AGIDANCE – Mistä on kyse?

0
551

AGIDANCE – MISTÄ ON KYSE

Yhdistelmä kahta lajia

Agidance on yhdistelmä kahta lajia eli agilityä sekä koiratanssia. Agidance nostaa nuo kaksi upeaa lajia aivan uudelle tasolle ja tuo sopivissa määrissä vauhtia sekä erilaisten temppujen yhdistelmien taiteellisuuden sekä haasteen. Agidance sopii kaikille koirille niin nuorille, vanhoille, pienille ja suurille eli rotu, roduttomuus tai koko eivät ole este lajille. Mikäli koira ei terveytensä vuoksi voi harrastaa agilityä, tehdä nopeita käännöksiä tai hyppyjä edes temppujen muodossa – agidance on erittäin varteenotettava vaihtoehto.

 

 

Agility tuo vauhtia

Agility tuo lajiin vauhdin ja lisähaasteen musiikin temposta riippuen jopa haastavien liikkeiden sekaan. Agilityesteinä käytettävät putki ja hyppy usein myös parantavat koiran motivaatiota eli liikkeiden välissä tulevat esteet toimivat koiralle myös palkkiona ja auttavat sitä jaksamaan kappaleen loppuun asti energisenä ja innokkaana. Agilityesteet tuovat kuitenkin myös haastetta, vaikkei sitä ehkä ensimmäisenä tulisi ajatelleeksi. Erityisesti putki houkuttaa koiria paljon ja lajissa on myös tärkeää, että koira pysyy hallinnassa jopa ihan putken suulle saakka tai liikkeen kulkiessa aivan putken suun ohi. Niinkin hämmentävältä kun kuulostaakin, niin koira kykenee hallitsemaan itsensä, vaikka putki houkuttaisi todella paljon ja sen näkee jo koiran ilmeistä ja toiveikkaasta katseesta putken suuntaan. Koira hillitsee itsensä, koska putki toimii sille palkkiona sen tehdessä sitä edeltävät liikkeet hyvin.

 

 

Koiratanssilla rajattomasti mahdollisuuksia

Koiratanssi tuo lajiin monipuolisuutta ja rajattomasti mahdollisuuksia. Vaikeustason noustessa erilaisia liikkeitä tehdään enemmän esteiden väleissä ja niiden yhdistelmät vaikeutuvat koko ajan. Liikkeet voivat olla hitaita, paikoillaan tehtäviä, nopeita tai liikkeitä tehdään ohjaajan myös liikkuessa. Ohjaaja voi myös tehdä taiteellisia jopa haastavia eleitä ja liikkeitä koiran tehdessä samaan aikaan tiettyä liikettä. Ohjaaja voi kuitenkin koiran liikkeiden kautta pitää omat ”tanssiliikkeet” pieninä niin halutessaan. Liikkeissä vahvistetaan ensisijaisesti koiran vahvuuksia eli mikäli koira tykkää erityisesti hyppiä paljon – harjoitellaan erilaisia koiran ilmaan hyppäämiseen tai esim. jalan/käden/selän/vatsan yli hyppyjä. Mikäli koira on oppinut ja tekee enemmän kuin mielellään peruuttamista, niin sen ympärille voidaan rakentaa, vaikka kuinka paljon erilaisia peruutukseen liittyviä liikkeitä joita koira tekee joko yksin tai yhdessä ohjaajan kanssa.

 

 

Liikkeiden siirtymät

Liikkeiden ajoitus korostuu myös vahvasti, ajoituksen voi määrittää kappaleen tietty kohta tai liikkeestä toiseen siirtymä. Esimerkiksi sivulaukka hypyltä on huomattavasti helpompi ajoittaa oikein koiran kulkiessa ohjaajan sivulla hypylle, kuin että koira menisi hypylle esimerkiksi jalkojen välistä ja sivulaukassa pitää olla jo koiran laskeutuessa hypyltä. Sivulaukasta voidaan myös jatkaa jalkojen väliin peruuttamiseen tai ohjaajan ympäri peruuttamiseen. Tarkoitus liikkeestä toiseen siirtymisillä on se, ettei niin kutsuttua saumaa häiritsevästi näy liikkeiden väleissä liikettä vaihdettaessa. Tämä ei vielä kuitenkaan riitä, vaan kaiken tämän ympärille tulee vielä kappale mikä määrittelee liikkeiden kohdat, tempot ja siirtymät.

 

 

 

 

Pidä harjoittelu hauskana

Erittäin tärkeää on muistaa, että vaikka agilityesteet tuovat liikkeiden väleissä periaatteessa palkkaa koiralle – älä ole liian vakava! Tottakai liikkeet tehdään kunnolla ja siitä ei lipsuta, mutta sulta täytyy itsestäsi paistaa, että haluat tehdä ja sulla on aidosti hauskaa agidancen parissa. Jopa näinkin monipu

olisella lajilla voidaan tuhota koiran motivaatio ja halu tehdä hinkkaamalla, nostamalla vaatimustasoa naurettavan nopeasti, treenit ovat pitkiä ja liian samanlaisia sekä koiran palkkausta on vähennetty myös naurettavan paljon. Agidance ohjelma on useita minuutteja, niin kyllähän koiran pitää se kyetä aina tekemään? Vastaus on kyllä, mutta ei ratsasteta koiran motivaation kustannuksella kuitenkaan – se kantaa hyvin vähän ja seuraukset voivat treenien kannalta olla jopa tuhoisat. Aloittaessasi treenit heitä roskakoriin samantien mutrusuu, negatiivinen ajattelutapa sekä kaikenmaailman asiat mitkä kuormittavat positiivista asennettasi. Vahvista yksittäisiä liikkeitä ja ole aidosti iloinen ja näytä se, kun koira tekee oikein. Tästä on helppo rakentaa vaikka mitä, kun koirakin haluaa tehdä ja treenit ovat aina monipuolisia, hauskoja sekä välillä myös jopa helppoja.

 

Katso alkavat AgiDance kurssit ja tunnit TÄSTÄ