Kävin kurssilla, mutta ei koira mitään oppinut

0
866

Kävin kurssilla, mutta ei koira mitään oppinut

Onko tuttu lause? Oletko kenties kuullut tämän jonkun suusta vai oletko itse joskus sanonut näin? Harmillisesti tähän lauseeseen törmää aina satunnaisesti.

Toki kyseessä voi oikeasti olla tilanne, ettei koira oppinut kurssilla mitään, mutta ennen kuin leimataan se oma koira “luupääksi” tai mahdollisesti kurssin kouluttaja huonoksi, keräsimme yhteen nippuun muutamia asioita joita kannattaa ottaa huomioon kurssia valitessa, itse kurssilla toimimisesta ja muista seikoista joihin pystyy itse vaikuttamaan ja jotta kurssikokemus olisi mahdollisimman opettavainen.

Tekstin tarkoitus ei missään nimessä ole provosoida mihinkään suuntaan, vaan antaa vinkkejä kurssille osallistujalle miten voi parantaa omaa oppimista ja suorittamista kurssillansa. Ei nimittäin varmasti ole ensimmäinen tai viimeinen kerta, kun kurssitunnilla on koira joka ei jaksa keskittyä mihinkään vain sen takia, koska se on tuntia aiemmin ollut koirapuistossa riehumassa, saanut päivän ruokansa juuri ennen lähtöä ja hihnan toisessa päässä on hermostunut ohjaaja, joka miettii hankalaa tilannettaan työpaikallansa.

 

 

VALITSE OIKEA KURSSI

Kun lähdet valitsemaan koirallesi sopivaa kurssia, kannattaa miettiä että mitä se jo valmiiksi osaa? Onko koira tottunut erilaisiin häiriöihin vai onko se vasta pentu, jolla on edessään ensimmäinen kurssi? Miten koira tulee toimeen muiden koirien kanssa, pystyykö se olemaan samassa tilassa (mikäli ei, yleensä parhain vaihtoehto on aloittaa yksityiskoulutuksella)?

Kaikki nämä vaikuttavat ja sen takia kurssin kuvaukset ja vaatimukset kannattaa lukea huolella läpi.  Myöskään koiran osaamista ei kannata liioitella ja suurennella, vaan miettiä realistinen kokonaiskuva. Kursseilla on (ainakin meillä) aina mahdollista saada helpompia/vaikeampia tehtäviä, mutta koiralle helpompi tilanne on aina se, että sille räätälöidään hieman helpompia tehtäviä kuin että koirakko yrittää epätoivoisesti pysyä liian vaikean ryhmän perässä.

Pentujen kanssa on paras aloittaa ihan pentukurssilta tai vastaavalta, vanhempien koirien kanssa lähtötasolla on vielä suurempi merkitys, millaiselle kurssille ilmoittautuu, toki myös ohjaajan mielenkiinnot esim. lajiharjoitteluun huomioiden. Esimerkiksi jos olet harjoitellut tokoa (tottelevaisuuskoulutus) omatoimisesti kotona, lähtötaso ei välttämättä vielä riitä tokon jatkokurssille. Tämäkin riippuu aina millaisesta kurssista on kyse, mikäli olet epävarma älä epäröi ottaa yhteyttä koulutuksen järjestäjään kysyäksesi sopiiko koirasi ko. kurssille.

 

 

VALMISTAUTUMINEN JA PÄIVÄRUTIINIT

Ensimmäinen/Uusi kurssi on varmasti monelle koiranomistajalle jännittävä tapahtuma, mutta sitä ei kannata jännittää kuitenkaan turhaan koko päivää. Jännittynyt mielentila saattaa välittyä koiraan ja siitäkin tulee jo valmiiksi levoton. Tehkää normaalit päiväaskareet kuten aikaisemminkin.

Kurssitunnin takia ei kannata tehdä muutoksia esim. ulkoiluun vaan normaalit päivärutiinit voi tehdä täysin normaalisti, toki koiran vireystila huomioiden. Varsinkin aktiivisen koiran kanssa on monesti jopa kannattavampaakin tehdä hieman reilumpi rento ulkoilu ennen kurssituntia, jotta enimmät energiat on purettu. Uusi tilanne voi olla koiralle jännä ja tilannetta ei ainakaan auta se että ”virtaa on kuin pienessä kylässä”.

Kun saavutte kurssipaikalle, unohda muut ja keskity koiraasi. Koirasi kyllä huomaa uuden tilanteen ja sitä ei ainakaan auta jos ohjaajan ajatus on jossain aivan muualla, päinvastoin. Huomio myös, että monessa paikassa (meillä ainakin) koirien ei ole tarkoitus seurustella keskenänsä koulutustiloissa/itse kurssilla, joten kiinnitä huomiota myös tähän ja mahdollisesti selvitä koulutuksen järjestäjältä millainen käytäntö on voimassa.

 

 

RUOKINTA ENNEN KOULUTUSTA

Koiraa ei kannata ruokkia juuri ennen koulutusta. Jos koiralla on maha täynnä ruokaa jo valmiiksi, voi huomion ja ylipäätänsä kontaktin saaminen koiraan olla vaikeaa jos meillä ei ole mitään mistä se kiinnostuisi. Kylläinen koira ei välttämättä jaksa edes kiinnostua leluista eli leikkiä omistajansa kanssa.

Koko päivän ruokia ei missään nimessä tarvitse tai pidä jättää pois. Aamuruuan voi antaa täysin normaalisti (jos koulutus päivällä/illalla) ja jos esim. pentu syö vielä päivälläkin voi sen puolittaa tai vaihtoehtoisesti huomioida itse koulutustilanteessa (sillä ehdolla että ruoka on tarpeeksi kiinnostavaa kurssitilanteessa, huomio myös esim. erilaisten lihojen käyttö palkkiona jos pentu on tottunut syömään sitä).

Todella ahneilla koirilla, jotka tekevät mitä tahansa vaikka esim. omien ruokanappuloidensa eteen voidaan hyödyntää tätä antamalla osa päivän ruuista koulutuksen aikana.

 

 

OLE AJOISSA PAIKALLA

Saavu kurssipaikalle ajoissa, jotta kerkeät rauhassa käyttää koirasi vielä tarpeillaan ennen koulutusta. Kiire myös lisää stressiä ja hermostuneisuutta ja tätähän me yritämme välttää viimeiseen asti. Myöhässä tuleva koirakko myös saattaa häiritä kurssin kulkua. Selvitä kurssipaikkasi ohjeistus myöhässä tulemisesta.

Mikäli koirasi kiinnostuu paljon toisista koirista, ei sitä kannata päästää moikkailemaan muita koiria ennen tuntia. Tässä on vaarana varsinkin nuorten koirien kanssa se, että koiraa ei sitten kiinnosta tunnin aika mikään muu kuin kaveri. Huomion saaminen voi olla tässä tapauksessa vaikeaa, koska kaveri on kiinnostavampi kuin tarjoamamme palkkiot.

 

 

 

 

MITÄ MUKAAN PALKKIOKSI

Jotta saamme vahvistettua haluttua toimintoa ja käyttäytymismallia, täytyy myös käytöstä vahvistaa jollakin vahvisteella eli palkkiolla. Palkkiona voidaan käyttää muun muassa nameja, leluja,  huomiota. Jos meillä ei ole mitään minkä eteen koira on valmis työskentelemään voi halutun käytöksen aikaansaaminen olla todella vaikeaa.

Namien ja herkkujen suhteen kannattaa valita varsinkin ensimmäisille tunnille mukaan jotkin todella superherkut. Uusia häiriöitä uudessa kurssipaikassa on paljon, joten ne herkut jotka toimivat kotona ei välttämättä maistu koulutustilanteessa. Seuraavien kurssituntien palkkioita on hyvä miettiä ensimmäisen tunnin perusteella, kävisikö jokin ”huonompi” vai tarvitaanko vielä parempaa.

Kannattavaa olisi ottaa tunnille muutamaa eri vaihtoehtoa mukaan, jolloin tarvittaessa jos jokin herkku ei maistu niin meillä on tarjota myös jotakin muuta. Palkkioiden tulisi olla mahdollisimman pieniä ja helposti syötäviä, jotta pääsemme vahvistamaan haluttua toimintoa riittävän nopeasti ja tiuhaan tahtiin.

Huomioithan koirasi koon palkkojen suunnittelussa, koska jos pienellä koiralla on kovin suuria palkkanameja, on sen maha nopeasti jo täynnä ja herkut voivat menettää kiinnostuksen.

Jos koirasi kiinnostuu leluista ja leikkii kotona mielellään, voidaan leluja myös hyödyntää koulutuksissa. Tarkista koulutuspaikan ohjeistus leluista, meillä lelujen tuonti on sallittua ja suotavaa, mutta niiden ei tulisi pitää mitään ääntä jotta taataan jokaiselle kurssilaiselle työrauha.

 

 

VIELÄ LISÄÄ MIELENTILASTA

Niin kuin tekstissä on jo muutamaan kertaan mainittu, niin olemuksemme ja mielentilamme vaikuttavat myös koiran motivaatioon tehdä asioita kanssamme. Jos vertaamme erittäin innostunutta ja positiivista kehumista laiskasti ja innottomasti sanottuun ”hyvä koira, hienosti meni”, kumpi mahtaa olla koiralle palkitsevampaa?

Koirillakin on hyviä ja huonoja päiviä, aina ei vaan innosta tai ”löydy korvia”. Tämä on yleistä erityisesti nuorilla koirilla. Mikäli kohdalle sattuu tällainen ”ei löydy korvia”-päivä, ei siitä tule masentua vaan suhteuttaa harjoitukset sellaiselle mallille, että koira pääsee onnistumaan. Tämä voi tarkoittaa sitä, että harjoituksia helpotetaan roimasti, mutta pääpointti on se, että koira joka tapauksessa pääsee onnistumaan tavalla tai toisella. Mielenkiinto ja motivaatio voi olla aivan toinen jo seuraavalla kurssikerralla.

 

 

 

HARJOITTELE KOTONA – JOS MAHDOLLISTA NIIN JOKA PÄIVÄ

Mitä enemmän pääset aina viikon aikana harjoittelemaan kurssitunnin aikana tehtyä asioita, sitä paremmin käytös vahvistuu. Ensiksi on hyvä aloittaa harjoitukset kotona sisätiloissa ja kun alkavat sujua, niin lähteä ulos ja erilaisiin ympäristöihin tekemään samoja asioita. Näin käytös yleistyy ja koira oppii tekemään samoja asioita erilaisissa ympäristöissä ja erilaisten häiriöiden alaisena.

Aina ei kerkeä, se on ymmärrettävää mutta hyvä on myös huomioida se, että käytös ei vahvistu jos sitä harjoitellaan vain kerta viikkoon kurssitunnin aikana. Karkeasti voidaan sanoa, että kurssilla koirakko saa ohjeet ja ohjeistuksen jonkin asian opettamiseen ja toteuttamiseen, loppuharjoittelu jää ohjaajan vastuulle.

 

 

 

MITÄ JOS KURSSI EI SOVIKKAAN? 

Aina koiran käyttäytymistä koulutustilanteessa ei voi ennustaa, vaan koiralle uudet häiriöt tilanteessa voivat olla liian suuria. Ensimmäisen kurssikerran perusteella ei vielä kannata tehdä mitään päätöksiä (seuraavalla kerralla voi mennä jo paljon paremmin), mutta mikäli vielä muutamankin kurssitunnin jälkeen on fiilis ettei tästä tule mitään, niin silloin voi olla parempi siirtyä esim. toiselle kurssille jossa on vähemmän/erilaisempia koiria, sisäkurssilta ulkokurssille (tai toisinpäin) tai vastaavaa jolla häiriöitä saataisiin pienennettyä ja tätä kautta keskittymistä ja onnistumista. Meidän kursseilla vaihdot ainakin on mahdollisia. Älä siis pahoita mieltäsi tai ota itseesi jos kouluttaja ehdottaa kurssin vaihtoa – tällä ajatellaan vain teidän parasta ja koulutuksen onnistumista!

 

Aikaisemmin kirjoitetusta “Motivaatiota metsästämässä – Vai osaako se sittenkään?” – blogimerkinnästä löytyy lisää jatkoluettavaa mm. Kriteereistä, kaavamaisesti harjoittelusta, palkkioiden laadusta, häiriöistä jne. Nämä seikat on myös tärkeä huomioida koulutuksessa/kurssille ilmoittautuessa (vaikka blogimerkinnän nimi onkin hieman eri), joten lukaiseppa myös se! 🙂 Onnistuneita koulutuksia!

 

Tästä pääset Motivaatiota metsästämässä – Vai osaako se sittenkään? Kirjoitukseen 🙂

 

 

Haluatko katsoa tulevia kursseja?

Tästä pääset kurssikalenteriin

 

HUOM!

Mikäli olet puhelimella, niin kalenterissa on kursseja päivien kohdalla missä on pallo, haluamaasi päivää klikkaamalla pääset katsomaan päivän alkavat kurssit.