Arjen helpottaminen

0
707

ARJEN HELPOTTAMINEN

 

OPPIMINEN VÄSYTTÄÄ

nukkuva pentu1Kaiken uuden oppiminen on koiralle henkisesti raskasta. Toisin sanoen oli se sitten temppuja, käytöstä, malttamista, osattujen liikkeiden hiontaa pidemmälle tms. Koira oppiessaan keskittyy niin tehokkaasti harjoitukseen, että harjoituskerran päätteeksi on väsynyt.

Osa nukahtaa autoon, sa vasta kotona jossakin vaiheessa. Kun annetaan koiralle ongelman ratkonta tehtäviä, ne uuvuttavat myös koiraa henkisesti. Oli kohteena sitten kongi, älypeli tai namin metsästys pyyhkeen sisältä, huoneeseen meno jostakin vain tietystä kohdasta ja koiralle ei neuvota reittiä vaan se saa sen itse keksiä.

 

 

TURHAUTUNUT KOIRA

Suurimmat syyt ongelmakoiriin ovat turhautuminen, vähäinen liikunta ja aktiviteetti, pitkään yksinolo kotona. Turhautuneen koiran näkee esim. taluttimessa kun vastaan tulee toinen koira. Koiraa ei päästetä haistelemaan ja hihnassa oleva koira turhautuu, koira ei anna hetken rauhaa omistajalleen kun on liikaa virtaa, yksinollessa metelöi tai tuhoaa paikkoja tai muuten käyttäytyy ongelmallisesti liiallisen energian vuoksi.

 

MITEN KOIRA AJATTELEE

Ihmisille on usein hankalaa muistaa, että koira elää nykyhetkessä, mitä juuri nyt tapahtuu. Tietysti se on yhdistänyt jonkun asian/tilanteen huonoon tapahtumaan, mutta ei koira tätä erikseen muistele vaan paikka/esine saa sen varovaiseksi kun muistista tulee esille huono muisto asiasta johtuen  esim. roska-auton näkemisestä. Koira reagoi heti ympäristönsä antamiin ärsykkeisiin. Koiralla on kuitenkin sisäsyntyisiä automaattisia toimintoja, jotka tulevat reaktiona tilanteen voimakkuudesta riippuen. Nämä perustuvat usein vietteihin, koiran luonteeseen ja vaistoihin. Käytös voi olla myös opittua tai kokemukseen perustuvaa.

 

 

HARRASTAVA KOIRA ON ONNELLINEN

aikuinen12Koira tarvitsee jatkuvasti tekemistä niin fyysistä kuin myös henkistä. Kerran viikossa tapahtuva ohjattu treeni on loistava tapa pitää yllä koiran koulutusta, lisätä suhdetta koiraan, tarjota koiralle mieleistä puuhaa, ennalta ehkäistä mahdollisia käytösongelmia erityisesti aktiivisilla yksilöillä ja oppia uusia asioita.

Kotona treenien välissä on hyvä muutamana päivänä kertailla opittuja asioita, jotta seuraavalla treenikerralla pystyyn tehokkaasti ottaa uutta oppia vastaan ja edistyy koiran kanssa valitsemassaan lajissa/ koulutuksessa.

Säännöllistä aktiviteettiä pääkopalleen saava koira on tyytyväinen, koska on saanut purkaa kaiken henkisen energiansa opiskeluun ja tehdä yhdessä omistajansa kanssa harjoituksia. Treeneissä opitut asiat heijastuvat myös arkielämässä joka päivä, mitä paremmin koira osaa – sitä helpompaa sen kanssa on toimia tilanteesta riippumatta.