Ole luotettava johtaja

OLE LUOTETTAVA JOHTAJA

 

 

JOHTAJAN TEHTÄVÄ

pentu12Johtaja varmistaa turvallisuuden laumassa, johtaja ohjaa laumaansa. Johtajan kuuluu olla määrätietoinen, johdonmukainen, luotettava, turvallinen, sekä reilu. Määrätietoinen ja johdonmukainen johtaja tekee aloittamansa aloitteet loppuun asti ja järjestelmällisesti.

Luotettava ja turvallinen johtaja varmistaa, ettei laumalle pääse sattumaan mitään ikävää (lapsia pelkäävien koirien lähelle ei päästetä lapsia, ukkosta pelkäävää koiraa ei viedä ukkosella ulos, ihmisiä pelkäävää koiraa ei viedä rautatieasemalle ihmispaljouteen tai anneta vieraan ihmisen tulla koskemaan). Luotettava ja turvallinen johtaja on sellainen laumansa johtaja, johon muu lauma syvästi luottaa. Reilu johtaja antaa laumansa rentoutua leikkien lomassa, eikä vaadi liikaa laumansa jäseniltään. Hyvän ihmisjohtajan tulisi olla kaikkea tätä.

 

JOHTAJAN KÄYTTÄYTYMINEN

Johtaja käyttäytyy johdonmukaisesti, turvaten laumansa selustan. Laumaa huomioidaan, mutta vain omilla ehdoilla. Eli lauman jäsen kutsutaan luokse ja sitä hellitään hetken aikaa, kunnes johtaja poistuu paikalta saadakseen yhteyden lauman jäseneen katkeamaan.

Johtaja ei ikinä mene lauman jäsenen luokse hellittelemään tätä, vaan pyytää rapsuteltavaksi luoksensa lauman jäsenen. Tämä vahvistaa johtajan roolia koiran silmissä vahvasti kun sen täytyy tulla kutsuttaessa  rapsuteltavaksi. Mikäli koira tulee pyytämään rapsutuksia, ei siihen tulisi kiinnittää huomiota. Heti kun koira on hetken aikaa ollut rauhallinen, eikä ole kerjännyt huomiota, se kutsutaan luokse pientä rapsutustuokiota varten. Kannattaa sanoin vielä vahvistaa poistumista ja rapsutushetken  päättymistä. Eli joka kerta samaan aikaan kun nouset lattialta/sohvalta poistuaksesi tekemään jotakin muuta, ennen kun irrotat käsikosketuksen koirasta, katso koiraa ja sano rauhallisesti, mutta päättäväisesti “riittää”. Jolloin ajan kanssa koira oppii sanan kuullessaan ymmärtämään, ettei johtaja ota laumaansa enää rapsuteltavaksi vaan haluaa olla omissa oloissaan ja poistuu usein pelkän sanan sanomisen jälkeen itse paikalta.

 

 

LAUMA TERVEHTII JOHTAJAANSA

pets-753464_1920Usein ovella tulee vastaan kahdella tassulla tanssiva koira, joka riemuissaan vastaanottaa johtajaa kotiin. Usein tämä ei kuitenkaan koiran omistajasta ole kauhean mukavaa, varsinkaan jos omistajan päällä on valkeat housut tai jalat paljaana, jolloin kynnet satuttavat jalkoja koiran hyppiessä.

Mutta miksi koira hyppii sisään tulevien päälle ilosta nauraen? Susilaumassa lauma tervehtii johtajaa nuolemalla johtajan suupieliä, erityisesti pennuilla tämä käyttäytyminen on voimakas. Tämä on syy siihen, että miksi pentu hyppii… se yrittää parhaansa mukaan tavoittaa sinun huuliasi,  jotta voisi kunnioittavasti nuolla niitä tervehtien sinua kohteliaasti. Kuitenkin pennulle kannattaa opettaa heti pennusta lähtien, ettei ihmisten päälle hypitä. Aina kun pentu hyppii, käännä sille selkäsi ja palkitse koira vasta kun sillä on kaikki neljä tassua lattialla. Muista palkitsemistilanteessa pitää palkitseva kätesi mahdollisimman alhaalla, pennun kuonon tasolla ja kiittää sitä rauhallisesti ja mahdollisimman rauhallisesti huomiota pentuun sen suuremmin kiinnittämättä siirtyä eteisestä seuraavaan tilaan.

Voidaan myös sanoa, että pentu hakee huomiotasi hyppimällä. Jolloin kun käännämme selkämme koiralle, viestimme sille singaalit “mene pois, mua ei kiinnosta”, jolloin pentu yleensä rauhoittuu ja sitä palkitaan siitä.

 

 

OHJAA LAUMAASI

dogs-930727_1920Koiralle on hyvä opettaa muutama perusrutiini arkielämään kuten ovista menee ihminen ensin ja luvan kanssa koira saa tulla ulos/sisälle. Ruokailutilanteessa koiralta vaaditaan jotakin vaikka paikallamakaaminen tai istuminen ja luvan kanssa koira saa mennä syömään. Lisäksi portaita ja ahtaita paikkoja silmällä pitäen olisi hyvä opettaa koira kulkemaan käskystä omistajan takana. Vieraiden tullessa itse tervehdit ensin vierasta ja vieras ohjeistetaan kutsumaan koiria luokseen vasta kun ne ovat rauhoittuneet ja poistuneet välittömästä läheisyydestä. Tällä tavalla toimimalla johtajan roolisi kasvaa ja arki helpottuu.

 

 

 

 

MILLE KURSSILLE VOISIN ILMOITTAUTUA?

Hyvän suhteen luonti koiraan on tärkeää ja erityisen hyviä kursseja siihen ovat aktivointi,- temppu,- ja perustottelevaisuuskurssit. Hyviä vaihtoehtoja tämän artikkelin sisältöön liittyen:

Perustottelevaisuutta paremmaksi:

Yli 5kk ikäisille koirille:

Arkitaitoa tassuihin- kurssi

Arki Teho- kurssi

Pennuille 3kk-6kk:

Pentukurssi

Pentu Teho- kurssi

Pentujen Touhukurssi

 

Erilaisia temppuihin liittyviä kursseja:

Temppukurssi

Energisen koiran puuhakurssi

Temppu & Puuhakurssi

Koiratanssin alkeet- kurssi

 

Nenän käyttöön liittyviä kursseja:

Hajutunnistuksen alkeet- kurssi

Etsitään sieniä- kurssi

 

 

KATSO JA ILMOITTAUDU SAMANTIEN KURSSEILLE TÄÄLTÄ:

http://kurssikalenteri.taitoatassuihin.fi/kurssikalenteri/