Koira ei tottele

0
1387

MIKSI KOIRANI EI TOTTELE?

 

MISSÄ ON VIKA

kyllästynytMikäli koira ei tottele, siihen on olemassa monia eri syitä. Ensin kannattaa lähteä miettimään mitä itse on tehnyt väärin. Hyvin harvoin koira itse on tehnyt jonkin asian väärin tai uppiniskaisuuttaan ei tottelisi. Yleensä asia on opetettu koiralle väärin/huonosti tai käsky on epäselvä. Lisäksi täytyy aina ottaa huomioon, että jos koira istuu kotona kuin unelma, se ei tarkoita, että se istuisi ulkona kuin unelma. Uusi ympäristö palauttaa aina aloitusruutuun. Silloin koulutus kannattaa aloittaa melkein lähtöruudusta eikä odottaa, että kun koira istuu sisällä, se istuisi myös kaikkialla muuallakin.

 

 

VÄÄRÄ KOULUTUSPAIKKA

burts-bees-983694_1920Paikan valinta on myös tärkeä osio koulutuksessa. Meluisassa paikassa, jossa on paljon häiriötekijöitä, koiran on vaikea keskittyä. Paikan tulisi olla sellainen, että siellä on ohjaajalla sekä koiralla helppo olla. Paikka olisi rauhallinen ja ja koulutuspohjan sellainen ettei koiran tassut luista siinä. Rauhallisessa paikassa, jossa on mahdollisimman vähän häiriötekijöitä, koira pystyy parhaiten keskittymään. Koulutuksen ideanahan on opettaa koiralle liikkeitä, tapoja ja temppuja, joten niiden opetteluun vaaditaan rauhallinen paikka, jossa koira pystyy oppimaan ja keskittymään itse

opetukseen. Mikäli haluaa opettaa koiralleen sivulla kävelyä eli seuraamista, niin silloin parhain valinta ei ole meluisa ja vilkas liikenne, koirapuistot, kauppatorit, vilkkaat kävelytiet eikä myöskään koulujen lähistö kouluaikoina. Harjoituksen tarkoituksena kuitenkin on saada luotettava ja kestävä kontakti ja oikeapaikkainen, tiivis sekä suora.

Väärän koulutuspaikan tietää koiran käytöksestä. Mikäli koira ei pysty kuuntelemaan sinua ollenkaan vaan yrittää parhaansa mukaan kiskoa joka suuntaan autojen, pyörien, koirien, ihmisten, lasten tai muiden liikkuvien kohteiden perään, olet valinnut koulutukselle väärän paikan. Etäisyyden ottaminen liian häiriöllisessä paikassa auttaa helpottamaan ympäristön vaikeutta koiralle. Oikeassa paikassa koira pystyy keskittymään opetukseen huomattavasti paremmin, kun sen lähistöllä ei ole kauheaa liikettä, joka saisi sen valppaaksi ja kuuroksi ohjaajalleen.

 

VÄÄRÄ KOULUTUSAIKA

dog-866391_1920Koiran kanssa ei tulisi harjoitella silloin kun koira on väsynyt, juuri herännyt tai juuri syönyt. Myöskään ei pidä harjoitella jos itse on ärtynyt, kiireinen, väsynyt, kyllästynyt tai nälkäinen. Väsynyt koira ei jaksa keskittyä, juuri syönyt koira tuskin kiinnostuu nameista ja juuri herännyt koira on aika tokkurainen. Miksi ei saa harjoitella jos itse on kiireinen tai väsynyt? Harjoittelusta ei tulisi mitään, koska koira pystyy vaistoamaan tunnetilasi ja hermostuu tai turhautuu itse siitä, eikä ole silloin motivoitunut oppimaan uutta tai kertaamaan vanhaa. Silloin kun itselläsi on kiire, niin vaistomaisesti vilkuilet jonkin verran kelloa tai odotat kellon soimista, joka merkitsee koulutushetken päättymistä. Silloin olet jonkin verran stressaantunut ja koira vaistoaa sen. Silloin kun olet väsynyt tai vihainen, ärtynyt, koira vaistoaa sen. Ainoastaan rennolla rauhallisella koulutushetkellä voit saada jotakin aikaiseksi.

Silloin kun koiralla on juoksut menossa, sen kanssa ei tulisi harjoitella, koska silloin nartun hormonit hyrräävät pahimmillaan. Koira ei silloin pysty keskittymään mihinkään muuhun kuin vouhottamiseen ja hajuihin.

 

ERI ROTUJEN VAIKUTUS KOULUTUKSEEN

dog-755797_1920Erilaisilla koiraroduilla on luonteen piirteissä huomattaviakin eroja, jotka tulisi ottaa huomioon koulutettaessa. Palveluskoirarodut ja palvelu alttiit rodut kuten saksanpaimenkoira, belgianpaimenkoira, labradorinnoutaja, kultainennoutaja jne. on jalostettu nimenomaan tottelemaan ja palvelemaan ihmisten tarpeita. Kyseiset esimerkkirodut ovat mukana pelastustoimenpiteissä, huumekoirina, pommikoirina, tullikoirina, opaskoirina ja monissa muissa

ammateissa, joissa saadaan esille koiran erityisen hyvä hajuaisti ja yhteistyöhalukkuus. Lisäksi palveluskoirarodut ovat suosittuja harrastus- ja kilpailukoirina. Itsenäiset rodut kuten vinttikoirat, metsästyskoirat ja vahtikoirat, joista esimerkkeinä voisi mainita saluki, chow chow, mastiffi, vihikoira ja mäyräkoirat ovat itsenäisiä ja omatoimisia luonteeltaan. Nämä rotutyypit eivät ole niin riippuvaisia ihmisen tarjoamasta tottelevaisuudesta ja siihen liittyvästä aktiivisuudesta ja oppimishalusta kuin palveluskoirarodut. Kuitenkin itsenäisetkin koirarodut voi aivan hyvin kouluttaa tottelevaisuuskilpailuihin, mutta niiden koulutukseen vaaditaan rutkasti enemmän aikaa, kärsivällisyyttä ja määrätietoista koulutusta. Itsenäisiä koirarotuja täytyy jossakin tapauksissa aktivoida ja innostaa enemmän koulutukseen ja uuteen asiaan kuin palveluskoirarotuja, joiden luonteen piirteeseen kuuluu hurja miellyttämisen halu.

Jo pentuvaiheessa kannattaa hyödyntää miellyttämisen halua. Kun koiraa aktivoidaan ja innostetaan sopivissa määrin ja oikealla tavalla jo pentuaikoina, niin myöhemmässä vaiheessa vaikeammat koulutuskuviot sujuvat huomattavasti paremmin, kuin koiralla, jota ei olla pentuna innostettu oikein perusasioissa. Tavoitteenahan on saada iloinen koira, joka haluaa oppia uutta ja nauttii yhdessä työskentelystä. Tavoitteenahan ei ole saada koiraa, joka tekee kaiken korviaan luimistellen, ehkä jopa ohjaajaansa peläten (mikäli on käytetty kovia koulutusmenetelmiä).

 

KOULUTTAJALLA VÄLIÄ

dog-926725_1920Sillä on myös suuri merkitys, että kuka koiraa kouluttaa. Silloin kun koiran koulutus aloitetaan, on laji mikä tahansa, kouluttajana on aina yksi ihminen. Kouluttajan valinnan perusteissa ei ole muuta kuin se, että ohjaaja ja koira tulevat hyvin toimeen keskenään. Silloin kun yhdellä koiralla on monta eri kouluttajaa, loppu tulos on aina aika sekava. Koira ottaa jokaiselta eri kouluttajalta jonkin asian, johon kiinnittää huomiota. Esimerkiksi jos yksi kouluttaja opettaa koiraa seuraamaan taputtamalla reittään, lähtemällä poispäin ja kutsumalla koiraa, toinen kouluttaja opettaa koiralle saman asian, mutta ei taputa reittään tai ei kutsu koiraa. Koira on kiinnittänyt huomiota vain yhteen liikkeeseen, vartalon singaaleihin ja liikkeisiin tässä tapauksessa. Koira ei miellä opetusta niin helposti ja nopeasti, jos sillä on monta eri kouluttajaa. Jokaisella kouluttajalla on erilainen ääni ja eleet koiran kanssa. Yhdellä ihmisellä on vain yhden tyylinen ääni ja tietynlaiset eleet, jotka koiraa oppii huomaamaan nopeasti koulutuksessa.

 

PIENET HÄIRIÖT VOIVAT OLLA ESTE KOULUTUKSELLE

aikuinen2Mikäli tuntuu, että palkinnot, oma motivaatio, taukojen määrä ja koiran henkinen jaksaminen ovat kunnossa, mutta koira ei siltikään edelleenkään toimi halutulla tavalla… on syy jossain muualla. Esimerkiksi jos on erittäin kirkas päivä ja liikennevalot eivät näy kirkkaan auringon paisteen takia, ihminen pysähtyy tarkastelemaan, että onko siellä vihreä vai punainen valo ja epäröi tien ylittämistä. Aivan samalla tavalla koira epäröi, mikäli ohjeistus ei ole sille riittävä, se ei näe palkinnostaan saatavaa palkintoa (uusi asia) tai tuulessa heiluu mielenkiintoinen heinänkorsi, joka

vie koirasi huomion kokonaan. Mikäli yrität saada koiraasi istumaan tai makuulle esimerkiksi ruohikolle ja koirasi makuulle menon sijaan alkaa haistelemaan aluetta, jolle sen pitäisi laskeutua makuulle, ei se vastusta sinua eikä uhmaa. Mikä sitten on vialla? Ruohikolle on voinut merkata toinen koira ja koirasi tutkii keskittyneenä käyntikorttia ja mahdollisesti jättää itse omansa siihen päälle ja sitten vilkaisee sinua “mihinkäs me jäätiinkään?”. Tämäntyyppinen käyttäytyminen voi olla myös sijaistoimintoa eli koiralle tämä on liikaa ja se kehittää toisen tyyppisen käyttäytyminen (ympäristön haistelun) tilanteesta selviytyäkseen. Jos koirasi pelkää, ei se kykene oppimaan mitään, vaan silloin pitäisi poistua paikalta. Pelon voi aiheuttaa ohikulkeva meluava polkupyörä, ohi lentävä lintu, joka lehahtaa lentoon pensaasta äänekkäästi huutaen, vastaan tuleva koira tai ihminen, ohi ajava metelöivä auto, yllättävä ääni jne. eli pelon syy voi olla aivan pieni, jota koira kuitenkin pelkää ja odottaa ja tutkii että mistä ja mihin pelon lähde menee, eikä halua irrottaa silmiään siitä tai sitten yrittää paeta paikalta. Tällöin tulisi jättää koulutus siihen ja jatkaa seuraavana päivänä uudelleen ja miettiä mikä sai koiran pelästymään ja pyrkiä poistamaan mahdollisuuksien mukaan pelon kohde koulutuspaikalta, jotta koira on taas avoinna opetukselle.

 

KOULUTTAJAN ANTAMAT SINGAALIT TÄRKEITÄ

aikuinen6 kontaktiKoiraa kouluttava henkilö usein saattaa myös olla uhkaava koiran silmissä. Ohjaaja on kumartunut koiraan päin tai sen päälle ja puhuu hyvin matalalla kovalla äänellä tai on erittäin vihainen ja hermostuu helposti, jos koira ei tottele sekunnissa jokaista käskyä. Koira ei ole mikään lelu, vaan elävä olento, aivan kuin ihminenkin. Koiran kohtalo on elää ihmisen kanssa ja näin ollen koira yrittää parhaansa mukaan välttää harmeja, mikäli omistaja hermostuu siihen helposti. Kuitenkaan koira ei pysty lukemaan meidän ajatuksiamme, joten meidän tulisi ohjata sitä mahdollisimman selvin elein, eikä olettaa, että se ymmärtäisi kaiken ja toimisi ajatuksen voimalla. Eli siis syy on usein ohjaajan antamissa merkeissä ja eleissä, ei koirassa. Ikinä ei pidä syyttää ensin koiraa, vaan ensin tulisi tutkia itsensä antamia singaaleja. Mikä niistä meni pieleen?

Lisäksi koira voi olla tottelematon jos sillä on kipuja. Mikäli koiralla on selkä kipeä, se ei välttämättä esimerkiksi suostu istumaan ja silloin syynä on kipu selässä. Mikäli olet varma, että olet antanut singaalit oikein, sinulla on motivoivat vaihtelevat palkinnot, joista koirasi tykkää, vie se viipymättä eläinlääkärin tutkittavaksi. Sillä voi olla kipuja, jotka ilmenevät koulutustilanteessa “uppiniskaisuutena”. Esimerkiksi istumisessa tai maahan menossa ulkona tai sisällä harjoiteltaessa liukas alusta on myös epämiellyttävä harjoittelussa. Sekin saattaa olla mahdollinen syy miksi koira ei tottele, eli tarkista alusta ennen kuin pyydät koiraa istumaan tai menemään maahan. Eli tutki aina ensin itsesi antamia singaaleja ennen kuin syytät koiraa. Onko sinulla tarpeeksi motivoivat palkinnot koiralle? Oletko opettanut käskyn koiralle tarpeeksi hyvin? Muista myös innokas iloinen ääni käskyissä ja palkitsemisessa, niin saat koiran täysillä mukaasi!