Hyvä tokokoira pilalla?

0
653

HYVÄ TOKOKOIRA PILALLA?

 

 

Liikaa hinkattu

Harjoitus toistuu aina samalla tavalla, esimerkiksi liikkeestä maahan ja seisominen tapahtuvat aina saman kaavan mukaan. Koira kyllästyy harjoituksiin kun sille ei tarjota uusia haasteita tai uusia versioita samasta harjoituksesta.

Saman harjoituksen voi tehdä vaikka paluu osiossa (osaavalla koiralla) kiertämällä ensin koiran ympäri ennen sen palkkausta, menemällä paluuosiossa koiran taakse tai menemällä muutamaksi sekunniksi piiloon sekä välillä helpottaa harjoitusta eli ei vaadita seuraamista vaan vaikka vastakkain ottaa seisomista tai suoraan maahan menoa ja palkkaa nopeasta suorituksesta suoraan vaatimatta sen enempää.

Mikäli koira osaa hyvin on turhaa lähteä hinkkaamaan harjoitusta, koira ei kuitenkaan ole mikään kone ja sen motivaation ylläpito on kaiken a ja o.

Taitoa Tassuihin Oy - Kurssit ja koulutukset

Liian vakavaa

Tokoa yleensäkin pidetään vakavana lajina erityisesti jos on tavoitteina päästä koiran kanssa kokeisiin.

Kuitenkin jo pelkästään liian vakava mielentila pilaa koko touhun ja rikkoo sen hauskuuden mitä yhdessä tekemisen tulisi olla. Tietenkin ehdottomasti liikkeet tehdään pilkulleen, mutta luo vaihtelevuutta, jännittävyyttä, uusia ympäristöjä ja treeni kavereita ja käytä mielikuvitusta.

Mielikuvituksen käytössä muista kuitenkin , että liike säilyy sellaisena kuin sen pitäisi olla, mutta keksi erilaisia versioita tehdä sama asia rikkomatta liikkeen laatua.

 

Liian isot vaatimukset

Koiralta vaaditaan heti paljon ja liian suurien vaatimusten seurauksena liikkeet hidastuu, koirasta tulee epävarma, ympäristö kiinnostaa enemmän, eikä työparinasi oleva koira enää jaksa kiinnostua koko touhusta. Liian isoilla vaatimuksill pilataan liian monta koiraa.. miksi pitäisi laittaa tiukka aikataulu? Pääset varmasti kokeisiin joskus, mutta ota huomioon koirasi ikä, sukupuoli, kuinka häiriöherkkä se on, koirasi rotu ja koirasi kyvyt. Eri koirat kehittyvät lajissa eri tahtiin, tämä tulee muistaa aina. Kuten vanha sanonta sanoo se ei ole este vaan hidaste!

 

Liian nopeasti menevä vaatimustaso

Liian usein koiralta vaaditaan liikaa liian nopeasti eli kun koira osaa harjoituksen 1-2 kertaa, siltä vaaditaan heti vaikeampaa ja taas vaikeampaa. Kauhea kiire tikapuita ylöspäin, mutta valitettavasti jossakin vaiheessa harjoituksissa sieltä tikapuilta pudotaan aika korkealta. Miksi?

Liian nopeat vaatimukset eivät välttämättä heti näy eli koira toimii ja kykenee, mutta sitten jossakin vaiheessa liikkeet hidastuu ja koira vaikuttaa unohtaneen liikkeet osittain tai kokonaan.

Helppojen harjoitusten toisto on jäänyt, vain tikapuita kiireellä ylös kun koira muutaman kerran onistuu ja unohdetaan motivointi eli myös yksittäisten liikkeiden tekeminen joka treenissä myös osaavalla kisaavalla koiralla. Onnistumiset ja halu tehdä nousevat esimerkiksi seuraamisen lähdöissä, perän käyttö harjoituksissa, nopean seisomisen tai maahan menon yksittäisen liikkeen harjoittelussa ilman liikkeen ketjutusta kokonaiseksi liikesarjaksi.

 

 

Liian huonot tai samat palkinnot

Palkkion laatuun myöskin hyvin vähän kiinnitetään huomiota. Pahimmassa tapauksessa koiralle tarjotaan omaa ruokaa (voi toimia muutaman kerran), kuivia koiran keksejä tai muuta ei niin erikoista. Myöskin hyvin yleistä on, että koiralle tarjotaan esimerkiksi makkaraa vuodesta toiseen ja kyllähän koiraa toimii, mutta yllättäen se ei toimikaan ja tällöin syytetään koiraa kun se on niin laiska. Kuitenkin jos tehdäänkin yllätys pussi missä on sitä makkaraa ja vaikka juustoa ja vaihdellaan palkintoa lisäksi välillä treeneihin voi ottaa vaikka lihapullia, kinkkua, kypsennettyä kanaa, maksamakkaraa tai muuta sellaista mistä koirasi innostuu suunnattomasti.

Kuitenkin myös täytyy muistaa ympäristötekijät ja vaatimustasojen nostot. Toisin sanoen jos ympäristötekijä ja/ tai vaatimustaso nousee, tulisi palkinnon olla “tavallista” makkaraa houkuttelevampi. Eli esimerkiksi kotona tehdessä ei tarjota sitä parasta herkkua vaan jos koira innostuu omasta ruuastaan niin sitä käytetään palkkiona ja “erikoisissa” tilanteissa sitä superherkkua.  Tällöin ei herkun merkitys koiran silmissä sumene vaan herkku on aina se kultaakin kalliimpi koiralle. Edellä mainittua kutsutaan taitavaksi palkkion käytöksi.

 

 

Mistä ja kuinka usein palkitset?

Palkitsemistiheys aina sama, mitään erilaista tai uutta ei tapahdu harjoituksissa vaan harjoituksista tulee tylsä kaava. Yleisin virhe kentällä tai kotona on palkita koira kaavamaisesti eli maahan – palkka, istu – palkka, sivulle – palkka, sivulle – seuraa – palkka. Tällöin harjoitus on kaavamainen. Seuraamisessa voi palkata jo ekasta askeleesta, viidennestä ja välillä osaavalla koiralla vasta 10 askeleen kohdalla.

Palkitsemistiheys vaihtelee ihan koko ajan, joten koiralla on koko ajan ajatus “nyt tulee palkka” vaikka se tulisikin vasta 5 seuraamis askeleen jälkeen. Tämä on sitä koiran motivointia! Välillä voit harjoituksesta riippuen antaa palkan koiralle ja välillä heittää palkan koirallesi tai koirasi taakse.

 

 

Ympäristö syynä?

Liian kuuma ilma tai ympäristö muuttunut häiriöiden puitteissa oleellisesti ja tällöin koiran osaamistaso muuttuu huomattavasti ja tämä vaikuttaa myös ohjaajan motivaatioon kun koira ei teekään enää niin hyvin kuin osaamistaso on muissa pienemmissä häiriöissä. Ohjaaja ei huomaa tätä eikä muuta harjoitusta vaan tiukasti kiukkuisena vaatii sen mitä koira edellisissä treeneissä osasi.

Liian kuumalla säällä koira yleensä käy 50% teholla, joten tämä todella näkyy suorituksissa. Kuumilla ilmoilla kannattaa keskittyä helppoihin  lyhyisiin harjoituksiin, jottei liikkeet kuumalla ilmalla treenatessa latistu kokonaan.

Esimerkiksi kokki osaa tehdä ruokaa 20 hengelle. Kokille laitetaan sama aikataulu 200 hengelle eikä kokki voi selvitä haasteesta, joten tällöin luullaan, ettei kokki ole yrittänyt tarpeeksi eikä siksi ehtinyt.

Kokilla on apuna harjoittelija ja kaikki aika menee harjoittelijan neuvomiseen sekä vahtimiseen. Kuitenkaan työn tilannut tai työnantaja ei ota tätä huomioon vaan pitää kokkia laiskana ja välinpitämättömänä.

 

 

Keskity motivointiin!

Luettuasi kopalkitsemalla saadaanko kirjoitukseni ymmärrät varmasti nyt enemmän miksi toko ei enää maistu ja miten harjoittelua tulisi muuttaa. Kuitenkin olette yhdessä tehdessänne työpari ja jos toinen osapuoli ei nauti – ei sillä pitkälle pääse. Vaikka parinasi olisi bordercollie joka on taitava, muista myös senkin motivointi, vaihtelevat treenit ja yhdessä tekemisen hauskuus jottei muutaman vuoden kuluttua tapahdu tuota ” toko ei maistu” mielentilaa.

Tuota mielentilaa voi olla työlästä enää korjata jos asiaan ei ole huomattu ajoissa puuttua, saattaa olla että käskyt menevät vaihtoon, treenit palaavat alku ruutuun eli sieltä alhaalta rauhallisemmin tipkapuiden kiipeämistä ylös ja välillä palataan niillä tikapuilla myös alas, ylläpitämään jo osattuja helppoja harjoituksia ja niihin jännityksen luomiseen. Muista, että jos itselläsi on hauskaa (oikeasti) niin on myös koiralla ja silloin olette menestyvä työpari. Onnea ja menestystä!

 

 

 

 

 

MILLE KURSSILLE VOISIN ILMOITTAUTUA?

Hyviä vaihtoehtoja tämän artikkelin sisältöön liittyen:

 

Tokoon liittyviä kursseja:

Tokon alkeet- kurssi

Tokon Jatkokurssi

Tokoa & Rallytokoa- kurssi

 

 

 

KATSO JA ILMOITTAUDU SAMANTIEN KURSSEILLE TÄÄLTÄ:

http://kurssikalenteri.taitoatassuihin.fi/kurssikalenteri/