadat toistot tuovat toivottuja tuloksia.

Omalle käytöksellä vahvistamme koiran ei-haluttua käytöstä. Esimerkiksi kun ovikello soi, koira haukahtaa, jolloin komennamme sitä tiukasti kovalla äänellä. Mitä todellisuudessa olemme tehneet? Mitä käytöstä vahvistamme? Olemme kertoneet koiralle, että oven takana voi olla uhkaava/innostava asia/henkilö, jolle saa haukkua. Kaiken lisäksi johtaja haukkuu mukana.

Tälläisessa tilanteessa paras mahdollinen reaktio omistajalta on tyyneys ja välinpitämättömyys. Eli kun ovikello soi, menemme rauhallisesti ovelle reagoimatta mitenkään koiraan, jolloin koiran epätoivottu käytös ei vahvistu.

 

 

PELON TARTTUMINEN

Jos omistaja pelkää pimeitä paikkoja ja kulkee koiran kanssa “varpaillaan” pälyillen ympärilleen pimeässä, koirakin pälyilee. Usein jos omistaja kavahtaa jotakin ja koira huomaa sen, koira saattaa herkästi alkaa haukkumaan omistajansa pelkäämälle asialle/henkilölle.

Jos omistaja pelkää vettä eikä suostu menemään veden lähelle ja pelästyy suunnattomasti jos joku roiskuttaa vettä hänen päälleen, koira alkaa usein haukkumaan/murisemaan vedelle ja/tai vettä heittäneelle henkilölle.

Koira toimii omistajansa peilinä. Mikäli omistaja on hermostunut, koirakin on levoton. Mikäli omistaja on vihainen, koira on hämillään ja varuillaan ja toteuttaa käskyt hitaasti johtajaansa rauhoitellen. Mikäli omistaja on iloinen, on koirakin iloinen.