Eroahdistus – Älä jätä mua!

0
2444

ÄLÄ JÄTÄ MUA!

 

odottaa ikkunallaMitä eroahdistus on?

Koira on sosiaalinen eläin ja siksi joutuminen eroon laumasta stressaa sitä. Eroahdistusta esiintyy kaikilla koirilla. Eroahdistus on koiran yleisimpiä pelkotiloja. Siitä kärsivät yleensä tavallista pehmeämmät yksilöt. Ongelmat alkavat kun koira jätetään yksin kotiin. Monet koirat tulevat levottomiksi jo kun näkevät omistajansa olevan aikeissa poistua. Laumasta eroon joutuminen eli yksinjääminen kotona on koiralle todella vaikeaa. Koira yrittää huutaa laumaansa takaisin, koska eloonjäämisen kannalta koiralle on sillä hetkellä tärkeintä saada laumansa takaisin keinolla millä hyvänsä. Omistajat tulevat huutavan koiransa luokse ja tavoite on saavutettu ja kaikki on taas hyvin!

Lievää eroahdistusta kärsivä koira saattaa yksinjäätyään ehkä tuhota hieman huonekaluja ja kantaa omistajansa vaatteita. Voimakkaasta eroahdistuksesta kärsivät koirat sen sijaan haukkuvat, ulvovat, ulostavat sisään sekä tuhoavat kotia. Metelöinti kestää tavallisesti 15-20min, mutta jotkut yksilöt voivat metelöidä koko päivän. Joillakin koirilla syke saattaa nousta, koira läähättää voimakkaasti, kieltäytyy syömästä vaikka syötävää olisi tarjolla, kuolaa ja vapisee. Kotiin palaavia ihmisiä odottaa ylenpalttinen tervehtimisrituaali.

 

Turvallisuuden tunne

nose-697697_1920Eroahdistuksesta kärsivän koiran hoito kestää yleensä useita kuukausia ja vaatii määrätietoista harjoittelua. Koiran pelko hylätyksi tulemisesta on saatava häviämään ja luottamus siihen, että ihminen palaa aina takaisin, olisi saatava syntymään. Lievissä tapauksissa toistuvista harjoitteista saadaan tarvittava apu, vaikeissa tapauksissa tarvitaan usein käytösmuokkauksen rinnalle lääkitys. Eroahdistukseen, jopa lieväänkin tulisi aina suhtautua vakavasti. Pahimmillaan eroahdistus pilaa koiran ja omistajan suhteen ja tekee normaalin elämän mahdottomaksi. Miten eroahdistus koiraa voi sitten hoitaa? Yksinoloharjoitukset aloitetaan samalla tavalla kuin pennun kanssa.

 

 

 

Koiran käyttäytyminen

pentu4Eroahdistusta poteva koira käyttäytyy usein yleisen levottomasti eikä kykene rentoutumaan kunnolla. Koira pelkää omistajansa lähtevän milloin tahansa ja siksi on koko ajan valmiina reagoimaan mahdolliseen lähtemiseen. Koira seuraa omistajaansa asunnossa kuin varjo ja hakee jatkuvaa kosketusta omistajaansa. Omistaja ei pysty käymään edes vessassa tai parvekkeella ilman, että koira vinkuisi tai jopa haukkuisi levottomana perään. Heti omistajan liikkuessa koira nousee ylös ja kiirehtii samaan suuntaan omistajan kanssa tai makuultaan tarkkaavaisesti katsoo mihin omistaja menee ja tarvittaessa lähtee perään. Usein koira on myös ylitsevuotavan huomionhakuinen ja fyysisen kosketuksen lisäksi voi vaatia huomiota tönimällä omistajaa, haukkumalla tauotta kunnes saa haluamansa, kolistelemalla ruoka-astioita vaikkei olisi ruoka-aika tai muutoin käyttäytymällä häiritsevän tunkeilevasti ja vaativasti. Koira ei tarkoita tällä käytöksellään varsinaisesti mitään pahaa, vaan kokee hetkellistä tyyneyttä ja tyytyväisyyttä saadessaan omistajan huomion ja kosketuksen.

Koira saattaa reagoida myös mustasukkaisesti omistajansa lähelle tuleviin ihmisiin. Varsinkin jos kyseessä on koiralle vieraampi henkilö, koira pitää huolen tarvittavasta etäisyydestä ihmisten välillä. Eroahdistus koiralle omistaja on kaikki kaikessa ja omistajan lähteminen myös heikentää selviytymistä – koirahan on laumaeläin. Kuitenkin tämä ajatusmaailma koiralla on mahdollista hoitaa koulutuksella pois.

Lähtemisaikeista koira tietää jo ennen kuin olet edes ulko-ovella menossa ulos. Koira huomaa aikomuksesi kun teet normaalit rutiinit ennen kun lähdet ja jätät koiran yksin. Mahdollisesti etsit avaimia, puhelinta, laukkua, katsot mitä vaatteita laitat päällesi, puet ulkovaatteet ja kengät. Mitä selkeämmin lähtösi on havaittavissa, sitä huolestuneemmaksi koira tulee.

 

Ongelman kouluttaminen

dog-913829_1920Tärkeää on muistaa, että koulutus vie pitkän ajan ja tärkeää on, ettei koulutuksessa hosuta! Joka kerta kun koira pääsee hätääntymään ->  koulutus menee takapakkia. Tärkeää on huolehtia, ettei koiraa koulutuksen aikana jätetä yksin. Tarvittaessa koiralle järjestetään poissaolojen ajaksi jatkuvasti paikalla oleva hoitaja tai hoitopaikka missä koira ei joudu olemaan yksin. Tällä taataan se, että koulutus etenee ja koira koulutuksen aikana on aina pienissä annoksissa yksin rauhallisessa mielentilassa. Äärettömän tärkeää myös on muistaa se, ettei kotiin mennä tai edes lähestytä ovea jos koira raapii ovea, vinkuu tai haukkuu, koska tällöin koira luulee että omistaja tulee nimenomaan riehumisen seurauksena takaisin. Koiraa ei katsota kosketa, eikä sille puhuta. Näin pyritään rauhoittamaan mahdolliset tunnekuohumiset. Koiralle olisi aloitettava tottelevaisuuskoulutus ja muunlainen aktivointi. Tavanomainen liikunta rauhoittaa koiran ruumista, muttei välttämättä väsytä sitä henkisesti.    

Tietysti naapurit huomioidaan laittamalla ilmoitus esim. Kerrostalon ilmoitustaululle ja täten ilmoitetaan naapureille, että ongelmaa työstetään parhaillaan ja asiaa pahoitellaan -> naapurit antavat ongelman hoitoon ymmärryksensä ja lisäaikaa hoitaa ongelma kunhan koiraa todella aletaan aktiivisesti totuttaa yksin oloon. Koiran tulisi koulutuksen kautta ymmärtää se, että omistaja tulee aina takaisin kun se on rauhallisessa mielentilassa, joten ikinä omistaja ei saa ovea avata, jos koira käyttäytyy ei- halutulla tavalla. Mikäli koira ääntelee – on harjoittelussa edetty liian nopeasti, ja harjoitusta tulee välittömästi todella paljon helpottaa, jolloin saadaan koiralle taas rauhallinen mielentila. Erilaisten tehtävien suorittaminen ja jälkien seuraaminen maastossa rentouttavat koiraa ja kohottavat sen itsetuntoa. Makuuhuoneessa tai ihmisten vuoteessa nukkuva koira opetetaan nukkumaan omassa “sängyssä” muualla. Tihutöitä tehnyttä koiraa ei missään nimessä saa rangaista kotiin palatessa. Koira ei ymmärrä myöhässä tulleen rankaisun ja tekojensa yhteyttä. Koiralle voidaan rajata pienempi tila sulkemalla se esim. yhteen huoneeseen tai rajaamalla tilaa esim. porteilla. Lisäksi enemmän aivojumppaa koiralle – tuhoaa koska on tylsää.