Keskittyminen koulutukseen

0
458

KESKITTYMINEN KOULUTUKSEEN

 

KIINNOSTUKSEN LISÄÄMINEN

pentu11Koiran tulisi itse haluta yhdessä tekemistä ja pyrkiä katsekontaktilla hakemaan signaaleja alkavasta yhdessä puuhailusta. Kiinnostusta ja kontaktia omistajaan saat seuraavasti: Aloita harjoittelu ensin kotona, koska uuden ympäristön häiriöt tekevät harjoituksesta liian haastavaa. Toisessa kädessäsi on herkkuja ja toisessa koiran talutin (koira on hihnassa ainakin aluksi). Odota niin kauan liikkumattomana istuen lattialla tai ollen kyykyssä koiran edessä, että koira vilkaisee silmiisi. Aina kun koira vilkaisee silmiisi tulisi palkinnon eli namin ehtiä koiran suuhun mahdollisimman nopeasti, jotta koira yhdistää herkun silmiin katsomiseen.

 

 

 

ÄLÄ PALKITSE VÄÄRÄLLÄ HETKELLÄ

Väärällä hetkellä tässä harjoituksessa palkitsemalla opetamme koiralle aivan väärän toimintavan. Mikäli palkinto myöhästyy eli koira kyllä juu vilkaisee silmiin, mutta palkitsemishetkellä on jo sekunnin ehtinyt katsoa viereistä sohvaa -> koira saa palkinnon viereisen sohvan katsomisesta. Tästä tulee 3-6 virheellisen palkitsemis toiston perään ongelma: koira tarjoaa heti ja todella aktiivisesti viereisen sohvan katsomista ja vilkaisee välillä sinua “miksi et anna sitä herkkua kun teen oikein?” ja jälleen vilkaisee sohvaa ja saattaa sinnepäin tarjota pidempääkin katsetta jos vaikka et huomannutkaan sen nopeaa vilkaisua sohvan suuntaan.

 

KOULUTUKSEN ALOITTAMINEN

pentu3Harjoitellessasi jotakin vaikka maahan menoa, palkitse välillä koiraasi ihan pelkästä kontaktista. Kontaktista palkitseminen saa koiran tarjoamaan enemmän ja pitkäkestoisempaa kontaktia, koska kontakti on kannattavaa ja kaikkea mukavaa ja jopa jännittävää tapahtuu kontaktin aikana ja sen jälkeen. Mitä enemmän palkitset kontaktista ja lisäätn sekunti kerrallaan kestoa (älä kuitenkin tolkuttoman pitkiä aikoja vaadi kerralla kontaktia, jotta kontaktista tulee varma), sitä halukkaammin koira tarjoaa itse kontaktia ja myös pitää sen. Mitä parempi ja halukkaampi koiran kontaktin tarjoaminen on, sitä helpommin saat sen keskittymään myös häiriöllisessä ympäristössä kuten koirakoulun kursseilla tai jossakin muussa koulutus tilanteessa.

 

 

 

VAHVISTA KONTAKTIA MYÖS ARJESSA

aikuinen7Vahvista kontaktin tarjoamista myös arjessa: Ulos mennään vasta muutaman sekunnin kontaktin pitämisen jälkeen, ruoka tulee vasta kontaktin pitämisen jälkeen, sisälle tullaan vasta muutaman sekunnin kontaktin pitämisen jälkeen jne. Tällöin arjessa arkielämä helpottuu ja samalla vahvistat tärkeää kontaktia, koiralähtöistä tarjoamista (koira itse tarjoaa kontaktia koska se on kannattavaa). Muista kuitenkin, että et voi kotoa mennä suoraan todella häiriölliseen ympäristöön vaan lisää häiriöitä yksi kerrallaan etäisyyttä häiriöön lisäämällä helpotat ympäristön vaatimusta koirallesi ja kontaktin tarjoaminen on mahdollisimman helppoa ja kannattavaa myös uudessa tilanteessa kun häiriö ei ole liian voimakas.