Aggressiot kotona

0
1425

AGGRESSIOT KOTONA

 

Epäjohdonmukaisuuden seuraukset

pentu1Sohvan ja tavaroiden vartioinnista voi tulla erittäin vakava ongelma. Kun ollaan epäjohdonmukaisia ja annetaan koiran tulla sohvalle ja vielä kutsutaan se itse sohvalle kainaloon helliteltäväksi. Kun itsellemme hetki ei ole sopiva kiellämme koiraa tiukasti ja tönäisemme sen pois. Jotkut koiranomistajat saattavat jopa näpäyttää koiraa kädellään tai pahimmassa tapauksessa lyödä koiraa ja kieltää matalalla terävällä äänellä. Hyvin nopeasti ollaan tilanteessa, jossa yritämme mennä istumaan sohvalle kun koira on sohvalla. Koira ei päästä meitä sohvalle! Koira alkaa yhdistämään sohvaa lähestyvän ihmisen siihen, että kohta sitä näpäytetään/lyödään ja sille kiristellään hampaita, jolloin siitä on päästävä ajoissa eroon, jotta paikka sohvalla säilyy. Koira murisee ensin varoittavasti ja jos ei murinaa kuunnella ja siihen reagoida, koira yrittää tavoittaa hyökkäyksillä sohvaa lähestyvää kättä. Mitään hätää ei ole jos ihminen jo istuu sohvalla ja kutsuu koiran syliinsä, ei koira silloin murise, koska sen annetaan rauhassa olla sohvalla. Kuitenkin koira muistaa ainoastaan sohvaa lähestyvästä henkilöstä vihaisen äänensävyn ja huitovan käden, joista on päästävä heti eroon.

 

Mitä tehdä ongelmalle

Lääke tähän on se, että menet istumaan sohvalle ja joku perheen jäsenistä lähestyy sohvaa. Koira katselee epäluuloisena sohvalle pyrkivää ihmistä ja päästää pienen murinan. Tässä vaiheessa jo sohvalla oleva henkilö sanoo terävän, lyhyen, kuuluvan, kovan ja kimeän äännähdyksen ja nostaa koiran lattialle. Kaiken tämän koiran pois siirtämisen pitää tapahtua nopeasti, jotta koira yhdistää sohvalta pois joutumisen epäluuloiseen käytökseensä. Kun koira on siirretty lattialle, siihen ei tulisi kiinnittää mitään huomiota noin 5 minuuttiin, jotta koira oppii, ettei sohvalle tulla heti kun on käyttäydytty rumasti. Harjoitusta tulee toistaa todella monia satoja kertoja ennen kuin koira oppii varmasti käyttäytymisen ja sohvalta pois joutumisen yhteyden.

Mitä kauemmin koira on saanut murinallaan ja hyökkäilyillään ajettua ihmisiä pois sohvan luota, sitä kauemmin kestää sen käytöksen korjaaminen. Tämän ennalta ehkäistäksemme päätämme selkeästi mitä haluamme. Haluanko koiran sohvalle, vai en? Kun päätös on tehty, siinä täytyy pysyä. Epäjohdonmukainen käytös voi johtaa yllämainittuun esimerkkiin. Mikäli yhtään epäröit, ota yhteyttä kokeneeseen ongelmakoira kouluttajaan ja tee harjoitukseen hänen kanssaan jotta harjoitukset lähtevät oikein käyntiin, eikä käytös väärällä vahvistamisella vahingossa pahene.

 

 

Opeta käsky sana

kyllästynyt3Koiralle voi ja kannattaa opettaa myös esimerkiksi “Pois” käskysana. Käskysanasta tehdään koiralle palkitsemisen kautta niin kannattava, että se siirtyy nätisti ilman vastaväitteitä. Tee harjoitus ensin laittialla: Heitä koirasta poispäin herkku lattialle ja samaan aikaan käsiliikkeen kanssa sano “Pois”. Koira lähtee herkun perään ja tällöin kehu koiraa. Tätä tehdään usean päivän ajan kunnes ensin annat käsimerkin ja käskyn -> koira alkaa poistumaan ja heität poistumisuunnan mukaisesti herkun. Tämän toimiessa kunnolla odotat, että koira on paikassa jossa käskyä halutaan käyttää eli tositilanne. Ympäristövaatimusta lisätessä koulutuksen vaatimuksessa tulee mennä taaksepäin eli käsimerkki, käsky ja herkku ovat yhtaikaisia. Koiran edistyessä tulee sekunti kerrallaan kiire käsimerkin ja käskyn jälkeen lentävästä palkasta.

 

 

Tavaroiden vartioiminen

dog-560148_1920Sama juttu on jos esimerkiksi on jokin tavara jota käyttää ihminen ja koira tykkää leikkiä ja repiä sitä. Omistaja kieltää koiraa ja ottaa tavaran pois huutaen samalla sille vihaisella äänellä ja saattaa jopa näpäyttää jos koira ei heti irrota otettaan tavarasta. Välillä kuitenkin omistaja on sen verran väsynyt tai kiireinen, ettei ehdi kieltää koiraa vaikka näkisi sen syövän kiellettyä tavaraa. Mitä koira oppi tästä? Se saa välillä syödä ja repiä tavaraa ja välillä se otetaan jopa väkivalloin siltä pois. Hyvin pian koira yhdistää ihmisen uhkaavaksi joka lähestyy sitä ja kiellettyä tavaraa ja yrittää ensin murinalla häätää tunkeilijan pois, jos se ei auta, hampaiden irvistys ja valehyökkäys usein auttavat ja saavat ihmisen perääntymään. Lisäksi mikäli koira on omistushaluinen se on voinut kerran tai kaksi murista lähestyvälle ihmisille -> ihminen perääntyy ja koira kokee murinan kannattavaksi. Tästä käyttäytymisestä seurauksena koira käyttää aina irvistystä ja valehyökkäystä, jos joku ihminen yrittää lähestyä sitä ja sillä hallussa olevaa tavaraa. Koiran käyttäytyminen on vahvistunut kun ihminen on perääntynyt sen irvistellessä ja tehdessä valehyökkäys.

Koira on huomannut, että irvistys ja valehyökkäys ovat ainoita keinoja tunkeilijan häätämiseen. Mikäli tässä tilanteessa ei pystytä etenemään, on pian otettava yhteyttä kokeneeseen ongelmakoirakouluttajaan, jonka kanssa ongelmaa lähdetään karsimaan ja koiran käyttäytymistä korjaamaan. Monesti tavaraa vartioiva koira murisee jo jos ihminen kävelee koiran ohi ja tästä voi tulla ongelmallista. Anna koiran ottaa vaikka oma luu tms. luvallinen tavara mitä se yleensä vartioi (ei päästä ketään lähelle ilman murinaa tms.). Kävele muutaman metrin päästä ohi ja samalla koiraan katsomatta tiputa sille herkku, toista useita kertoja ja kulke toistojen edetessä hiljalleen ohi lähempää ja lähempää aina tiputtaen samalla herkun koiralle. Koira yhdistää toistojen perästä ohi kulkevan ihmisen palkitsevaksi eikä koe enää tavaran vartioimista tarpeelliseksi.